Viimeksi valtavat kinokset, nyt tulvat – mistä ääri-ilmiöt johtuvat?

Suurimpaan osaan maata on tulossa musta joulu. Tämän ja huomisen pakkaskelit ovat pian historiaa, kun perjantaina lännestä saapuu uusi vesisadealue. MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan vesisade sulattaa jopa Keski-Suomenkin lumet aatonaattona.

Tänä talvena tulvii, kaksi edellistä talvea tarvottiin valtavissa hangissa. Jos kaikki tämän talven vesisade olisi tullut lumena, olisi etelässäkin jo puolisen metriä hankea. Sää puhuttaa kahvitunneilla ja kauppakeskuksissa, mistä nämä sään ääri-ilmiöt oikein johtuvat?

Meteorologi Rintaniemi ei puhuisi välttämättä ääri-ilmiöistä. Hän muistuttaa, että Suomessa oli musta joulu myös vuosina 2006 ja 2007, jolloin lumipeite satoi etelään vasta tammikuun puolella.

Sääkeskusteluissa on viime aikoina vilahdellut outo käsite, nao-indeksi. Nao (North Atlantic Oscillation, Pohjois-Atlantin oskillaatio) on käsite, jolla kuvataan säänvaihtelua Pohjois-Atlantin ympäristössä.

– Tämä ei ole mikään outo, uusi sääilmiö, vaan pitkään käytössä ollut säälyhenne. Se tarkoittaa Pohjois-Atlantin värähtelyä, eli sitä, tuleeko tänne lämmintä lännestä vai hyytävää pakkasta idän suunnasta.

Rintaniemen mukaan nao-indeksiä ei kuitenkaan tunneta vielä niin hyvin, että sen perusteella voisi ennustaa pitkäkestoisia sääennusteita.

– Mikä olisikaan mukavampaa kuin ennustaa luotettavasti vuodenaikoja – tiedettäisiin esimerkiksi, minkälainen talvi on tulossa, ja ihmiset voisivat varautua talven lämmitystarpeisiin.

Viime syksystä asti on ennustettu tämän talven olevan keskimääräistä leudompi ja sateisempi, ja ennustus on ainakin tähän asti näyttänyt käyvän toteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat