Kahdeksan yllättävää faktaa mustista autoista – näitä et taatusti tiennyt!

Maailman mustimmalla mustalla maalattu BMW X6 on hämmentävä näky 0:51
Maailman mustimmalla mustalla maalattu BMW X6 on hämmentävä näky.

Minkään muun värisille ei tehdä yhtä paljon ilkivaltaa kuin mustille autoille. Tämä, ja seitsemän muuta faktaa käyvät ilmi POP Vakuutuksen tekemästä selvityksestä, joka on julkaistu tänään Black Fridayna – mustana perjantaina.

Suomen autoista yli 13 prosenttia on mustia. Vakuutusyhtiö POP Vakuutus selvitti, millainen on mustien autojen maailma – esimerkiksi sen, tapahtuuko niille enemmän vahinkoja kuin muun värisille autoille.

1. Musta auto on todennäköisemmin Audi tai Bemari

Kun henkilö hankkii autokaupoilla Audin tai BMW:n, hän päätyy keskimääräistä useammin mustaan väriin.

– Kyseiset automerkit mielletään premium-merkeiksi, jollaista ostava hankkii yleensä muutakin kuin kulkuneuvon – esimerkiksi mielikuvia lisäarvosta tai laadusta. Siksi myös värillä on väliä. Musta auto viestii statusta, valtaa ja voimaa, mikä kenties puhuttelee kuluttajakohderyhmää paremmin kuin vaikkapa oranssi, sanoo POP Vakuutuksen viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Rossi.

Mustista autoista 39 prosenttia on niin sanottuja premium-merkkejä. Musta Seat tai Hyundai on puolestaan huomattavasti harvinaisempi näky. Kaikista mustista autoista niitä on yhteensä vain hieman reilut kaksi prosenttia.

2. Mustan auton omistaja on keskimääräistä nuorempi

POP Vakuutuksen datan mukaan mustien autojen omistajat ovat nuorempia kuin auton omistajat keskimäärin. Kun tyypillinen autonomistaja on hieman yli 40-vuotias henkilö, mustan auton omistaja on keskimäärin 39-vuotias.

Kaikkein nuorimmat kuskit eivät kuitenkaan aja mustia vaan violetteja autoja. Vanhimmat auton omistajat taas ovat viehtyneet monivärisiin menopeleihin. Monivärisen autonomistajien keski-ikä onkin huomattavasti korkeampi kuin muita värejä suosivien: yli 46 vuotta.

3. Mustat autot ovat keskimääräistä uudempia

Ajoneuvon keskimääräinen ikä vaihtelee myös värin mukaan. POP Vakuutuksen tilastoissa mustat autot ovat 2 vuotta nuorempia kuin kaikki autot keskimäärin.

Mustat autot eivät kuitenkaan ole kaikkein uusimpia, vaan nuoruuskisan voittajia ovat valkoiset ja moniväriset autot. Ne ovat keskimäärin vielä kaksi vuotta mustiakin autoja nuorempia. Kaikkein vanhimmat autot puolestaan ovat vihreitä. Niiden keski-ikä on huimat 18,4 vuotta.

4. Mustilla autoilla ajetaan enemmän 

Mustille autoille kertyy omistajien arvioiden perusteella 6,7 prosenttia enemmän ajokilometrejä kuin autoille keskimäärin. Mustilla autoilla ajetaan vuodessa lähes 15 000 kilometriä, kun tavallisesti auton mittariin kertyy 12 800 kilometriä.

– Ajokilometrien määrä viittaa siihen, että musta auto on usein perheen ykkösauto. Lisäksi kun Suomessa tyypillisesti joka neljäs auto kulkee dieselillä, mustista autoista jopa 40 prosenttia on diesel-autoja, eikä sellaista kannata hankkia toimittamaan kauppakassin virkaa, toteaa Rossi.

5. Mustille autoille tehdään eniten ilkivaltaa

Mustille autoille sattuu ja tapahtuu, ja ne joutuvat etenkin ilkivallan kohteeksi muita värejä huomattavasti useammin.

– Mustat autot premium-merkkeineen ovat selkeästi yliedustettuina ilkivaltatilastoissa, sillä ilkivaltatapauksia sattuu niille jopa 36 prosenttia keskimääräistä useammin. Minkään muun värisille autoille ei tehdä yhtä paljon ilkivaltaa.

Jos ilkivallalta haluaa välttyä, kannattaa valita esimerkiksi keltainen, punainen tai turkoosi auto, joille ilkivaltatapauksia sattuu yli 20 prosenttia vähemmän kuin keskimäärin.

6. Mustat autot ovat kolarin osapuolena hieman keskimääräistä useammin

Mustille autoille tapahtuu kolareita noin 6 prosenttia useammin kuin tavallisesti. Toisaalta liikennevahinkoja mustille autoille tapahtuu 5 prosenttia keskimääräistä harvemmin. Liikennevahingolla tarkoitetaan tilannetta, jossa syyllisen osapuolen vakuutuksesta korvataan henkilövahingot ja syyttömän osapuolen ajoneuvovauriot.

– Toisin sanoen liikennevahingon syyllinen osapuoli on todennäköisemmin muu kuin mustan auton kuljettaja, toteaa Rossi

7. Mustat autot joutuvat todennäköisemmin hinattavaksi 

Ajokilometrien suurempi määrä vaikuttaa myös siihen, miten todennäköisesti auto päätyy hinattavaksi. Mustia autoja hinataan jopa 20 prosenttia useammin kuin kaikkia autoja keskimäärin.

8. Mustia autoja löytyy eniten pääkaupunkiseudulta ja Oulusta

Autojen määrään suhteutettuna eniten mustia autoja löytyy Helsingistä, missä omistetaan 8,5 prosenttia kaikista Suomen mustista autoista. Sen jälkeen tulevat Espoo ja Vantaa. Neljänneksi eniten mustia autoja löytyy kuitenkin Oulusta, missä kurvailee 3,8 prosenttia kaikista mustista autoista.

Mustien autojen kaupunkien kärkikymmeniköstä löytyvät myös Tampere, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio sekä Kouvola.

Lähteet: POP Vakuutus, Traficom

Lue myös:

    Uusimmat