Jorma Piisinen: Lainsäätäjät – puuttukaa tähän porsaanreikään

Tällä hetkellä ilmastointilaitteiden energialuokkaan ei lasketa mukaan ilman esilämmitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että C luokan koneesta saadaan A luokan kone lisäämällä tehokkaampi ilman esilämmitys. Jorma Piisinen toivoo muutosta tähän porsaanreikään.

Energiansäästämisen kannalta eräs suuri energian haaskaaja rakennuksessa on ilmanvaihto. Ilmanvaihdon kautta pihalle menee merkittävä osa rakennuksen lämmitysenergiasta, jopa 30–35 %. Tällä hetkellä ilmastointilaitteiden energialuokkaan ei lasketa mukaan ilman esilämmitystä.

– Ihmisten pitäisi tiedostaa, että energialuokkaan ei lasketa ilman esilämmitystä. C luokan koneesta saadaan A luokan kone lisäämällä tehokkaampi ilman esilämmitys. Lasketaan siihen koneen ottama energia ja jälkilämmitys. Tässä on lainsäätäjille semmoinen porsaanreikä, että siihen pitää puuttua, Jorma Piisinen jyrähtää.

WWF:n ohjelmapäällikkönä toimivan Jussi Nikulan mukaan energia-asioissa kokonaisuus ja tasapaino ratkaisevat.

– Kyllä tämmöiset kokonaisenergian tarkastelut ovat se oikea lähtökohta, ettei sitten palastella sitä osiin niin, että toisessa kohtaa tuhlataan energiaa ja toisessa se näyttää hyvältä.

Rakennuksen ilmanvaihtoa voi parantaa esimerkiksi asentamalla ilmantulo- ja poistokone, jossa on ilman talteenottava kennosto. Joissain ilmanvaihtokoneissa on lämpöpumppuja samassa yhteydessä ja näin hyötysuhde paranee jopa plussan puolelle, koska poistuvasta energiasta saadaan lämpöä talteen. Näin hyötykertoimeksi tulee jopa 140-150 %.

Remonttimestari MTV3 MAXilla perjantaisin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja