Meneekö sormi suuhun hienosti katetussa pöydässä? Mikä ruokailuväline otetaan ensin? Entä mihin järjestykseen ne katetaan?
Kattauksen perussäännöt ovat todella helppoja. Lautaset, lasit ja ruokailuvälineet ovat nimittäin katettu käyttäjäystävällisesti oikeaan käyttöjärjestykseen.
Vinkkejä kattajalle
Yhdellä ruokailijalla olisi hyvä olla ainakin 60 cm:n levyinen tila pöydässä, tuolin takana tulisi olla 70 cm tarjoilutilaa. Suunnittele kattaus pöydän koon mukaan. Mieti, millaisia koristeita pöytään mahtuu peruskattauksen jälkeen.
Pöytäliina saa ulottua noin 30 cm pöydän reunan yli, sillä pitempi liina häiritsee istujan asettumista pöytään. Noutopöydässä pöytäliina saa ylettyä lattiaan ja näyttääkin kauniimmalta, kun pöydän alle ei näy.
Kata puhtailla astioilla. Kiillota ruokailuvälineet tarvittaessa astiapyyhkeellä. Aseta lautanen 2-3 cm:n etäisyydelle pöydän reunasta. Lautaset asetetaan käänteisessä järjestyksessä, eli alimmaiseksi mahdollinen katelautanen, sitten pääruokalautanen, seuraavaksi alkuruokalautanen.