Erämaahan kadonneen Antti Hanhivaaran sisko kertoo oudosta kohtaamisesta veljensä kaverin kanssa: "Hän kaasutti äkkiä paikalta pois"

0:43
Muistatko, millainen tapahtumien kulku edelsi Hanhivaaran katoamista? Katso tästä kooste.

Ivalolainen Antti Hanhivaara katosi erämaahan Inarin Angelissa yli 14 vuotta sitten. Viimeisen kerran nuori mies nähtiin lauantaina 14. lokakuuta 2006.

Poliisi on kertonut, että viimeisimmän luotettavan havainnon mukaan Antti oli kävellyt Angelissa yksin erämaahan. Poliisi ei ole tutkinut katoamista rikoksena.

Antti Hanhivaaran sisko Elina Tuiskala kertoo äänikirjapalvelu Storytelissä julkaistussa tuoreessa Uhrien ääni -podcastissa yrittäneensä itse tehdä etsintöjä veljensä kohtalon selvittämiseksi.

Elina oli hyvin läheinen veljensä kanssa. Sisarukset olivat usein yhteydessä ja Antin viimeisenä kesänä 2006 sisarukset soittelivat usein ja tapasivat paljon toisiaan.

Vietti iltaa kaverinsa kanssa

Viranomaisten versio tapahtumista on, että ennen katoamistaan Antti oli viettänyt perjantai-iltaa kaverinsa kanssa. Miehet olivat käyneet Karigasniemellä ja sen jälkeen mökillä Angelissa, mistä Antti oli poistunut lauantaiaamuna autollaan. Myöhemmin auto löytyi rikottuna läheiseltä tieltä.

Antin sisko Elina kertoo podcastissa törmänneensä yhdellä veljensä etsintäreissulla sattumalta henkilöön, jonka kanssa Antin tiedetään viettäneen aikaa ennen katoamistaan.

Antin tuttavan poliisille antamat lausunnot ovat olleet ristiriidassa joidenkin silminnäkijähavaintojen kanssa. Hän ei siskon mukaan ole myöskään osoittanut halukkuutta auttaa Antin etsinnöissä.

Elina oli odottanut pitkään veljensä tuttavan kohtaamista. Kun sisko viimein törmäsi häneen ja pyysi häntä istumaan ravintolassa kanssaan samaan pöytään, tämä pakeni paikalta.

– Hän ei halunnut keskustella meidän kanssamme, hän ei katsonut meitä päin. Hän meni äkkiä omaan autoonsa ja kaasutti paikalta pois, sisko kertoo podcastissa.

Tuiskala yritti mennä perään jututtaakseen veljensä tuttavaa, mutta tämä ei edelleenkään halunnut keskustella. Sen sijaan hän palasi paikalle auton kanssa ajaen Elinan ohi. Samalla tuttava kuvasi Antin siskoa.

Poliisi kieltänyt ottamasta yhteyttä 

Hanhivaaran äiti halusi pian Antin katoamisen jälkeen keskustella samaisen tuttavan kanssa poliisilaitoksella, mutta tutkinnanjohtaja kielsi sen vedoten henkilön alaikäisyyteen.

Myöhemmin kävi ilmi, ettei kyseinen henkilö ollutkaan alaikäinen, vaan 21-vuotias. Siskon mukaan poliisi ei missään vaiheessa perustellut kantaansa. 

– Meitä vain kehotettiin olemaan ottamatta yhteyttä tähän kaveriin. Eikä hän missään kohtaa itsekään meihin päin ottanut yhteyttä tai kertonut omaa versiotaan tapahtumasta.

Elina Tuiskala on aiemmin julkisuudessa kritisoinut poliisin toimintaa tutkinnan tiimoilta. Hänen mielestään poliisin tutkimukset ovat olleet puutteellisia eivätkä he ole saaneet poliisilta apua omiin etsintöihinsä.

– Tuntuu, että poliisi ei auta, ei vastaa kysymyksiin, vaikka on sellaisia asioita, mitä tästä itse haluaisi saada tietää ja tiedustella, niin eivät he kerro meille mitään, omaisillekaan.

Siskon mukaan poliisitutkinta lähti hyvin hitaasti liikkeelle.

Hanhivaaran auto löytyi hylättynä ja renkaat rikkinäisinä Angelintien varrelta. Poliisi ei kuitenkaan suojannut autoa, joten sivulliset pääsivät hakemaan autosta irtaimistoa.

Siskon mukaan auto olisi ehdottomasti pitänyt heti ottaa tiukasti poliisitutkintaan.  

Poliisille tarjottiin mahdollisuutta kertoa oma näkemyksensä asiasta podcastissa, mutta he kieltäytyivät kommentoimasta.

Nuoruus loppui kuin seinään

Elina näki isoveljensä viimeisen kerran pari viikkoa ennen tämän katoamista.

Sisko yritti soittaa Antille katoamisperjantain ja lauantain välisenä yönä 14. lokakuuta 2006, mutta veljen puhelin oli kiinni.

– Se tuntui oudolta, koska Antin puhelin oli aina päällä. Puhuin asiasta äidillekin ja ajattelimme, että ehkä hän on jossakin metsässä oppaana joillekin.

Omaiset saivat tiedot Antin katoamisesta muutamaa päivää myöhemmin. Hanhivaaran täti teki katoamisilmoituksen poliisille.

– Kukaan ei tarjonnut meille mitään kriisi- tai keskusteluapua. Jäimme hyvin yksin. Henkistä tukea emme ole saaneet, sisko kertoo podcastissa.

– Oma nuoruuteni loppui siihen päivään, kun Antti katosi. Silloin piti alkaa elää täysin uudenlaista elämää.

Sisko epäilee veljensä joutuneen henkirikoksen uhriksi.

– Kaikista parasta olisi, kun koko juttu selviäisi ja saisimme vastauksia. Näin pitkän ajan jälkeen ei edes haeta syyllisiä, vaan tärkeintä olisi tietää mihin Antti on joutunut.

Uhrien ääni on Suomen Podcastmedian äänikirjapalvelu Storytelille tuottama podcast, jossa keskitytään rikosten sijaan uhrien ja omaisten tarinoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja