Mainos

Joulukuu harvinaisen leuto ja sateinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan joulukuu oli lauha ja koko maassa tavanomaista sateisempi. Viimeksi yhtä sateinen joulukuu on etelässä koettu vuonna 1974.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosassa ja Lounais-Lapissa satoi poikkeuksellisen paljon. Sademäärä oli paikoin 2,5 -kertainen tavanomaiseen verrattuna ja usealla asemalla mitattiin joulukuun uusi sademääräennätys.

Joulukuu oli koko maassa harvinaisen leuto.

Kuukauden alin lämpötila, -23,4 astetta, mitattiin 12. päivä Enontekiön Näkkälässä. Joulunaika oli maan eteläosassa poikkeuksellisen lauha. Koko kuukauden ylin lämpötila, 9,9, astetta, mitattiin sekä Tapaninpäivänä että 27. päivä Ahvenanmaalla, Kemiössä, Salossa ja Helsingissä.

Paljon myrskypäiviä ja runsasta salamointia

Joulukuun alussa lunta oli vain Pohjois- ja Itä-Suomessa ja sielläkin vain muutamia senttejä. Kuukauden kuluessa lumipeite vahvistui pohjoisessa ja oli loppukuusta Kainuussa ja osassa Lappia jo lähes tavanomaisissa lukemissa. Kuukauden suurin lumensyvyys oli 67 cm, joka mitattiin Puolangalla.

Keskimäärin lunta on kuukauden lopussa Etelä- ja Länsi-Suomessa 5 - 30 senttiä.

Kuukauden aikana myrskypäiviä oli yhteensä 11. Myrskypäiväksi määritellään päivä, jolloin jollakin meriasemalla kolmen tunnin välein tehtävissä havainnoissa tuulen nopeus on vähintään 21 m/s. Viimeksi yhtä monta myrskypäivää on ollut joulukuussa 2003.

Joulukuussa tehtiin myös vuodenaikaan nähden useana päivänä salamahavaintoja. Esimerkiksi Tapaninpäivän aamuna havaittiin salamointia Etelä-Suomessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.