Mainos

Kahri: Tulosopimus voitaisiin laatia uudella tavalla

Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton mukaan tulosopimusneuvottelut voitaisiin jakaa kahteen "pöytään", joissa sovittaisiin erikseen palkoista ja muista työehdoista.

TT:n työmarkkinapolitiikasta vastaava johtaja, Tapani Kahri esittää uutta mallia tämän päivän Turun Sanomissa.

Saksasta lainatun mallin mukaan esimerkiksi sairausajan palkka ja irtisanomissuoja voitaisiin sopia useaksi vuodeksi kerrallaan. Palkoista sovittaisiin edelleen 1-2 vuoden jaksoissa. Varatoimitusjohtaja Kahri ei arvioi tulevan tulosopimuksen sisältöä. Työnantajat näyttäisivät tosin suostuvan koulutusvakuutukseen, hän uskoo.

Ammattiyhdistysliike on tarjonnut tulevan tupo-kierroksen aiheeksi myös mm. työaikajärjestelyjä. Kahrin mukaan palkansaajapuoli ei kuitenkaan ole vielä yksimielinen työaikamuutosten tavoitteista.

Kahri arvioi myös, että Euroopan rahaliitto ei muuta Suomen työmarkkinoita. Se ei myöskään näytä johtavan koko maanosan kattaviin työehtosopimuksiin, hän sanoo.

Osa-aikatyöstä laaditaan parhaillaan yhteissäännöstöä, mutta se ei Kahrin mukaan ole työehtosopimus vaan osa EU-lainsäädännön kehittämistä.

SAK ei lämpene Kahrin kannanotoille

Pääekonomisti Pertti Parmanteen mukaan tulosopimusten sisällön hajauttaminen voi tuoda enemmän ongelmia kuin hyötyä. Työmarkkinajärjestöjen keskusteluaiheiden rajaaminen on jo ajatuksena arveluttava, sanoo Parmanne.
(MTV3/STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.