Mainos

Jugoslavia kertoi Naton pommitusten uhrimääristä

Ainakin yksi lapsi kuoli jokaista Naton pommituspäivää kohti Jugoslaviassa viime vuonna, kertoi Jugoslavian edustaja. Tänään tuli kuluneeksi tasan vuosi Naton ilmaiskujen alkamisesta.

-Lopetimme surullisen laskutehtävän lukuun 79, mutta siitä tuli jo vertauskuva, sillä pommitukset kestivät 78 päivää, sanoi Margit Savovic, jonka johtama jugoslavialaiskomitea laatii yhdessä YK:n lastenavun järjestön Unicefin kanssa luetteloa pommituksissa kuolleista.

Täsmällistä määrää pommituksissa kuolleista lapsista on Savovicin mukaan mahdotonta saada, koska Kosovoon oli vaikea päästä ilmaiskujen aikana. Jugoslavian hallitus julkisti tietoja, joiden mukaan 1002 sotilasta ja poliisia on joko kuollut tai kadonnut. Nato aloitti pommitukset 24. maaliskuuta ja lopetti ne 10. kesäkuuta. Tarkoituksena oli estää serbejä sortamasta albaaneja Kosovon maakunnassa.

Entisen Jugoslavian alueella tehtyjä sotarikoksia tutkiva YK:n tuomioistuin arvioi, että kuolleita on yli 6000. Eräiden serbiviranomaisten mukaan ilmaiskuissa kuoli 5000 siviiliä. Yhdysvalloissa toimiva Human Rights Watch-järjestö sanoi helmikuussa, että Naton ilmaiskuissa kuoli noin 500 siviiliä.

Nato on sanonut, ettei se kohdistanut iskuja siviileihin, mutta että virheitä ei voitu välttää. Naton edustajat ovat arvioineet 100 000 Kosovon albaanin kuolleen tai kadonneen serbien terroriteoissa, jotka alkoivat Naton ilmapommitusten alettua.

Kesäkuun jälkeen Kosovossa on kuollut tai haavoittunut miinojen ja räjähtämättömien ammusten räjähdyksissä 110 lasta, kertoi Unicef aiemmin kuluneella viikolla. Jugoslavian lasten asema on Euroopan haavoittuvin sodan ja pakotteiden seurauksena, sanotaan Unicefin raportissa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.