Mainos

Jokamiehen kiinniotto-oikeus laajenee

Itsensä ja omaisuutensa varjelun lisäksi kuka tahansa kansalainen voi jatkossa voimakeinoin estää pakenevan rikoksentekijän karkumatkan.

Jokamiehen kiinniotto-oikeus laajenee lakiuudistuksen myötä. Jo aloitevaiheessa eduskunnan enemmistön hyväksynnän saaneen muutoksen nähdään parantavan merkittävästi uhrin oikeusturvaa. Laki tervehdyttää myös korvauskysymyksiä.

Lain taustalla on alahärmäläisen kansanedustajan Petri Salon lakialoite, jonka hän teki Jurvassa sattuneen kiinniottotapauksen jälkeen. Keväällä 1999 jurvalainen huoltamoyrittäjä Veikko Kamila pysäytti huoltamolleen murtautuneiden miesten pakomatkan. Takaa-ajoa seurasi muutama varoituslaukaus ja tilanne rauhoittui. Oikeudessa osat vaihtuivat Kamilalle epäedullisiksi.
- Yhdelle niistä pojista piti maksaa 500 mk, ylinopeussakot olivat noin 1700 markkaa ja lisäksi oikeudenkäyntikulujeni omavastuuosuus oli noin 14 000 markkaa, summaa huoltamoyrittäjä Veikko Kamila.

Salon lakialoite sai laajaa kannatusta yli puoluerajojen. Vain vihreät eivät kannattaneet aloitetta.

Esimerkiksi turkistarhat ovat kärsineet rikoksista elinkeinoaan kohtaan. Suomen turkistarhaajien liitto toppuuttelee jäseniään voimankäytöstä, mutta ei kiellä lakiuudistuksen merkitystä ammattikunnalleen.
- Maltti pitää säilyttää, eikä ylilyönteihin saa syyllistyä. Mutta totta kai olemme sitä mieltä, että tämä on erittäin tervetullut lakimuutos, sanoo toiminnanjohtaja Gustav Smulter Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:stä.

Tiistaina eduskunnan toiseen käsittelyyn tuleva lakiehdotus ei salli ylireagointia kiinniottotilanteessakaan.
- Jos tuntuu siltä, että hyökkääjä tai pakeneva on paljon voimakkaampi kuin mitä rikoksen uhri, niin kannattaa aina turvautua ainoastaan viranomaisen apuun, kehottaa Salo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 26.01.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.