Mainos

Kääpiövillakoira Heka sai avun vatsavaivoihin ruokavaliosta: ”Voi paremmin kuin koskaan”

Iloinen ja energinen kääpiövillakoira Heka on kärsinyt suolisto-ongelmista lähes koko ikänsä. Lukuisten ruokavalioiden, eläinlääkärikäyntien ja diagnoosien jälkeen apu löytyi yllättävän läheltä: kotimaiselta kuivaruoan valmistajalta Pohjanmaalta.

Jokaiselle koiranomistajalle oman lemmikin hyvinvointi on sydämenasia. Kun jokin kalvaa rakasta lemmikkiä, huoli on valtava. Erityisesti vatsavaivat ovat tuttuja jokaiselle koiranomistajalle, eikä avun löytyminen välttämättä käy helposti. Jyväskyläläinen Tiina Harju tietää tuskan: Tiinan 10-vuotias kääpiövillakoira Heka on aina ollut herkkävatsainen.

– Hekalla on koko ikänsä ollut pienempää ja isompaa vatsavaivaa. Viime vuoden aikana tilanne kärjistyi jo todella pahaksi. Mietin, kannattaako koiraa enää pitää, kun mikään ravinto ei sopinut, eikä imeytynyt.  Sopimattomien raaka-aineiden lista vain kasvoi, kertoo Tiina.

– Suoliston tilanne saatiin ihanan eläinlääkärimme ansiosta hallintaan todella hypoallergisella ruualla, mutta sitäkään ei ollut tarkoitettu käytettäväksi pidemmällä tähtäimellä.

Herkistäviä raaka-aineita lähes jokaisessa koiranruoassa

Tiina ja Heka ovat olleet aktiivisia agility-, koiratanssi- ja koirafrisbee-harrastajia. Vatsaongelmia lukuun ottamatta Heka on ollut pääosin terve, iloinen ja aktiivinen koira.

Suolisto-ongelmat alkoivat Hekan kohdalla jo penturuoasta aikuisen koiran ruokaan siirryttäessä. Herkkävatsaiselle Hekalle sopivan ravinnon löytyminen on aina ollut haastavaa. Siksi Heka on kokeillut elämänsä aikana lukuisia eri ruokia: niin valmiita, allergiselle koirille tarkoitettuja koiranruokavalmisteita kuin nykyisin suosittua raakaruokintaakin.

– Raakaruokinta teki koiran voinnin vieläkin huonommaksi, Tiina kertoo.

Sopimattomat raaka-aineet ovat löytyneet kantapään kautta kokeillen. Hekan kohdalla kaikista pahimmat suolistovaivat aiheuttaa kananmuna, jota käytetään monessa koiranruoassa eri muodoissa.

– Onnettomankin pieni määrä kananmunaa voi aiheuttaa välittömästi veriripulin Hekalle. Lohi on toinen sopimaton raaka-aine, joka aiheuttaa närästystä. Lohiöljyä käytetään paljon säilöntäaineena koiranruoissa. Maissi ja maissitärkkelys aiheuttavat Hekalle korvien ja tassunvälien kutinaa. Näitä melkein kaikkia on koirien kuivaruoissa joissain muodoissa! Tiina harmittelee.

”Voin olla 100-prosenttisen varma, mitä koiran mahaan menee”

Viime helmikuussa Tiina törmäsi kuivamuonaan, jonka raaka-aineet saivat Tiinan uskomaan, että sopiva ruokavalio voisi vielä löytyä. Kyseessä oli Pohjanmaalla tuotettu täysin kotimainen kuivaruokauutuus, jonka yksinkertaiset, lähellä tuotetut raaka-aineet vaikuttivat lupaavilta.

– Olin suorastaan hysteerinen uuden ruoan kokeilun suhteen tietäen, miten voimakkaasti Heka on reagoinut aiemmin kaikkeen uuteen. Ensimmäinen maistiainen maistui kuitenkin todella hyvin: koira nosti suorastaan metelin, kun ei heti saanut lisää! Ensimmäisellä testiviikolla heräilin öisin tarkistamaan Hekan voinnin, ja iltalenkeillä tarkkailin taskulampun valossa, millaista Hekan kakka on, Tiina kertoo nyt jo nauraen.

Kaksi ja puoli kuukautta Savoa Hekalle syötettyään Tiina ei voisi olla tyytyväisempi.

– Dagsmark Petfoodin Savo-kuivamuona tuli vastaan kuin tilauksesta. Luin raaka-ainelistauksen heti, kun kuulin tuotteesta ja ajattelin, että nyt on kyllä osuttu niin nappiin kuin voi! Kotimaisuus ja puhdas, yksinkertainen ja laadukas raaka-aineluettelo vakuuttivat: voin olla 100-prosenttisen varma, mitä koiran mahaan menee.

– Koiran suolisto on nyt erittäin hyvässä kunnossa. Heka voi kerta kaikkiaan todella hyvin, on saanut lihaa luittensa ympärille, jaksaa harrastaa ja ruoka maistuu. Närästystä tai ripulia ei ole ollut kertaakaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja