Kadonnutta Antti Hanhivaaraa etsitään Lapin erämaasta mahdollisesti ensi kesänä – "Ei yhden päivän mittainen reissu"

0:43
Katso kooste: tällainen tapahtumakulku Antti Hanhivaaran katoamista edelsi

Lähes 15 vuotta sitten kadonneen Antti Hanhivaaran maastoetsintöjä tehdään mahdollisesti myös ensi kesänä Lapissa. Miehen kohtalosta tulee virkavallalle tasaisesti uusia vihjeitä, mutta toistaiseksi ne eivät ole johtaneet läpimurtoon.

Yhdelle Suomen tunnetuimmalle katoamismysteerille, eli ivalolaisen Antti Hanhivaaran tapaukselle pyritään jälleen ensi kesänä saamaan ratkaisu.

Sääolojen muuttuessa erämaaetsinnöille otollisemmaksi poliisi tulee todennäköisesti suorittamaan maastoetsintöjä Inarin Angelissa Hanhivaaran oletetulla katoamisalueella. 

Viimeksi etsintöjä tehtiin samalla alueella kesällä 2020.

– Kesää kohti mietimme, onko meillä vielä joitakin paikkoja etsimättä. Etsintöjen ajankohta on aina lähes pakostakin ajoitettava kesään, koska lumipeite ja vaikeakulkuinen maasto hankaloittavat erämaaetsintöjä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Halme Lapin poliisista kertoo. 

Antti Hanhivaara katosi 14. lokakuuta 2006 Angelissa. Viimeisen varman havainnon mukaan hänet nähtiin kyseisenä päivänä kävelelmässä Angelin kylällä. Hän oli kadotessaan 21-vuotias ja opiskellut eräoppaaksi.

Viime syksynä julkaistussa Kadonneet Suomi -dokumenttisarjassa käsiteltiin Hanhivaaran tapausta ja haastateltiin muun muassa hänen siskoaan.

Tutkinnanjohtaja Halmeen mukaan dokumentin herättämä mielenkiinto näkyi poliisin työssä siten, että uusia vihjeitä katoamisesti tuli jälleen lisää. 

– Joitakin soittoja on tullut dokumentin jälkeen aiheeseen liittyen, mutta ei mitään radikaalia tai mullistavaa. On esimerkiksi kerrottu samannäköisen henkilön liikkeistä tiettynä ajankohtana ja niin edelleen. Enemmän kyse on siitä, että ihmiset tahtovat tuoda joitakin seikkoja tai näkemyksiä poliisin tietoon. Mitään erityistä tai useita samaan asiaan liittyviä vinkkejä ei ole tullut, Halme sanoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan kaikki vihjeet otetaan tutkintatiimissä ylös, niitä verrataan aiemmin saatuihin vihjeisiin ja tarkistetaan, onko asiassa tarjolla jotakin uutta tietoa.

Jos aihetta on, poliisi käy puhuttamassa vihjeeseen kytkeytyviä henkilöitä. Näin on Halmeen mukaan tehty myös menneen talven aikana.

Ponnistuksia vaativa operaatio

Etsintöjen järjestäminen pohjoisimmassa Lapissa on poliisille ponnistuksia vaativa operaatio. Rovaniemen pääpoliisiasemalta on Angelin alueelle maanteitse matkaa yli 400 kilometriä.

Halmeen mukaan etsinnät on joka kerta suunniteltava huolellisesti etukäteen ja arvioitava, minkä verran aikaa tietyn alueen läpikäynti vaatii.

Vaikeakulkuisimmille alueille tarvitaan mönkijä- tai helikopterikuljetus. Etsintäjoukon pitää varautua vaihtuviin sääolosuhteisiin, ruokatarvikkeiden riittävyyteen ja erämaassa yöpymiseen.

– Kun maastoon lähdetään, niin ei sinne kannata yhden päivän mittaista reissua tehdä. Mukana pitää turvallisuussyistä olla useampi henkilö, jolla on kokemusta ja taitoa liikkua erämaassa. Myös koiria otetaan mieluusti mukaan tällaisiin operaatioihin. Niistä on suuri apu kadonneita etsiessä, tutkinnanjohtaja sanoo.

Poliisin mukaan etsintäaluetta lähdetään tavanomaisesti suurentamaan hiljalleen pienemmältä alueelta isompaan.

Hanhivaaran oletettu katoamisalue on hyvin pitkälti asumatonta seutua. 

Vietti iltaa kaveriporukassa

Katoamisen aikaan Hanhivaara asui yksin Ivalossa. Perjantai-iltana, päivä ennen katoamistaan, hän lähti viettämään iltaa kaverinsa kanssa.

Miesporukan illanvietto suuntautui Karigasniemelle, josta matka jatkui myöhemmin kahden muun nuoren kanssa mökille rajakylä Angeliin.

Angelin mökiltä hän lähti lauantaiaamuna 14. lokakuuta pois autollaan. Myöhemmin hänen autonsa löytyi rikottuna ja säpäleisenä läheiseltä tieltä.

Poliisin mukaan silminnäkijät ovat kertoneet, että mies olisi lähtenyt kävelemään yksin kohti erämaata Angelissa.

Poliisin epäilys on, että hän on menehtynyt maastoon, mutta ruumista ei vain koskaan ole löydetty. Hanhivaara on julistettu kuolleeksi vuonna 2018.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Poliisi vastaa kritiikkiin

Katoamismysteeriä on käsitelty medioissa lukuisia kertoja, ja muun muassa Hanhivaaran omaiset ovat kritisoineet poliisia passiivisuudesta tapauksen selvittämiseksi.

Hanhivaaran siskon mielestä poliisin tutkimukset ovat olleet puutteellisia eivätkä omaiset ole saaneet poliisilta apua omiin etsintöihinsä.

Sisko epäilee veljensä joutuneen henkirikoksen uhriksi.

Tutkinnanjohtaja Halme ymmärtää, että tapaus herättää tunteita ja vuosien saatossa katoamisesta on kehitelty mitä erilaisimpia teorioita ja spekulaatiota. Keskustelupalstat ovat täyttyneet tuhansista viesteistä aihetta koskien.

Halme painottaa, että vuosien varrella saadut tutkintatulokset eivät kuitenkaan ole osoittaneet Hanhivaaran joutuneen henkirikoksen uhriksi. Poliisin mukaan tapaus kyllä muuttuisi kadonneen henkilön etsimisen sijaan rikostutkinnaksi, jos siihen olisi aihetta. 

– Toiveissa poliisilla on, että etsintöjen yhteydessä erämaasta löytyy vielä jotakin ja asiassa saadaan viimein ratkaisu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja