Kahdeksan yllättävää asiaa, jotka verikoe voi paljastaa sinusta

Verikokeella voidaan selvittää monia sairauksia, mutta on olemassa monia asioita, joita emme tiedä veremme paljastavan.

Uppsalan yliopiston immunologian professori Stefan Enrothin mukaan kannamme tuhannesta kahteen tuhanteen mitattavaa proteiinia veressämme. Jokaisella kyseisistä proteiineista on jokin tehtävä, joita tutkijat ovat selvittämässä.

Veriarvot on helppo selvittää verikokeella, mutta samalla testillä voidaan muun muassa selvittää biologinen ikäsi tai se, oletko masentunut. Prevention.com listasi kahdeksan asiaa, joita et tiennyt verikokeen voivan sinusta kertoa.

1. Biologinen ikäsi

Biologinen ikä ei tarkoita aikaa, joka syntymästäsi on kulunut, vaan kehosi kuntoa verrattuna ikäryhmääsi. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa Enroth kollegoineen selvitti, että verikokeella voidaan selvittää ihmisen biologinen ikä.

Tutkimuksessa oli mukana 1000 ihmistä, joiden näytteiden perusteella luotiin malli, johon voidaan testattavan proteiinitasoja verrata.

Tutkimuksen mukaan muun muassa tupakointi ja sokeripitoiset juomat voivat tuoda biologiseen ikääsi kahdesta kuuteen vuotta lisää.

2. Riskisi sairastua Alzheimerin tautiin

Isossa-Britanniassa vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan veressäsi olevien tiettyjen proteiinijoukkojen määrät voivat osoittaa jopa kymmenen vuotta ennen oireiden alkamista, onko sinulla riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Tutkimus on kuitenkin vielä kesken, mutta ensimmäiset tutkimukset voivat auttaa Alzheimerin ehkäisemisessä.

3. Oletko saanut aivotärähdyksen

Amerikkalaisessa JAMA Neurology -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan mahdollinen aivotärähdys voidaan selvittää vielä viikon onnettomuuden jälkeen. Proteiinit ovat tässäkin tapauksessa avain vahingon selvittämiseen.

Aivotärähdyksen diagnosointi on tärkeää, sillä se saattaa aiheuttaa vakavia oireita, kuten kognitiivisia ongelmia. Pahimmassa tapauksessa aivotärähdys saattaa johtaa kuolemaan.

4. Paljastaa nestehukan

Nestehukka vaikuttaa sydämen toimintaan, lisää väsymystä ja vaikeuttaa ajattelua. Monet voivat kärsiä tietämättään nestehukasta. Verikokeella voidaan selvittää kehon nestetasapainoa.

5. Kertoa alakuloisuudesta tai masennuksesta

Asiantuntijat ovat vuosia uskoneet, että mielialahäiriöitä ei voi osoittaa verikokein, mutta tuoreen itävaltalaistutkimuksen mukaan se on nykyään mahdollista. Tutkijat ovat tunnistaneet tietynlaisen kemikaalin aivoissa, joka näkyy myös veressä, joka voi kertoa onnellisuushormonien määrästä.

6. Osoittaa jokainen flunssa, jonka olet sairastanut

Veresi paljastaa jokaisen viruksen tai flunssan, joka on kehoasi koetellut. Science-julkaisussa olleen tuoreen tutkimuksen mukaan keho kehittää antibiootteja, jotka taistelevat tiettyä sairautta vastaan. Antibiootit eivät katoa, vaan jäävät verenkiertoon, mikä taas näkyy verikokeessa.

Onko verenluovutuksesta hyötyä myös luovuttajalle? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa veripalvelun lääkärin Johanna Castrenin kanssa.

Verenluovutuksesta hyötyä myös luovuttajalle? 25:13

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja