Onko huulipunan käyttäminen terveysriski? Tutkijat huolissaan kemikaaleista

Huulipunien sisältämät kemikaalit huolettavat tutkijoita. Kosmetiikkateollisuuden mukaan haittoja liioitellaan.

Monet naiset tuntevat itsensä alastomiksi ilman päivittäistä huulipunaa. Uusimpien tutkimusten mukaan huulipunan käytöstä voi kuitenkin olla monenlaista terveyshaittaa, Daily Mail uutisoi. Erityisen huolestuttavia kosmetiikan sisältämiä kemikaaleja ovat parabeenit, metakrylaatit, lyijy ja kadmiumi.

Huulipunien sisältämät kemikaalit voivat johtaa esimerkiksi lihasongelmiin, hormonihäiriöihin ja raskasmetallien aiheuttamiin myrkytystiloihin, jotka voivat aihetutaa allergioita ja jopa nivelreumaa. Parabeenien on sen sijaan todettu vaikuttavan naishormonien tapaan ja häiritsevän naisten kuukautiskiertoa. Philippa Darbren tutkimusryhmä Readingin yliopistosta on yhdistänyt parabeenit myös kasvaneeseen rintasyöpäriskiin.

Kosmetiikkateollisuuden mielestä haittoja liioitellaan, sillä testit on tehty hiirillä ja kemikaalimäärät ovat testeissä paljon kosmetiikkaa suuremmat.

Huolen aiheena triklosaani

Viime aikoina otsikoihin on päässyt myös triklosaani, jota käytetään huulipunien lisäksi yleisesti myös hammastahnoissa. Tutkimukset ovat yhdistäneet triklosaanin lihas- ja sydänongelmiin. Professori Isaac Pessahin tutkimusryhmä havaitsi muun muassa, että hiiret jotka olivat altistuneet triklosaanille, kärsivät huomattavasti enemmän sydänongelmista kuin hiiret, jotka eivät olleet altistuneet kemikaalille. Pessahin mukaan on vahvoja todisteita, että triklosaani voi aiheuttaa sydänongelmia myös ihmisillä. Pessahin tutkimusryhmän mukaan sama kemikaali voi vähentää merkittävästi myös lihasvoimaa.

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että triklosaani voi aiheuttaa kilpirauhas- ja hedelmällisyysongelmia. Triklosaani voi myös nostaa naisten mieshormonitasoja ja aiheuttaa aknea, painonnousua, karvankasvua, kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä. Pelätään myös, että triklosaanin takia bakteereista voi tulla vastustuskykyisiä antibiooteille.

Raskasmetalleista iho-ongelmia

Jotkut tutkijat yhdistävät huulipunan käytön myös hajapesäkkeiseen punahukkaan, krooniseen autoimmuunitautiin, jossa elimistön immunologinen puolustus suuntautuu väärin omaa elimistöä vastaan. Huulipunan käyttäminen vain kolme kertaa viikossa lisäsi vuonna 2008 tehdyn bostonilaistutkimuksen mukaan hajapesäkkeisen punahukan riskiä. Erityisen riskialttiita olivat naiset, jotka alkoivat käyttää huulipunaa alle 16-vuotiaina ja jotka käyttivät sitä seitsemän päivää viikossa.

Huulipunan käytöstä ollaan huolissaan myös sen sisältämän lyijyn takia. Valmistajat eivät lisää lyijyä huulipuniin, mutta sitä esiintyy mineraaleissa, joita käytetään kirkkaan värin aikaansaamiseksi.

Kosmetiikan turvallisuudesta vastaava asiantuntija Pat Thomas suosittelee naisia kiinnittämään huomiota paitsi huulipunan käyttömääriin myös värin valintaan.

– Lyijymäärät riippuvat väristä. Kaikissa huulipunissa on lyijyä jonkin verran. Eniten lyijyä on intensiivisen värisissä punissa, jotka kestävät pitkän aikaa, Thomas sanoo.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja