Mitä Antti Hanhivaaralle tapahtui Inarin erämaassa 15 vuotta sitten? MTV Uutiset kiersi paikat, joissa Antti nähtiin viimeisen kerran

1:55
"Kuka autoa oikeasti ajoi ja kuka käveli metsään?" – Siskon mukaan Antti Hanhivaarasta tehdyt havainnot eivät täsmää. Katso video!

Ivalolainen Antti Hanhivaara katosi tasan 15 vuotta sitten 14. lokakuuta 2006 Inarin Angelissa. MTV Uutiset kiersi Lapissa paikat, missä Antti nähtiin viimeisen kerran.

Antti Hanhivaara oli 21-vuotias kadotessaan. Hän asui rivitaloasunnossa lähellä Ivalon keskustaa koiransa kanssa. Kesällä 2006 hän oli ostanut itselleen käytetyn Toyota Carina-henkilöauton, ja auto oli hänelle tavattoman tärkeä.

Maanantaina 16. lokakuuta 2006 hän oli aloittamassa uudessa työssä. Aiemmin Antti oli toiminut eräoppaana ja ajanut koiravaljakkoa, mutta hän oli siirtymässä töihin metsäkonepuolelle.

Työt eivät kuitenkaan koskaan ehtineet alkaa, koska Antti katosi lauantaina 14. lokakuuta 2006.

Kotibileisiin Karigasniemelle

Antti vietti perjantain 13. lokakuuta alkuillan kotonaan. Poliisin mukaan Antin luona oli ainakin yksi kaveri, mutta siskon mukaan paikalla oli useampia henkilöitä.

– Antin luona on ollut useampia kavereita ja siellä on ilmeisesti tullut jotain riitaa, koska naapurin rouva oli mennyt sinne valittamaan kovasta metelistä. Nainen oli nähnyt asunnossa useampia ihmisiä, ainakin 4-5 henkeä. Asunto tyhjentyi naapurin käynnin jälkeen, Antin sisko Elina Tuiskala kertoo MTV Uutisille.

Tarkkaan ei tiedetä, mihin porukka hajaantui Antin luota, mutta se tiedetään, että Antti ja yksi hänen kaverinsa lähtivät Antin autolla noin 140 kilometrin päähän Karigasniemelle. Karigasniemen kylä sijaitsee aivan Norjan rajalla.

Nuoret miehet saapuivat vasta todella myöhään perjantai-iltana perille kylälle. Karigasniemellä he menivät yhteisen tuttunsa luo kotibileisiin. Juhlat pidettiin rivitalossa, joka sijaitsee aivan kylän keskustan tuntumassa.

– Erinäisiä huhuja liikkuu, mitä kotibileissä on tapahtunut, mutta mitään varmaa tietoa siitä ei ole eikä myöskään siitä, ketä juhlissa on ollut paikalla. Minun mielestäni olisi ollut tärkeää selvittää, ketä bileissä on ollut ja nekin henkilöt olisi pitänyt kuulustella, sisko sanoo.

Rälläämistä sorakuopalla

Kotibileistä Antti ja kaksi muuta miestä ja yksi nainen lähtivät vielä yöllä Antin autolla soratietä pitkin Angeliin, noin 60 kilometrin päähän Karigasniemeltä. Soratie kulkee Inarijoen vieressä ja joen toisella puolella näkyy Norja.

Angeli on pieni kylä Inarin kunnassa Muotkatunturin erämaa-alueen kupeessa. Kylässä ei ole edes kauppaa tai bensa-asemaa, vaan ainoastaan muutamia asuintaloja.

Angelissa asui tuohon aikaan ainakin nainen, joka matkusti Antin kyydissä. Yksi kyydissä olleista miehistä oli sama, joka oli lähtenyt Antin matkaan jo Ivalosta Karigasniemelle kotibileisiin.

Seurue vietti yön naisen talossa Angelissa. Lauantaiaamuna 14. lokakuuta 2006 kylällä tehtiin useita havaintoja Antin Toyota Carina-autosta, jolla ajeltiin rallia pitkin sorateitä.

– Sen aamun aikana Antin autolla on ajettu ympäri Angelia, sillä on rällätty sorakuopalla ja pitkin hiekkateitä. Autosta on useampia havaintoja, Elina Tuiskala kertoo.

Myöhemmin poliisitutkinnassa Antin auton osia löytyi sorakuopalta. Sorakuoppa sijaitsee aivan Angelin kyläkeskustan lähellä, vain vajaan kilometrin pikkuista metsätietä erämaan suuntaan päätieltä.

