Seitsemän kysymystä ja vastausta Uudenmaan eristämisestä – milloin rajan saa ylittää, ketkä rajalla valvovat, tuleeko voimaan jo huomenna?

Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä – työmatkaliikenne sallitaan 6:15
Näin pääministeri Sanna Marin tiivisti hallituksen uudet koronarajoitustoimet keskiviikon myöhäisiltana.

Hallitus kertoi myöhään keskiviikkoiltana ottavansa käyttöön poikkeuksellisen tiukan rajoituksen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Suomen maakuntia ei eristetty toisistaan edes sota-aikana, mutta nyt 1,7 miljoonan asukkaan Uusimaa ja muu Suomi on tarkoitus eristää toisistaan.

Mutta miten Uudenmaan eristäminen ja muut rajoitustoimet käytännössä toteutuvat? Näihin alla oleviin kysymyksiin tämä juttu pyrkii tarjoamaan vastauksen.

Mitä Uudenmaan eristämispäätös tarkoittaa?

Hallitus päätti aktivoida ensimmäistä kertaa rauhan aikana valmiuslain 118. pykälän, jolla hallinnoidaan liikkumisrajoituksia. Hallituksen päätöksen mukaan liikkuminen Uudeltamaalle ja sieltä pois ilman välttämätöntä syytä on kielletty.

Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakuntansa alueella eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla.

Jotta liikkumisrajoitus voi tulla voimaan, sen on käytävä läpi perustuslakivaliokunnan ja eduskunnan arviointi.

Missä poikkeustilanteissa Uudenmaan rajan saa vielä ylittää?

Rajan saa ylittää työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi. Sen lisäksi jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Näin esimerkiksi yhä ulkomailta Suomeen palaavat, Uudenmaan ulkopuolella asuvat pääsevät Helsinki-Vantaan lentokentältä kotiin.

Niin sanottu vapaa-ajan matkustus kielletään kokonaan, mutta rajan yli voi liikkua painavasta henkilökohtaisesta syystä. Näihin lukeutuvat lähiomaisen kuolema, toisessa maakunnassa asuvan lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen sekä välttämättömän hoivan antaminen sairastuneelle lähisukulaiselle.

Tavaraliikenteen kulkuun ei aseteta minkäänlaisia rajoituksia, jotta muun muassa kaupoissa riittää ruokaa ja apteekissa lääkkeitä.

Milloin rajoitukset astuvat voimaan ja kauanko ne ovat voimassa?

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) tavoitteena on saada rajoitukset voimaan jo perjantaina 27. maaliskuuta. Tämä edellyttää, että esitys tullaan hyväksymään käytännössä sellaisenaan niin eduskunnassa kuin perustuslakivaliokunnassakin tämän päivän, illan ja tulevan yön aikana.

Jos esitykseen kaivataan muutoksia, Uudenmaan eristäminen vähintään siirtyy. Hallitus pyrki tiistain ilmoituksellaan sulkemaan ravintolat, yökerhot, kahvilat ja baarit lauantaihin mennessä, mutta ilmoitti keskiviikkona, ettei aikataulu onnistu, sillä yksityiskohtia on vielä sorvattavana. Yksi hiertävä asia on se, koskisiko ravintoloiden sulkeminen koko maata, sillä esimerkiksi Kainuussa ei ole vielä yhtäkään todettua koronavirustartuntaa.

Valmiuslaki mahdollistaa korkeintaan kolmen viikon eristyksen, joten alustavasti rajoitus olisi voimassa 19. huhtikuuta asti. Hallituksen on käsiteltävä asia uudelleen, jos eristystä tämän jälkeen halutaan jatkaa.

Miksi juuri Uusimaa halutaan eristää?

Uudellamaalla on selvästi muuta Suomea enemmän todettuja koronavirustartuntoja. Nykyisten laskelmien mukaan Uudenmaan sairaanhoitopiiri kykenee selviämään sairaanhoito- ja tehohoitotaakasta epidemian ajan, mutta jos virus pääsisi leviämään yhtä tehokkaasti Uudenmaan naapurimaakunnissa, tehohoitopaikkoja ei olisi tarjolla riittävästi.

Hallituksen muistion mukaan Uudellamaalla tapauksia on 14 sataatuhatta asukasta kohden. Muualla Suomessa tapauksia on kuusi sataatuhatta kohden.

Virus on kuitenkin levinnyt Uudenmaan sisällä jo niin laajalle, että lääketieteellisiä perusteita sulkea esimerkiksi pelkkä pääkaupunkiseutu muulta maalta ei hallituksen mukaan ole.

Kuka Uudenmaan rajaa valvoisi?

Uusien rajoitusten noudattamista valvoisi lähtökohtaisesti poliisi, jolle kukin rajan ylittämistä tahtova antaisi selvityksen toimistaan joko kirjallisesti tai suullisesti.

Kaikkea rajavalvontaan liittyvää toimintaa ei poliisin resursseilla kuitenkaan voida hoitaa. Poliisi tuleekin pyytämään virka-apua vähintäänkin Puolustusvoimilta liikenteenohjaukseen. Poliisivaltuuksia Puolustusvoimille ja sen varusmiehille ei kuitenkaan olla antamassa.

Virka-apu poliisille on mahdollista myös Rajavartiolaitokselta, pelastuslaitokselta ja Tullilta.

Miten rajoitusten rikkojia rangaistaan?

Sakkorangaistuksella.

Alla olevista jutuista voi selvittää lisää vastauksia aiheeseen liittyen.


Lue myös:

    Uusimmat