Trumpin terveydentila herättää valtavasti epäilyksiä – etenkin yksi kohta videolla sai spekulaatiot liikkeelle: "Tulee mieleen, että sieltä on jotain poistettu"

Presidentti Donald Trumpin terveydentilasta on annettu ristiriitaista tietoa, mikä on saanut ihmiset epäilemään, onko presidentin terveydentila pahempi kuin julkisuuteen on annettu ymmärtää. 

Valkoisen talon lääkäri Sean Conley sanoi eilen, että presidentti Donald Trump voi "todella hyvin". 

Presidentin videotervehdys antaa kuitenkin päinvastaisen kuvan maan suurmiehen terveydentilasta. 

Epäilykset ovat olleet erittäin voimakkaita etenkin Twitterissä, jossa presidentti Trumpin videotervehdyksen on spekuloitu olevan editoitu. 

Sairaalassa kuvatulla neliminuuttisella videolla Trump vakuuttelee katselijoille voivansa jo paljon paremmin. 

Useat Twitter-käyttäjät eivät kuitenkaan ota vakuutteluja tosissaan, sillä useiden mielestä presidentti näyttää videolla silminnähden kalpealta. 

Etenkin yksi kohta videolla herättää epäilyksiä. Näyttää siltä kuin videosta olisi leikattu jotain pois. Trump näyttää videolla siltä kuin olisi saamassa yskänpuuskan.


Onko editoitu video tietoinen viestintätemppu?

Myös MTV Uutisten Yhdysvaltain presidentinvaalien kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä uskoo, että videota on käsitelty. 

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että sieltä on jotain poistettu, hän pohtii.

Presidentti Trump on tunnettu kohahduttavista ulostuloistaan Twitterissä ja suunnitelmallisesta mediapelistään. 

Penttilä kuitenkin uskoo, ettei tässä tapauksessa ole kyse välttämättä tarkoituksenmukaisesta editointivirheestä. 

– Se edellyttäisi sitä, että Trumpin kampanja olisi hienovireistä ja pitkälle suunniteltua, ja minusta kampanja vaikuttaa pikemminkin kaoottiselta, Penttilä sanoo skeptisenä. 

Hän uskookin, että sairastunut Trump haluaa pitää itsestään meteliä huolimatta siitä, onko tuote kovinkaan laadukas. 

– Itse lähtisin siitä, että Trumpin vaalikampanjalle näyttäisi olevan tärkeää olla koko ajan äänessä ja kuvalla mukana kaikkialla. 

– Tällä tavoin halutaan näyttää, että presidentti on aktiivinen ja tekee presidentin työtä. 

"Trump haluaa hallita ilmatilaa"

Koronavirukseen sairastuminen on kova takapakki Trumpille, joka on jatkuvasti vähätellyt koronapandemian vakavuutta ja ei siksi halua näyttää heikolta. 

– Hänen (Trumpin) tarkoituksenaan on osoittaa, että a) hän on vahva, b) korona ei ole niin paha kuin on yleisesti sanottu ja c) Yhdysvallat hänen johdollaan nousee sairasvuoteelta ja lähtee kohti valtaisaa nousua, Penttilä toteaa. 

– Trump haluaa hallita ilmatilaa. Tällaisilla videoilla hän haluaa viedä ilmatilaa Joe Bidenilta

Kenties juuri tästä syystä myös viestintä Trumpin terveydentilasta on ollut ristiriitaista ja kysymyksiin vastaamista on vältelty. 

– Kun muistaa mitä tapahtui Britanniassa, kun Boris Johnson sairastui. Silloin aluksi vakuuteltiin, että hän menee sairaalaan vain varmuuden vuoksi. Myöhemmin ilmeni, että hän oli ollut kuolemankielissä. Kaikki on mahdollista tälläkin kerralla, Penttilä spekuloi. 

Terveydentilasta annettu ristiriitaisia tietoja

Presidenttiä hoitaneet lääkärit ovat kuitenkin myös kertoneet, että Trumpilla oli vielä perjantaina korkea kuume. 

Nimettömät lähteet ovat kertoneet yhdysvaltalaismedialle, että Trump sai tuolloin lisähappea hengitysvaikeuksien vuoksi.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows kertoi perjantaina, että presidentin happitasot olivat romahtaneet. 

Pian hän kuitenkin korjasi lausuntoaan sanomalla, että presidentin terveydentila on kohentumassa "uskomatonta tahtia".

Valkoisesta talosta myönnettiin eilen, ettei presidentin terveydentilasta olla oltu täysin rehellisiä. 

Trumpia lääkitään kovilla lääkkeillä

Presidenttiä hoidetaan deksametasoni-steroidilla, jota annetaan vakavissa koronatartunnoissa. Sitä suositellaan hoitomuotona esimerkiksi potilaille, joilla on pahoja hengitysvaikeuksia. 

Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan lääkkeestä ei ole hyötyä oireiden ollessa lieviä – päinvastoin, lääkkeestä voi olla lieväoireiselle potilaalle haittaa. 

Presidentti Trump lennätettiin huipputasoiseen Walter Reed -sotilassairaalaan perjantaina, jolloin myös tieto presidentin positiivisesta testituloksesta kerrottiin julkisuuteen Suomen aikaa. 

1:31
Trumpia hoitavan sairaalan lääkäri tyrmistyi presidentin yllätysvisiitistä kannattajien luokse: "He voivat kuolla, poliittisen teatterin tähden"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja