Juha Kankkunen teki 20 vuotta sitten ralliennätyksen, jota on nykyään vaikea uskoa todeksi – "Se on numero tuolla kirjassa"

Tulosruutu 20 vuotta sitten: Juha Kankkunen historialliseen voittoon Suomen MM-rallissa 2:16
Tulosruutu 20 vuotta sitten: Juha Kankkunen historialliseen voittoon Suomen MM-rallissa.

Juha Kankkunen yllätti rallin seuraajat 20 vuotta sitten ajetussa Suomen MM-osakilpailussa, kun hän kaasutteli 40-vuotiaana ykköseksi. 

Kun katsoo Tulosruudun lähetyksiä elokuun kolmannelta viikolta 20 vuoden takaa, yksi isoista aiheista oli Suomen MM-ralli. Se ajettiin tuolloin hieman nykyistä ajankohtaa myöhemmin.   

Tommi Mäkisen haaveet kuudennesta peräkkäisestä kotikisan voitosta kariutuivat keskeytykseen, mutta Juha Kankkunen varmisti suomalaisjuhlat.

Kankkuselle voitto oli uran 23:s ja loppujen lopulta viimeinen. Kankkunen nousi ykköstilallaan yksin MM-rallihistorian voittotilaston kärkeen. Espanjalainen Carlos Sainz jäi tuolloin kakkoseksi yhden voiton päähän.  

– Se on numero tuolla kirjassa, ei se sen kummempaa ole. On niitä (voittoja) joutunut antamaan muutaman poiskin. Tiedän itse, mitä olisin voittanut, jos niitä ei olisi joutunut antamaan pois. Niitä on itse asiassa enemmän, mutta kun sen itse tietää, niin se riittää, Kankkunen kommentoi ennätystään tuolloin Tulosruudulle.

Kankkunen ei saanut pitää ennätystään pitkään, sillä ohi tulivat kyseisen aikakauden muut tähdet Sainz (26), Colin McRae (25) ja Tommi Mäkinen (24). Myös Marcus Grönholm (30) ja Sebastien Ogier (46) menivät myöhemmin ohi. 

Urallaan neljä maailmanmestaruutta voittaneen Kankkusen ennätys tuntuukin nykyään kaukaiselta, sillä listan kärjessä on nyt yhdeksän MM-titteliä rohmunnut Sebastien Loeb hurjalla 79 voiton saldollaan. 

Merlene Otteyn dopingkäry ja Teemu Selänteen seuraongelmat

Tulosruudussa puhutti 20 sitten myös jamaikalaissyntyisen pikajuoksijan Merlene Otteyn dopingkäry ja sen seuraukset.

Tuolloin alkaneisiin Sevillan MM-kisoihin oli tulossa päivitetty dopingtesti, joka saattoi havaita tietyt dopingaineet jopa puolen vuoden takaa. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Tulosruutu 20 vuotta sitten: Merlene Otteyn dopingkärystä kohu – uusi testi kiristi valvontaa MM-kisoissa 1:48
Tulosruutu 20 vuotta sitten: Merlene Otteyn dopingkärystä kohu – uusi testi kiristi valvontaa MM-kisoissa.

NHL-tähti Teemu Selänteellä oli puolestaan huolia seuransa kanssa. Valtava viihdejätti Disney harkitsi tuolloin luopumista baseball- ja jääkiekkojoukkueistaan, mikä olisi tiennyt Anaheim Mighty Ducksia edustaneelle Selänteelle seuravaihdosta. 

– Kyllä se tuntuu vähän ihmeelliseltä, kun Disney tuli niin kovaa mukaan tähän, Selänne totesi Tulosruudulle. 

– Toisaalta minulle on ihan sama kuka minun työnantajani on, kunhan vain homma toimii. 

Lopulta Mighty Ducks jatkoi Disneyn omistuksessa vuoteen 2005 saakka. Selänne vaihtoi San Jose Sharksin riveihin jo kaudella 2000-2001, mutta palasi myöhemmin Ducksiin ja valloitti Stanley Cupin kesällä 2007.

Tulosruutu 20 vuotta sitten: Teemu Selänteeltä meinasi lähteä NHL-seura alta 0:55
Tulosruutu 20 vuotta sitten: Teemu Selänteeltä meinasi lähteä NHL-seura alta.

Lue myös:

    Uusimmat