Kaatuvatko Trumpin presidenttihaaveet sittenkin? Näin senaatti voisi pistää kapuloita rattaisiin – "Yksi tuomio on evätä oikeus pyrkiä julkisiin tehtäviin koskaan"

2:28

Yhdysvalloissa senaatti voisi kaataa väistyvän presidentin Donald Trumpin haaveet pyrkiä uudelleen presidentiksi seuraavissa vaaleissa.

Yhdysvalloissa tehtiin jälleen kerran historiaa, kun Trumpista tuli ensimmäinen presidentti, joka on saanut kaksi virkasyytettä.

Edustajainhuoneen enemmistö äänesti Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta. Demokraattien lisäksi virkasyytettä puolsi kymmenen republikaania.

Tapahtumia Yhdysvalloissa seuraava MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että edustajainhuoneessa kuultiin voimakkaita puheenvuoroja sekä virkasyytteen puolesta että vastaan.

– Esimerkiksi eräs republikaani sanoi, että koskaan aiemmin Yhdysvaltain presidentti ei ole pettänyt maataan tällä tavalla.

Osa Trumpin puolestapuhujista kuitenkin muistutti sananvapaudesta ja varoitti, että virkasyyte jakaa entisestään kansaa, Karppinen kertoo.

Demokraattien tavoitteena evätä Trumpin oikeus pyrkiä presidentiksi

Trumpin viraltapano edellyttää kuitenkin langettavaa tuomiota myös senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä.

Karppinen arvioi, ettei senaatin oikeudenkäyntiä järjestetä pian, sillä senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell on kertonut, ettei ole valmis kutsumaan senaattia hätäistuntoon.

– Se tarkoittaa, että senaatti palaa tauolta vasta juuri päivää ennen tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisia. Todennäköisesti oikeudenkäynti käydään siis vasta, kun Trump ei ole enää presidentti.

Karppinen kertoo, että senaatti voisi estää Trumpia pyrkimästä uudelleen presidentiksi seuraavissa vaaleissa, mikä on demokraattien ja osan republikaaneista tavoitteena.

– Yksi tuomio, minkä senaatti voisi Trumpille äänestää, on evätä häneltä oikeus pyrkiä presidentiksi tai muihin julkisiin tehtäviin enää koskaan.

Mediatietojen mukaan Trump on pohtinut asettuvansa ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja