Jokapäiväisistä tuotteista löydetyt kemikaalit aikaistavat tyttöjen murrosikää – tutkijat varoittavat jopa hengenvaarallisista seurauksista

Kalifornian yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä päivittäiskosmetiikan varjopuolista.

Tytöt, jotka ovat altistuneet jo kohdussa kosmetiikan ja hygieniatuotteiden kemikaaleille, kypsyvät nopeammin murrosikään. Esimerkiksi hajuvesistä, hammastahnoista, meikeistä ja saippuoista löytyvien kemikaalien vaikutusta lasten kehitykseen tarkasteltiin Kalifornian yliopiston tuoreessa tutkimuksessa.

Viime vuosikymmeninä tutkijat ovat huomanneet, että erityisesti tyttöjen murrosikä alkaa entistä varhaisemmassa iässä. Syiksi on pohdittu ylipainon lisäksi paljon lihaa ja maitotuotteita sisältävää ravintoa – sekä kemikaaleja sisältävän kosmetiikan käyttöä.

Ongelmallisen murrosiän aikaistumisesta tekee se, että puberteetin varhainen puhkeamisikä on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua mielenterveysongelmiin sekä rinta- ja munasarjasyöpään, tutkijat kirjoittavat. Tutkimus ilmestyi Human Reproduction -tiedejulkaisussa.

Ovatko kosmetiikan kemikaalit turvallisia? Artikkeli jatkuu videon alla.


Raskaana olevan äidin kemikaalikuormitus aikaisti murrosikää

Tutkimuksessa seurattiin 338 lasta, joista 179 oli tyttöjä ja 159 poikia, sekä heidän äitejään, jotka osallistuivat pitkittäistutkimukseen vuosina 1999 ja 2000. Lapsia seurattiin sikiöajasta nuoruuteen.

Tutkijat huomasivat, että suuret määrät raskaina olevien äitien virtsasta löytynyttä dietyyliftalaattia sekä triklosaania ennustivat heidän tyttölapsiensa aiempaa puberteettia. Aina kun äidin virtsanäytteestä löydettyjen kemikaalien määrä kaksinkertaistui, tytön puberteetin alkamisikä aikaistui noin kuukaudella. Samaa yhteyttä ei huomattu poikien kohdalla.

INSIDER-sivustolle puhunut tutkimusta tehnyt apulaisprofessori Kim Harley muistuttaa, että kohdussa sikiö on erityisen herkkä altistumaan hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille.

Kemikaalit voivat vaikuttaa luonnollisiin hormoneihin

Dietyyliftalaattia käytetään stabiloimisaineena esimerkiksi hajuvesissä ja kosmetiikassa. Triklosaani on antibakteerinen aine, jota voi löytyä esimerkiksi hammastahnoista, suuvesistä, pesuaineista ja deodoranteista.

WWF kertoo, että triklosaania on löydetty myös äidinmaidosta.

Tutkijat epäilevät, että kemikaalit voivat vaikuttaa kehon luonnollisiin hormoneihin. Tutkimuksissa ollaan havaittu, että päivittäiskosmetiikasta löytyvät kemikaalit muuttavat rottien lisääntymiskykyä.

Harley suosittelee kuluttajia tarkastamaan ostamiensa hygienia- ja kosmetiikkatuotteiden tuoteselosteet. Myös netistä löytyy tietoa eri tuotteiden sisältämistä kemikaaleista.

Lue myös:

    Uusimmat