"Jos Gaddafi jää iskujen alle, sitä ei pitkään surra"

Muammar Gaddafin komentojärjestelmää on moukaroitu eilen pahasti Libyan pääkaupungissa Tripolissa. Gaddafin asuinkortteleissa sijaitseva hallintorakennus tuhoutui eilisessä ohjusiskussa täysin.

Komentaja Juha-Antero Puistola pääesikunnasta sanoo, että komentojärjestelmien tuhoaminen on normaali toimenpide. Itse Gaddafi ei ole iskujen pääkohde.

- Yhdysvallat korostaa, että Gaddafia ei tarkoituksellisesti haavoiteta. Mutta jos hän jää iskun alle, ei sitä kovin pitkään surra monessakaan maassa, Puistola sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Kansainvälinen liittouma pyrkii yhä lamauttamaan ilmapuolustuksen kohteita Libyassa. Puistolan mukaan pian päästään siihen vaiheeseen, että Libyaan voidaan perustaa lentokieltoalue.

Professori yllättyi ampumisesta

Helsingin yliopiston maailmankulttuurien laitoksen professori Hannu Juusola ei pitänyt todennäköisenä sitä, että kansainvälinen liittouma lähtisi ampumaan Libyassa.

- Tilanne kehittyi hyvin nopeasti. Oletin, että YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaista Venäjä ja Kiina tulisivat loppuun asti vastustamaan tätä ratkaisua.

Juusolan mukaan kansainvälinen paine pakotti liittouman iskemään Libyassa. Syyt ovat lähinnä poliittiset.

- Libyassa on tapahtumassa kansanmurha ja siihen oli puututtava. Syyt ovat enemmän poliittisia, eivät sotilaallisia.

Juusola uskoo, että politiikka painaa länsivaltojen toiminnassa loppuun saakka.

- Kun tälle tielle lähdetään, niin politiikka painaa loppuun asti. Paineita nostattaa se, jos tähän mennessä käytetyt toimet eivät tehoakaan. Liittouma varmasti pelkää sitä, että sen täytyy lähettää maajoukkoja Libyaan, Juusola pohtii.

Jatkosuunnitelmia tehtävä

Komentaja Puistolan mukaan liittouman on mietittävä jo jatkosuunnitelmia siitä, pitääkö Libyaan lähettää maajoukkoja.

- Toistaiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma ei salli maajoukkojen lähettämistä. Länsivalloilla ei ole myöskään halua sitoutua pitkään miehityssotaan. Siitä on huonoja kokemuksia esimerkiksi Irakista.

Puistola sanoo, että länsivaltojen ilmaiskuilla on ennen kaikkea moraalista vaikutusta.

- Niillä saadaan vaikutusta sekä Gaddafin vastustajiin että hänen puolella taisteleviin. Sen lisäksi sinne pystytään nyt luomaan lentokieltoalue, jolloin siviilejä voidaan suojella ilmasta käsin.

Gaddafi vaikeuksissa

Gaddafi on tällä hetkellä suurissa vaikeuksissa, mutta Juusola uskoo hänen pitävän asemansa katkeraan loppuun asti. Gaddafilla ei ole merkittävää kannatusta muissa arabimaissa.

- Länsimaiden kannalta ongelma on se, jos siviiliuhrien määrä kasvaa. Silloin hyökkäyksen moraalinen perusta alkaa helposti rapautua ja Gaddafi voi nostaa kannatustaan.

Juusola uskoo, että Gaddafin taktiikkana on siirtää joukkonsa mahdollisimman lähelle kapinallisia, jolloin siviilien ja sotilaiden erottaminen ilmaiskuissa tulee hankalammaksi.

Mikäli Gaddafi saadaan irti vallankahvasta, se voi rohkaista paikallisia väestöjä nousemaan omia diktaattoreitaan vastaan. Juusolan mukaan Saudi-Arabiassa on tällä hetkellä pienimuotoista levottomuutta shiiavähemmistön keskuudessa.

- Toistaiseksi ei ole merkkejä laajamittaisesta liikehdinnästä, Juusola sanoo.

Katso komentaja Juha-Antero Puistolan ja professori Hannu Juusolan haastattelu: (Huomenta Suomi 21.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat