Mainos

Jouluna voi tulvia - kiinteistönomistaja, selvitä ainakin hiekkasäkkien sijainti

Suomen ympäristökeskuksen johtavan hydrologin, Bertel Vehviläisen mukaan Etelä- ja Lounais-Suomessa kannattaa varautua siihen, että joet mahdollisesti tulvivat.

Pitkään jatkuneet sateet ovat nostaneet jokien virtaamia, ja paikoin viime viikonloppuna ja alkuviikosta vesi tulvi muun muassa useille tieosuuksille.

– Nyt on kyse siitä, minkä kokoinen sade on tulossa. Totuus selviää huomenaamulla. Tulvia voi olla samoilla alueilla kuin viime viikonloppuna, etelärannikolla ja Lounais-Suomessa. Porissa Kokemäenjoki on korkealla, mutta se johtuu juoksutuksista.

Espoonjoella tulvavallit ovat viime viikonlopun jäljiltä jo valmiina, mutta Vehviläinen sanoo, että muualla ei kauhean paljon tilannetta pysty ennakoimaan.

– Kiinteistönomistajan olisi ainakin syytä selvittää, mistä hiekkasäkkejä saa. Pelastuslaitos on valmiina, jos tarvitsee esimerkiksi pumppausta tai väliaikaisia tulvavalleja. Mutta tämänhetkisten ennusteiden valossa olisi yllätys, jos tulvia tulee.

Vehviläinen sanoo, että talvitulvat eivät ole kauhean harvinaisia.

– Viimeisen kymmenen, kahdenkymmenen vuoden aikana talvitulvat ovat olleet tavanomaisia. Menee nykyään joulu ja uusi vuosi pilalle niiden takia.

Vehviläinen muistuttaa, että Uudenmaan alueella kahden suuren järven, Hiidenveden ja Lohjanjärven veden pinta tulee vielä nousemaan, vaikka ei sataisikaan tai tulisi pakkasta.

– Järvissä kaikki tapahtuu hitaammin kuin joissa. Veden pinta nousee vasta vuoden lopussa, uudenvuoden vaihteessa. Nousua voi tulla kymmenestä kolmeenkymmeneen senttiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.