Jopa kolminkertainen riski: Tällaiset unet ovat vaaranmerkki Parkinsonin taudista

Parkinsonin taudin oireet 1:39
Videolla kerrotaan, millaisia ovat Parkinsonin taudin tyypilliset oireet.

Uuden tutkimuksen mukaan toistuvat painajaisunet voivat olla varhainen oire Parkinsonin taudista.

Parkinsonin taudin tiedetään voivan vaikuttaa uneen, mutta lisäksi painajaiset saattavat olla varhainen oire parantumattomasta sairaudesta. Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan muutokset vanhuksen unessa voivat ennakoida neurologisia sairauksia jo vuosia ennen diagnoosia.

Brittiläisen Birminghamin yliopiston tutkijoiden löydökset perustuvat lähes 4000 vanhemman amerikkalaismiehen otantaan. Tutkimuksen alkaessa kukaan ei ollut sairastunut Parkinsonin tautiin, mutta noin 7 vuoden seurannan aikana uusia tapauksia ilmeni yhteensä 91. 

Tutkimuksen alussa säännöllisistä painajaisista raportoineet miehet sairastuivat Parkinsonin tautiin kaksi kertaa muita todennäköisemmin. Jos pahat unet vaivasivat vielä seurannan ensimmäisen viiden vuoden aikana, oli sairastumisriski kolminkertainen.

Löydökset ilmestyivät eClinicalMedicine-julkaisussa.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia ovat Parkinsonin taudin tyypilliset oireet.

Parkinsonin tauti ja unioireet

Jo ennestään on tiedetty, että muutokset unessa voivat ennakoida Parkinsonin tautia. Behavioraaliselle unioireyhtymälle (RBD) leimallisia ovat eloisat ja uhkaavat unet sekä nukkumisen muuttuminen levottomaksi, äänekkääksi ja väkivaltaiseksi. 

Pahat unet eivät lopu Parkinsonin tautiin, joka monia RBD-potilaita kymmenen vuoden sisällä odottaa. Myös sairastuneet näkevät pahoja unia muita useammin. Osin ilmiö voi selittyä taudin hoidossa käytetyillä lääkkeillä. 

Unihäiriöiden ilmeneminen jo ennen klassisia Parkinsonin taudin oireita kuitenkin vihjaa, että sillä ja painajaisilla on syvempi yhteys. Unet voivat paljastaa tärkeää tietoa aivojen rakenteesta ja toiminnasta, minkä vuoksi ilmiön tarkempi tutkiminen voisi lisätä ymmärrystä muistakin neurologisista sairauksista. 

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä oireet voivat kertoa muistisairaudesta. Juttu jatkuu videon alla.

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO VIDEO: Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin?

Vanhuksen uniongelmat kannattaa ottaa vakavasti

Brittitutkijoiden löydökset lisäävät näyttöä siitä, että uniongelmia kartoittamalla voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa potilaat, joilla on suurentunut riski sairastua Parkinsonin tautiin. 

Tutkijat suosittelevatkin, että ikäihmiset hakeutuisivat lääkärin pakeille, jos he huomaavat unissaan muutoksia ilman ilmeistä syytä, kuten stressiä. Myös muut muutokset vanhuksen unessa kannattaa ottaa vakavasti. Esimerkiksi lisääntynyt päiväunien tarve voi olla Alzheimerin taudin ensioire

Nuorempienkaan ei kannata jäädä painajaisineen yksin. Toistuvat pahat unet aiheuttavat unettomuutta, joka aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Haaveissa parhaat yöunet? Alla olevalla videolla asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon.

Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä 2:02
KATSO VIDEO: Näin nukut kyljelläsi parhaat unet.

Lue myös:

    Uusimmat