Viimeinen havainto metsätiellä

Poliisin mukaan viimeinen havainto Antista tehtiin aamupäivällä lauantaina 14. lokakuuta juuri sorakuopan lähellä.

Kaksi miestä oli puutöissä hiekkatien reunassa, kun he näkivät muutaman kymmenen metrin päästä miehen kävelemässä erämaan suuntaan. Kumpikaan miehistä ei tunnistanut kulkijaa. Toinen miehistä on jo kuollut, toinen asuu edelleen Angelin kylällä, aivan tien vieressä.

9:58
MTV Uutisten rikostoimittaja kiersi Lapissa paikat, missä Antti Hanhivaara liikkui juuri ennen katoamistaan. Katso videolta, millaiseen maastoon Antti katosi ja mitä outouksia katoamiseen liittyy.

MTV Uutiset tapasi miehen Angelissa, mutta hänellä ei ollut lisää kerrottavaa asiasta. Muistikuvatkin olivat heikentyneet 15 vuoden takaisesta.

Mies kertoi MTV Uutisille nähneensä kulkijan tiellä, mutta hän ei muistanut enää edes tämän vaatetusta. Sen hän muistaa edelleen, että soratiellä kävellyt mies ei ollut hänelle entuudestaan tuttu.

– Mieshenkilö nähtiin kävelemässä Angelista erämaan suuntaan etelää kohti. Jälkikäteen poliisi pystyi saamaan hänestä sellaiset tuntomerkit, että on riittävällä varmuudella pystytty toteamaan, että siinä olisi ollut Antti kyseessä, vanhempi konstaapeli Risto Mertala Lapin poliisilaitokselta kertoo silminnäkijähavainnosta.

Antin omaiset eivät pidä havaintoa yhtä varmana.

– Minun mielestäni kellonajat eivät täsmää. Jos Antin auto oli nähty vielä kello 10–10.30 välillä ajamassa Karigasniemen suuntaan, niin miten Antti on voinut olla jo siihen aikaan kävelemässä metsään? Että kuka sitä autoa siinä vaiheessa ajoi ja kuka metsään oikeasti käveli? Elina Tuiskala ihmettelee.

Autosta oli bensa loppu

Varmoja vastauksia ei ole kenelläkään.

Se on joka tapauksessa varmaa, että Antin auto löytyi pahasti rikkinäisenä ja renkaat vanteille ajettuna Angelin kylältä, päätien laidalta, kahden männyn välistä tien reunasta. Tuosta paikasta matkaa sorakuopalle on noin pari kilometriä.

Autosta oli bensa käytännössä aivan loppu, sillä tankissa oli jäljellä enää pari litraa bensiiniä. Auto oli muutenkin täysin ajokelvoton, koska renkaat oli ajettu vanteille.

– Ne henkilöt, jotka tulivat Antin kyytiin Karigasniemeltä ja jotka hän vei Angeliin, ovat tienneet, että Angelissa ei ole bensa-asemaa. Heille olisi jo autoon noustessa pitänyt tulla mieleen, että Antti ei pääse jatkamaan matkaa Angelista takaisin Ivaloon kotiinsa, koska bensa oli loppu. Miksi he ovat silti lähteneet autolla liikkeelle? sisko ihmettelee.

Raskasta omaisille

Anttia on etsitty useiden vuosien aikana Karigasniemeltä Angelin suuntaan ja Angelin erämaasta. Metsää ja erämaata on kilometritolkulla joka suuntaan. Olosuhteet maastossa ovat kovat, eikä siellä selviä kauaa hengissä ilman kunnon varusteita ja ruokaa.

Poliisi uskoo Antin kuolleen erämaahan.

– Meidän näkemyksemme mukaan Antti on kadonnut erämaahan eikä häntä ole löydetty. Meillä ei ole tarkkaan tiedossa, miksi hän on sinne metsään kävellyt. Missään vaiheessa asiaan liittyen ei kuitenkaan ole kirjattu rikosilmoitusta, vaan olemme tutkineet tapausta kadonneen henkilön tutkintana kaikkien vuosien ajan, tutkinnanjohtaja Mikko Halme Lapin poliisista kertoo.

– Olemme puhuttaneet paljon ihmisiä ja tutkineet paljon asioita. Keskeneräistä tutkintaa ja näytöllisiä asioita ei ole tarvetta avata, Halme sanoo.

Poliisi toivoo erityisesti omaisten takia, että Antin katoaminen ratkeaisi vielä.

– Ymmärrän omaisten huolen ja tuskan siitä, että Antti on kadonnut eikä häntä ole löytynyt. Toivottavasti asiaan saadaan sellainen päätös, joka helpottaisi myös omaisten tuskaa tässä asiassa, tutkinnanjohtaja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja