Jogurtista apua auringonpolttamiin, kärpäsiä houkuttaa sininen väri? Kesämyytit asiantuntijoiden syynissä

Kesäkuussa kysyimme eri alojen asiantuntijoilta vastauksia eläimiin ja allergiaan liittyviin väittämiin. Tällä kertaa selvitykseen pääsivät kärpäsiin ja terveyteen liittyvät myytit.

Sininen väri houkuttelee kärpäsiä

TARUA

Ennemminkin vaaleat värit, erityisesti keltainen ja valkoinen houkuttelevat kärpäsiä eniten. Siksi niitä käytetään esimerkiksi hyönteispyydyksissä. Syytä tähän ei tiedetä varmuudella.

Pekka Vilkamaa, Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti

Vatsa täynnä ei saa mennä uimaan

TOTTA

Vatsa täynnä uiminen ei ole suositeltavaa kahdesta syystä. Veden aiheuttama paine kohdistuu koko kehoon, siis myös vatsaonteloon. Tällöin riskinä on, että paine saa vatsa sisällön virtaamaan takaisin ruokatorveen ja pahimmassa tapauksessa myös henkitorveen. Toiseksi aterian päätteeksi ei suositella rankkaa fyysistä rasitusta, sillä kun verenkierto on suuntautunut lihasten sijaan suoliston alueelle, saattaa uidessa iskeä äkillinen väsymys.

Martti Färkkilä, gastroenterologian professori

Jogurtti auttaa auringonpolttamiin

TARUA

Jääkaapista otettu jogurtti on toki viileää ja tuntuu mukavalta auringonpolttamalla kuumalla iholla. Jogurtilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista lääketieteellistä tehoa, joka erottaisi sen muista viilentävistä asioista.

Susanna Virolainen, ihotautien erikoislääkäri

Jos iho on kerran palanut, se palaa herkästi samasta kohdasta uudelleen

TOTTA ja TARUA

Herkästi palavat alueet ovat aina kohtisuoraan auringon alla. Yleensä auringolle altistuvat alueet oavt vielä samat: tyypillisimmin nenä ja olkapäät. Aiemmalla palamisella esimerkiksi samana tai edellisenä kesänä ei ole mitään tekemistä uusien polttamien synnyn kanssa.

Susanna Virolainen, ihotautien erikoislääkäri

Paljain jaloin käveleminen on terveellistä

TOTTA

Kesäaikaan paljain jaloin esimerkkisi nurmella tai hiekalla liikkuminen tekee hyvää jalalle. Tällöin jalan pienet lihakset ja nivelet pääsevät liikkumaan ja mukautumaan alustan muotoihin eri tavalla kuin kengässä. Tuntikausien kävelylle ei kuitenkaan kannata lähteä heti, vaan totuttaa jalkaa pikkuhiljaa kengättömyyteen. Diabeetikoille, joilla on jalkojen tuntohäiriöitä, paljain jaloin kulkemista ei kuitenkaan suositella.

Joni Järvi, Suomen Alaraajafysioterapian yhdistyksen puheenjohtaja

Lue myös:

    Uusimmat