Jörn Donnerin arkistosta löytyi hämmästyttävä kuva: Robert F. Kennedy kaksi viikkoa ennen kuolemaansa

Jörn Donnerin arkistosta löytyi hämmästyttävä kuva: Robert F. Kennedy kaksi viikkoa ennen kuolemaansa 7:49
Katso lisää näyttelystä videolta!

Reilut kolme vuotta sitten kuolleen Jörn Donnerin arkistoista on löytynyt mittava kokoelma valokuvia hänen maailmanmatkoiltaan 1950-1960 -luvuilla.

Donner ehti tehdä elämänsä aikana hengästyttävän paljon: kansanedustajan ja europarlamentaarikon uran lisäksi hän oli myös muun muassa tuottelias kirjailija, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä elokuvatuottaja, ja elokuvakriitikko.

Donner teki töitä jatkuvalla syötöllä nuoresta miehestä lähes kuolemaansa saakka: esikoiskirjansa hän julkaisi 18-vuotiaana, ensimmäisen lyhytelokuvansa 21-vuotiaana. Vain vuosi ennen kuolemaansa hän julkaisi viimeisen kirjansa nimeltä ”viimeinen taisto”. Tämän jälkeenkin ilmestyi vielä yksi hänen ohjaamansa dokumenttielokuva: Ingmar Bergmanin muisto.

Donner sai uransa aikana useita palkintoja. Hän sai heti ensimmäisestä pitkästä elokuvastaan kolmekymppisenä parhaan esikoisohjauksen palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla 1963. Donner on myös pokannut ainoana suomalaisena elokuva-alan Oscarin, joka tuli 1980-luvulla hänen tuottamastaan ja Ingmar Bergmanin ohjaamasta elokuvasta Fanny ja Alexander.

Donner oli kaiken tämän lisäksi myös taitava valokuvaaja, mikä voi olla monelle yllätys.

Kuvia löytyi Donnerin arkistosta kymmeniä tuhansia, ja niistä osa on nyt yleisön nähtävänä tänään avatussa valokuvanäyttelyssä Helsingissä Hakasalmen huvilassa. Näyttelyyn on valittu 130 valokuvaa.

Kuvat ovat 1950-1960 -luvuilta, jolloin ei ylipäätään vielä paljon matkusteltu. Donner sen sijaan kävi kameransa kanssa Euroopan lisäksi muun muassa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Otosten joukossa on myös kuva John F. Kennedyn veljestä, senaattori  Robert F. Kennedystä. Donner otti kuvan vain kaksi viikkoa ennen Robert F. Kennedyn salamurhaa.

Näyttelyn kuraattori Hannamari Shakya kertoo löytäneensä kyseisen kuvan, kun Donnerin kuolemasta oli kulunut vajaa vuosi:

– Menin sinne (Donnerin) työhuoneelle katsomaan näitä läpi ja yhtäkkiä siitä massasta löytyy tällainen negatiivi, jota kukaan ei ole ehkä koskaan nähnyt. Ehkä myöskin Jörn oli unohtanut, että tällainen kuva on olemassa, Shakya toteaa.

Katso lisää näyttelystä ylläolevasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat