Jos koronavirus nujertaisi Trumpin, hänen saappaisiinsa astuu Mike Pence – tällainen on abortteja ja homoliittoja vastustava varapresidentti

Mitä jos presidentti Trumpin terveydentila romahtaakin koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi?

Presidentti Donald Trump lennätettiin viime perjantaina Walter Reed -sotilassairaalaan hänen sairastuttuaan koronavirukseen. 

Tämän hetken tietojen mukaan presidentti voi hyvin, ja hän onkin päässyt pois sairaalasta. 

Jos kuitenkin kävisi niin, että presidentin terveydentila heikentyisi niin pahaksi, ettei hän voisi hoitaa presidentin tehtäviään, hänen saappaisiinsa astuisi lain mukaan varapresidentti, siis Mike Pence.

– Mikäli tällaiseen tilanteeseen jouduttaisiin, sen pitäisi olla joko niin, että Trump kirjoittaa kirjeen, jossa hän sanoo, että vastuu siirretään Pencelle, MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä alustaa.

– Tai jos tilanne äityisi oikein pahaksi, ettei Trump kykene sitä itse tekemään, varapresidentin ja hallituksen tulisi tehdä tämä arvio.

Haaveena presidenttiys

Pienten osavaltioiden kuvernööristä varapresidentiksi noussut mies on The Atlanticin mukaan haaveillut presidenttiydestä teini-ikäisestä pojasta lähtien. 

Hänestä tuli Trumpin oikea käsi vuoden 2016 presidentinvaaleissa, jolloin Pence oli Indianan kuvernööri. Tuolloin hänen kannatuksensa oli laskussa, jolloin varapresidenttiys nosti hänen osinkojensa arvoa huomattavasti. 

Nyt Pence onkin lähempänä presidenttihaavettaan kuin koskaan ennen, vaikka mahdollisuudet presidentin virkaan ovatkin pienet. 

Jos Pence joutuisi sijaistaa koronaviruksen kourissa olevaa presidentti Trumpia, millaisen presidentin Yhdysvallat hänestä hetkellisesti saisi?

– Konservatiivisen, uskonnollisen ja patrioottisen, Penttilä kuvailee.

Tavanomainen poliitikko, joka vetoaa konservatiivisiin kristittyihin

Näin Mike Pence myös itsensä näkee. Jo neljännes vuosisata sitten hän kuvaili olevansa kristitty, konservatiivi ja republikaani – ja juurikin tässä järjestyksessä. 

Penttilän mukaan Pence on monella tapaa Trumpia hyväksyttävämpi hahmo uskonnolliselle oikeistolle. Tämän tiedostaa myös Pence itse.

Hän tietää olevansa avainasemassa Trumpin joukoissa, jotta konservatiiviset kristityt pysyvät Trumpin kannattajien joukossa. 

Pidättäytynyt Pence on kuitenkin huomattavasti Trumpia hillitympi poliittinen hahmo. Hän ei kohahduta tviiteillään, vaan häntä voisi luonnehtia melko tavanomaiseksi poliitikoksi. 

– Penceltä puuttuu se karisma, joka kannattelee Trumpia, Penttilä pohtii. 

Vastustanut abortteja ja homoavioliittoja

Konservatiivisuus ja vahva suhde uskontoon näkyvät Pencessä etenkin siten, että myös Pence on vastustanut abortteja sekä samaa sukupuolta olevien avioliittoja

Esimerkiksi vuonna 2006 Pence kannatti lakiesitystä, jonka mukaan avioliitto on vain miehen ja naisen välinen. 

Pence on myös kritisoinut koulujen seksivalistusta ja on kannattanut seksistä pidättäytymistä ennen avioliittoa.

Muun muassa homoavioliittojen vastustaminen on ollut pilkanaiheena – usein miten pilkkaajan roolissa on ollut juurikin Trump. Presidentti on The Atlanticin mukaan vitsaillut Pencen ”halunneen hirttää” kaikki homot.

Kaikesta huolimatta varapresidentti on kuitenkin pitäytynyt uskollisena Trumpille, mistä hän on saanut kiitosta maan päämieheltä. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maan tuvallisuus on tärkeä arvo

Kuten Trump, myös Pence tukee rajaturvallisuutta. Tästä syystä myös Pence ajaa lakeja, jotka estävät paperittomien maahanmuuttajien työskentelemästä Yhdysvalloissa. 

Molemmat kannattavat vahvaa kansallista puolustusta ja antavat tukensa kasvaville sotilasmenoille. 

Molemmat myös kannattavat aseenkanto-oikeutta ja terrorismin vastaista sotaa. Pence onkin antanut tukensa Irakin sodalle terrorismin hillitsemiseksi.  

Pence vastustaa hiilipäästöjen rajoittamista ja hän suosisi myös alhaisempia veroja – vaikkakin Pence on finanssipolitiikan suhteen Trumpia tiukempi.

Mike Pencellä on nyt näytön paikka

Varapresidentti Mike Pence, 61, kylpee tällä hetkellä huomion keskipisteenä. Hänen julkisia kommenttejaan seurataan äärimmäisen tarkasti – onhan hän Trumpin ollessa toipilaana tämän presidentinvaalikampanjan kasvot.  

Hänen terveydestään pyritään pitämään Yhdysvaltain presidentinvaalien alla erityisen hyvää huolta. CNN kertoi varapresidentin ja hänen puolisonsa koronatestituloksen olleen eilen negatiivinen – jo kolmatta kertaa. 

Mike Pence kohtaa demokraattien varapresidenttiehdokkaan, Kamala Harrisin, Santa Lake Cityssa keskiviikkona osana syksyn presidentinvaaleja. 

Äänestäjien katseet kohdistuvat myös varapresidentteihin

Kyseessä on tärkeä esiintyminen etenkin Pencen näkökulmasta. Penttilän mukaan Trumpin sairastuminen on tehnyt keskiviikkoisesta kohtaamisesta äärimmäisen tärkeän kahdestakin syystä. 

– Ensinnäkin siksi, kun tiedetään, että näistä ehdokkaista ei saada politiikkaa ulos, toivotaan, että keskiviikkona tulisi poliittisia linjauksia ilmi keskustelussa.

Penttilä myös muistuttaa, että tällä hetkellä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on vastakkain kaksi iäkästä herraa, 74-vuotias Donald Trump sekä 77-vuotias Joe Biden, amerikkalaisten on äänestettävä presidenttiä, jonka varapresidentti on kykenevä johtamaan maata. 

– Samalla amerikkalaiset joutuvat pohtimaan sitä, että kun he äänestävät presidenttiä, he samalla äänestävät myös varapresidenttiä, joka saattaa ottaa vallan, jos huonosti käy. 

Mike Pence kohtaa tänään demokraattien varapresidenttiehdokas, senaattori Kamala Harrisin yhteisessä väittelyssä. Kyseessä on ainoa väittelytilaisuus, joka varapresidenttien kesken järjestetään. 

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään noin kuukauden kuluttua, 3. marraskuuta. 

Osittaiset lähteet: Washiongton Post, The Atlantic, BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja