Jos Uusimaa eristetään eivätkä kansalaiset tottele rajoitusta, poliisilta voivat loppua resurssit

6:45

Poliisin resurssit ovat koetuksella, jos Uusimaa päätetään eristää ja tiukimmat mahdolliset rajoitukset tulevat voimaan. Sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Tero Kurenmaa toivoo, että kansalaiset ottaisivat mahdollisen rajoituksen vakavasti, jotta poliisin resurssit riittävät. Tarvittaessa apua pyydetään puolustusvoimilta.

Hallitus pohtii koko Uudenmaan maakunnan eristämistä niin, että kaikki turhaksi määritelty matkustaminen Uudeltamaalta pois ja Uudellemaalle lakkaisi. Eristämisen tarkoituksena on estää koronavirusepidemian leviäminen Uudeltamaalta, jossa tilanne on pahempi kuin muualla Suomessa.

Tiukin mahdollinen sulku tarkoittaisi sitä, että tiet laitettaisiin kokonaan kiinni ja jokaiselta autoilijalta kysyttäisiin, millä asialla hän liikkuu, sanoo sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Tero Kurenmaa.

− Se tietysti aiheuttaisi merkittävät ruuhkat, jos ei muuten uskota, että kielto on voimassa eikä yli tulla, Kurenmaa sanoo.

Kurenmaa myöntää, että tiukka sulku voisi olla haaste poliisille etenkin pitkään jatkuessaan.

− Alkuun resurssit varmasti riittävät, mutta jos tilanne jatkuu pidempään, niin se aiheuttaa merkittävän paineen ja ennen pitkään resurssit loppuvat. Siksi toivommekin, että ihmiset uskovat rajoituksia ja pysyvät mahdollisimman paljon kotona.

Kurenmaa sanoo, että jos resurssit loppuisivat, virka-apua voitaisiin pyytää puolustusvoimilta. Hän ei voi kommentoida sitä, täytyisikö puolustusvoimien tässä tilanteessa kutsua reserviläisiä palvelukseen.

"Jos ei mene hyvällä jakeluun, niin sitten tulisi sakot"

Kurenmaan mukaan hallitus pohtii eri vaihtoehtoja sille, kuinka tiukka Uudenmaan sulusta tulisi. Koska tiukin mahdollinen kielto kuormittaisi poliisia, on mahdollista, että käyttöön otetaan ainakin aluksi lievemmät toimet.

− Ensin saatetaan katsoa, miten kielto vaikuttaa, ja puuttua liikenteeseen normaalin toiminnan ohella. Tämä ratkeaa sitten, kun viralliset päätökset tulevat.

Riippumatta toimien tiukkuudesta sanktiot rajoituksen rikkomisesta olisivat samat. Jos rajoitusta uhmattaisiin, poliisi käännyttäisi uhmakkaan kansalaisen ensisijaisesti takaisin kotiaan kohti.

Jos uhmaaminen jatkuisi, rangaistus voisi tulla kyseeseen.

− Jos ei mene hyvällä jakeluun, niin sitten tulisi sakot, Kurenmaa kertoo.

Ulkonaliikkumiskieltoa ei suunnitteilla

Viranomaiset ovat varautuneet panemaan Uudenmaan sulun täytäntöön nopeasti sen jälkeen, kun päätös hallitukselta tulisi.

− Mutta ei tämä vielä ole mikään läpihuutojuttu, Kurenmaa muistuttaa.

Kurenmaa painottaa, että vaikka Uusimaa eristettäisiinkin, Uudenmaan sisällä saisi yhä liikkua vapaasti, vaikka kotona pysymiseen kehotetaan. Ulkonaliikkumiskieltoa Espanjan tai Italian tapaan ei siis ole tällä hetkellä suunnitteilla.

− Totaalista ulkonaliikkumiskieltoa ei ole suunnitteilla. Kokoontumisrajoitukset ovat kuitenkin edelleen voimassa.

− On äärimmäisen tärkeää, että pysyttäisiin kotona, koska sillä tavalla tämä eristys olisi mahdollisimman lyhyt.

Lue täältä uusimmat tiedot koronavirusepidemian etenemisestä Suomessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja