Joka kuudes lapsi ylipainoinen - koululiikunta ei yksin riitä

Lasten ja nuorten ylipaino on kolminkertaistunut parinkymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä suomalaisista lapsista lähes joka kuudes on ylipainoinen. Luvut käyvät ilmi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) terveyden edistämisen yksikön selvityksestä.

- Lasten ruutuaika on lisääntynyt. Lapset ovat yhä enemmän tietokoneiden, television ja pelien äärellä ja se johtaa siihen, etteivät lapset liiku, kertoo terveyden edistämisen päällikkö Eija Tommila.

Osa lapsista harrastaa liikuntaa säännöllisesti vain koululiikunnan avulla, mutta koululiikunta ei yksin riitä pitämään lasta terveenä.

- Parinkymmenen vuoden aikana olen nähnyt sen kahtiajakautumisen. Ne lapset ja perheet, jotka liikkuvat, liikkuvat tosi paljon. Ne perheet, jotka eivät liiku, eivät liiku ollenkaan, kertoo luokanopettaja Pekka Ranta Viikin alakoulusta.

Liikkumattomuus ja epäterveellinen ruoka aiheuttavat ylipainoa ja lihavuutta. Ylipaino on terveyshaitta, josta esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen korkeat luvut ovat usein peräisin. Lapsen lihavuudesta voi jäädä myös henkisiä arpia.

- Lapset kokevat ylipainon ulkonäköpaineena, ja ryhmässä toimiminen voi olla hankalaa. Lasta saatetaan myös kiusata ylipainon vuoksi", Tommila tarkentaa.

Lihavuus halutaan hallintaan

Kuntien mielestä terveyden edistäminen on erityisesti perusterveydenhuollon tehtävä ja muutamia hankkeita on jo ollut kokeilla. Yksi merkittävä hanke oli Lohjan hanke, jossa kokeiltiin ensi kertoja lasten ja nuorten ylipainon ehkäisyohjelmaa. Painonhallintaohjelmaan sitoutuivat koulut, terveydenhuollon henkilöstä, ruokapalvelut, järjestöt ja kotiväki. Ohjelmaan ilmoittautui 104 lasta ja nuorta, joista yli puolella painonnousu saatiin pysähtymään.

- Saimme hyviä tuloksia aikaan ja erityisesti lasten ja nuorten vanhemmat kokivat ohjelman tarjoaman tuen ja motivoinnin tärkeäksi, Tommila kertoo.

Merkitsevää ylipainon ehkäisyohjelman onnistumiselle oli vanhempien kannustaminen. Vanhemmat saivat terveydenhuollon ammattilaisilta tukea, mikä heijastui myös lapsiin. Ohjelma aiotaan levittää myös Lohjan sosiaali- ja terveydenhuoltoalueen muihin kuntiin.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 26.5.2011)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja