Mainos

Joka toinen nuori joutuu kohtaamaan netissä – kiusaaminen yleinen ongelma nettipelimaailmassa

Brittiläinen kiusaamisen vastainen hyväntekeväisyysjärjestö tutki lasten netissä kohtaamaa kiusaamista. Tutkimuksen mukaan yli 57 prosenttia brittinuorista on kokenut jonkinasteista kiusaamista pelatessaan nettipelejä.

Tämän lisäksi useampi kuin joka viides nuori on lopettanut nettipelaamisen kiusaamisen takia. Tutkimukseen osallistui noin 2 500 iältään 12–25-vuotiasta nuorta, jotka pelasivat Habbo Hotel -peliä.

BBC:n haastattelema 16-vuotias Bailey Mitchell kertoi joutuneensa kiusatuksi pelatessaan nettipelejä jo 10-vuotiaana.

– Jos menet päivittäin kouluun ja siellä kiusataan, niin koulun jälkeen haluaisit mennä kotiin tietokoneelle ja paeta.

Kun kiusaamista tapahtuu niin koulussa kuin vapaa-ajallakin, rajoittuu nopeasti myös kaikki sosiaalinen elämä.

Vakava kiusaaminen on poliisiasia – sivuston ylläpitokin voi auttaa

Nettipelaajat kohtaavat usein netissä myös uhkailua. Brittiläisen Ditch the Label -järjestön toimitusjohtaja Liam Hackett kommentoi BBC:lle, että netissä pelaajien kiusaaminen on todellinen ongelma.

Noin puolet tutkimukseen vastanneista nuorista uskoo, että ihmisten tehokkaampi moderointi voisi ehkäistä kiusaamista netissä. Kolme neljäsosaa vastaajista toivoi, että nettikiusaaminen otettaisi vakavammin.

Strathclyden yliopiston psykologia Ian Rivers uskoo nettikiusaamisen taustalla olevan sen, että nettipelit pohjautuvat usein väkivaltaan ja konfliktiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ohjeistaa netissä kiusatuksi joutunutta nuorta tallentamaan kiusaamisviesti esimerkiksi kuvakaappauksin. Näin jatkuvasta kiusaamisesta jää todisteita. MLL ohjeistaa myös kirjaamaan ylös, millä sivustolla ja mihin kellonaikaan kiusaamista netissä tapahtuu. Myös kiusaajien nimimerkki tai IP-osoite kannattaa kirjata talteen.

Kiusaamisesta kannattaa ilmoittaa myös sivuston ylläpitoon, joka voi esimerkiksi antaa kiusaajalle porttikiellon sivustolle. Vakava kiusaaminen on poliisiasia.

***

8:08

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja