Juha Tapio hautoi Yölle kirjoittamaansa jättihittiä kuukausia pöytälaatikossa: "En kehdannut sanoa Olli Lindholmille, että minulla on teille valmis biisi"

Päivän vieras: Juha Tapio 14:48
Juha Tapio vieraili Huomenta Suomessa 15. helmikuuta 2019.

Suursuosittu laulajatähti Juha Tapio puhui Huomenta Suomessa edesmenneestä Olli Lindholmista ja kertoi hauskan tarinan Yölle kirjoittamastaan hitistä.

Yö-yhtyeen vuonna 2005 julkaistun Pettävällä jäällä -jättihitin kirjoittanut laulaja Juha Tapio, 45, vieraili perjantaina 15. helmikuuta Huomenta Suomessa.

– Uutinen oli niin yllättävä, että ensimmäinen ajatus oli epäusko. Ei sellaista osaa eikä tahdo sisäistää, Tapio sanoo.

Juha Tapio toteaa kuoleman olevan lopullinen asia.

– Ihminen, jonka olet juuri vähän aikaa sitten nähnyt ja noussut hänen kanssaan lavalle, on poissa. Ei sitä osaa käsittää.

Juontaja Jesse Kamras kysyi Tapiolta, millaista oli nousta Olli Lindholmin kanssa lavalle.

– Ei sitä kovin usein tapahtunut, mutta se oli aina juhlahetki. Silloin, kun olimme samoissa tapahtumissa esiintymässä, järjestimme yleisölle yllätyksen. Joskus jopa niin, että toinen ei tiennyt siitä. Sitten vaan huomasi, että lavalle astelee joku. Ne olivat hauskoja hetkiä, Juha Tapio muistelee.

Lindholmin oli määrä esiintyä tänään perjantaina Tampereella Tampere-talossa järjestettävässä Iskelmä-gaalassa. Juha Tapio esittää tilaisuudessa Pettävällä jäällä -kappaleen Lindholmin muistolle.

– Eihän se helppo tilanne ole. Siitä tekee vielä erityisen, että esiinnyin kymmenen vuotta sitten ensimmäisellä isolla konserttisalikiertueellani Tampere-talossa ja Olli Lindholm oli konserttini erikoisvieras. Esitimme Pettävällä jäällä -kappaleen. Se oli ensimmäinen kerta, kun esiinnyimme yhdessä, Tapio kertoo.

– Tänään illalla sama kappale lauletaan samalla lavalla Ollin muistoksi. Se on kuin viimeinen palvelus ystävälle. Mutta eihän koomikkokaan naura omille vitseilleen. Siinä täytyy ottaa se esiintyjän rooli, ja jos mahdollista, pitää omat tunteet taka-alalle sen muutaman minuutin ajan. Se tulee olemaan varmasti yksi hankalimpia julkisia esiintymisiäni.

Juha Tapion ja Olli Lindholmin yhteistyö ja ystävyys alkoi nimenomaan Pettävällä jäällä -laulusta.

– Elettiin vuotta 2004 tai 2005. Olli oli kuullut läpimurtolevyni Mitä silmät ei nää (2003) ja ilmeisesti pitänyt siitä. Hän soitti ja jätti puhelinvastaajaani viestin, jossa kertoi Yön tekevän uutta levyä ja kysyi, voisiko tehdä heille lauluja, Tapio jatkaa.

– Minä olin vihreä tulokas alalla ja kauhistuin, että tuollainen "kurko" jättää minun vastaajaani viestin. En uskaltanut soittaa takaisin. Vaikka Olli oli särmikäs ja vahva ulospäin, hän oli myös hyvin herkkä. Hän kertoi jälkeenpäin, että hän ei uskaltanut soittaa minulle uudelleen.

Tuossa vaiheessa kului muutama päivä, ennen kuin kaksikko sai yhteyden toisiinsa.

– Olin juuri silloin tehnyt Pettävällä jäällä -biisin. Minulta oli juuri ilmestynyt uusi levy, jolta tuo kappale oli jäänyt pois, koska kävi niin, että sanoin levy-yhtiössäkin, että tämä laulu kuulostaa enemmän Yöltä kuin minulta, Juha Tapio kertoo.

– Olin jotenkin niin poissa tolaltani siitä koko keskustelusta, että en kehdannut sanoa Ollille, että minulla on teille jo valmiina biisi. Koitin olla "coolisti" ja sanoin, että kyllä, voin yrittää tehdä teille kappaleen. Kyselin, koska pitäisi olla valmista ja totesimme, että palataan parin kuukauden päästä asiaan.

Juha Tapio odotti pari kuukautta ja lähetti Pettävällä jäällä -kappaleen Lindholmille.

– Siitä tuli sen levyn (Voittamaton, 2005) ensimmäinen single, joka lähti soimaan radioissa. Se tuntui ihan uskomattomalta, että tuollainen iso bändi ottaa minun lauluni soittaakseen ja laulaakseen.

Lue myös:

    Uusimmat