Uusi ponnistus vuonna 2006 kadonneen Antti Hanhivaaran löytämiseksi – poliisit haravoivat Lapin erämaata Angelissa

0:43
Katso videolta, miten tapahtumat ennen Antti Hanhivaaran katoamista etenivät.

Poliisi on tehnyt kesän aikana uusia etsintöjä lähes 15 vuotta sitten kadonneen Antti Hanhivaaran löytämiseksi.

MTV Uutiset kertoi huhtikuussa, että Lapin poliisi suunnittelee uusia maastoetsintöjä vuonna 2006 Inarin Angelissa kadonneen Antti Hanhivaaran oletetulle katoamisalueelle. Etsinnät oli määrä järjestää kesän aikana, kun sääolot muuttuvat taas suotuisammiksi.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Halme kertoo, että etsintöjä on nyt tehty.

– On käyty läpi paikkoja, joita on vinkkien perusteella pitänyt tarkistaa. Ei ole silti tullut vastaan mitään ratkaisevaa. Ei ole löytynyt henkilöä, eikä ole saatu uutta tietoa, Halme summaa.

Halmeen mukaan etsintöjä tehtiin poliisikoirien avustuksella ja useamman päivän aikana. Tarkempia tietoja uusien etsintöjen kohteena olleista paikoista hän ei paljasta, mutta kertoo, että haravoitavat kohteet oli valittu harkiten.

– Olemme käyneet siellä ikään kuin katoamispaikan läheisyydessä. Sieltä on katseltu suuntia, jotka näihin maastoetsintöihin paremmin tutustuneiden mielestä ovat olleet tutkimisen arvoisia.

Logistinen painajainen

Jo keväällä Halme kertoi, että etsintöjä on ollut syytä suunnitella huolellisesti, sillä etsintäoperaatio pohjoisimmassa lapissa, yli 400 kilometrin päässä Rovaniemen pääpoliisiasemalta, on logistiikan kannalta hankala.

Katoamisalue on pitkälti asumatonta. Vaikeakulkuisimmille alueille ei edes pääse henkilöautoilla, ja olosuhteet erämaassa saattavat olla hyvin vaihtelevia kesälläkin.

– Kun maastoon lähdetään, niin ei sinne kannata yhden päivän mittaista reissua tehdä. Mukana pitää turvallisuussyistä olla useampi henkilö, jolla on kokemusta ja taitoa liikkua erämaassa. Myös koiria otetaan mieluusti mukaan tällaisiin operaatioihin, Halme kommentoi MTV:lle huhtikuussa.

Nyt kun kesä on vaihtumassa syksyyn ja kelit kehnontumassa, myös aikaikkuna etsintöjen järjestämiselle on sulkeutumassa. Poliisin on taas jatkettava asian selvittelyä muilla keinoin.

– Etsinnät rupeavat taas jäämään pois ja tutkinta siirtyy siihen, että katsotaan, tuleeko tapauksesta uusia vinkkejä, Halme sanoo.

Halmeen mukaan vanha tapaus poikii yhteydenottoja silloin tällöin. Yleensä ihmiset innostuvat kertomaan tietojaan, kun juttu on esillä julkisuudessa. Useat vihjeet on kuitenkin kuultu jo useampaan otteeseen.

– Osa tiedoista on niitä samoja, jotka ovat jo tiedossa. Vertailemme niitä sitten vanhoihin vinkkeihin, jos sieltä nousisi sitä kautta esiin jotain uutta.

– En osaa tarkempia määriä sanoa, mutta joitain niitä (vinkkejä) tulee.

Näin tapahtumat etenivät

21-vuotias Antti Hanhivaara katosi lauantaina lokakuun 14. päivä vuonna 2006. Viimeinen luotettavana pidetty havainto tehtiin pohjoisessa Lapissa sijaitsevassa Angelissa.

Hanhivaara asui itse Ivalossa, noin 100 kilometrin päässä, mutta oli katoamispäivää edeltävänä iltana tullut viettämään aikaa kaverinsa kanssa.

Miehet olivat käyneet ensin Karigasniemellä, joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Angelista pohjoiseen, ja tulleet sen jälkeen mökille Angeliin. Mökiltä Hanhivaara oli lähtenyt autollaan lauantaiaamuna.

Myöhemmin auto löytyi rikkinäisenä läheiseltä tieltä. Anttia ei löydetty.

Poliisin teoria on, että nuori mies käveli Angelissa yksin erämaahan ja kuoli. Asiaa ei ole tutkittu rikoksena. Hanhivaara julistettiin kuolleeksi vuonna 2018.

Tapausta on ruodittu mediassa lukemattomia kertoja, eikä vähiten siksi, että poliisin arvio tapahtumien kulusta on saanut osakseen kovaakin kritiikkiä.

Esimerkiksi Hanhivaaran sisko on kertonut julkisuudessa, ettei hyväksy väitteitä, joiden mukaan hänen eräoppaaksi opiskellut veljensä olisi omasta tahdostaan vain kävellyt erämaahan kuolemaan. Hänen mukaansa katoamiseen liittyy todennäköisemmin jotain hämärää.

Omaiset ovat myös syyttäneet poliisia passiivisuudesta tapauksen tutkinnassa. Siskon mukaan esimerkiksi kaikkia Antin kanssa katoamisiltana tekemisissä olleita henkilöitä ei olisi kuulusteltu.  

Poliisi on kommentoinut julkisuudessa esitettyjä syytöksiä ja painottanut, ettei mikään ole viitannut siihen, että Hanhivaara olisi joutunut henkirikoksen uhriksi. Poliisi on myös luvannut, että katoamistutkinta muuttuisi rikostutkinnaksi, jos aihetta olisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja