Jo yli 10 miljoonaa ihmistä on nähnyt turkulaisen Ainon, 17, nostalgisen videon

Suomalaisen Ainon hiusvideoita on katsottu TikTokissa yli 10 miljoonaa kertaa – tässä tyylinäyte! 0:23
Tällaisilla videoilla Aino ihastuttaa TikTokissa.

Aino ammentaa tyyliinsä inspiraatiota menneiltä vuosikymmeniltä. Erityisesti kasari sykähdyttää.

Yli 10 miljoonaa näyttökertaa keränneellä TikTok-videolla nuori vaaleahiuksinen tyttö pyörittää ja pöyhii hiuksiaan. Tyttö voisi olla suoraan vuonna 1986 kuvatulta kotivideokaseteilta, mutta sitä se ei ole. Videolla esiintyy turkulainen lukion toista vuotta käyvä Aino Harakka, 17.

– Olin tehnyt hauskan lookin ja heiluttelin videolla hiuksia. Sitten ihmiset alkoivat tykkäämään siitä, Aino kuvailee viraaliksi lähtenyttä videotaan. Voit katsoa sen alta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Heittäydyin sen myötä ja uskalsin laittaa hiuksiani enemmän ja rohkeammin TikTokissa. Se on kivaa, koska tykkään kasarimuodista ja on ihana huomata, että muutkin ihmiset tykkäävät ja pääsen näyttämään omaa tyyliäni heille, Aino kertoo puhelimessa.

Suosio on häkellyttänyt

Tyyliltään ja estetiikaltaan Aino sopii kuin nenä päähän esimerkiksi kasarin kulttiteinielokuvia ohjanneen John Hughesin maailmaan. Hughesin tunnetuimpia taidonnäytteitä ovat esimerkiksi Sixteen Candles ja Breakfast Club.

– Näin äskettäin vasta ensimmäistä kertaa Flashdancen ja olin todella vaikuttunut. Se oli aivan superihana! Aino hehkuttaa 1980-luvun toista tunnettua elokuvaa.

Kasarin elokuvaklassikoissa esiintymisen sijaan Aino kuvaa supersuosittuja hius- ja tyylivideoita TikTokiin. Palvelussa hänellä on yli puoli miljoona seuraajaa. Seuraajat tulevat ympäri maailman.

Suosio on häkellyttänyt turkulaisnuoren.

– Tykkään siitä tyylistä ja muodista tosi paljon ja halusin jakaa sitä intohimoa, hän kertoo.

TikTokissa voi olla vaikea ennustaa millaiset sisällöt lähtevät kiinnostamaan käyttäjiä.

– Kun yksi video lähti vetämään, niin aloin testaamaan ja tekemään lisää samantyylisiä videoita, Aino kuvailee omaa taktiikkaansa.

Hän pyrkii julkaisemaan useamman videon viikossa. Aina se ei kuitenkaan onnistu, koska hän tekee videoita koulun ohella.

Seuraajissa on myös vanhempia ihmisiä, jotka kiittelevät Ainoa nostalgisia tunteita herättävistä videoista.

– Vanhemmat ihmiset fiilistelevät ja kertovat, että muistutan heitä nuoruudesta. Se on kivaa, hän kertoo.

TikTokissa omalla tyylillä revittely tuntuu turvallisemmalta

Aino kertoo, että tyylivideoiden jakaminen on sosiaalisessa mediassa jopa hauskempaa kuin julkisesti ulos meneminen laittautuneena.

– Se on vähän pelottavaa tosielämässä, hän toteaa.

Sosiaalisessa mediassa hän pääsee näyttämään hulluimpiakin asuja ja revittelemään turvallisesti.

Tunne on ymmärrettävä. Ennen vanhaan nuoret kokoontuivat toreille tai ostareille hengailemaan ja näyttäytymään, kun ei vielä ollut sosiaalista mediaa. Aivan kuin tänä päivänä, myös silloin moni nuoret halusivat kuvastaa pukeutumisellaan omaa persoonaansa ja mielenkiinnonkohteitansa. Jos tyyli erottautui valtavirrasta radikaalisti, oli aina olemassa riski, että joku ulkopuolinen saattaisi kiusata tai huudella perään.

Ainolle kukaan ei ole kadulla huudellut ilkeyksiä.

– Kerran oli hauska, kun kävin ruokakaupassa ja siellä oli sellainen pikkulapsijengi ja joku niistä kuittasi, että "wannabe-kasari", mutta ei se ollut kovin paha, vaan enemmänkin huvitti, Aino muistelee naureskellen.

On kuitenkin totta, että sosiaalinen media ei ole riskitön paikka ja sielläkin kommentit voivat olla syvälle sivaltavia ja ilkeitä. Ainon saama palaute on kuitenkin pääsääntöisesti ollut todella positiivista ja kannustavaa.

– On helpottavaa, kun saa sitä validointia sosiaalisessa mediassa. Sen takia on ihanaa, että saan vapaasti tutkia omaa tyyliäni. Varsinkin, kun siellä on ihmisiä, jotka tykkäävät samoista asioista, tyylistä ja kannustavat jatkamaan, Aino kertoo.

Ainon lähipiiri on suhtautunut hyvin Ainon menestykseen sosiaalisessa mediassa.

– Minulla on kivoja koulukavereita ja ihmiset usein kehuvat hiuksiani tai kutsuvat Kikaksi, Aino kiittelee.

Ainolla oli juuri äskettäin vanhojen tanssit. Sen jälkeen järjestetyllä risteilyllä moni tunnisti hänet.

– Ei ole koskaan noin moni ikäiseni tullut moikkaamaan. Se oli hämmentävää ja muutti hiukan perspektiivinäni. Nyt kun tätä julkisuutta on tullut, niin moni ihminen on alkanut tunnistaa. Onhan se siistiä, mutta myös stressaavaa, Aino pohtii.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kasarin kauneusihanteet sopivat paremmin

Kasari on kiinnostanut Ainoa jo vuosien ajan, mutta rakkaus 80-lukuun on erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana syventynyt.

– Tykkään menneistä vuosikymmenistä, mutta kasari nyt vain puhuttelee eniten. En kauheasti seuraa trendejä, hän kertoo.

Inspiraatiota hän ammentaa kasarin popkulttuurista, esimerkiksi vanhoista musiikkivideoista ja elokuvista.

– Samaistun sen ajan kauneusihanteisiin. Tuntuu, että näytän itse paremmalta juuri siinä tyylissä, Aino pohtii.  

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Moni ei ehkä ylläty siitä, että hiustyyliin Aino on hakenut inspiraatiota näyttelijä Farrah Fawcettista.

Monelle tulee 80-luvusta mieleen myös vuosikymmenen ikoninen musiikki. Ainokin rakastaa kasarimuiikkia.

– Aikoinaan olin tosi iso Queen-fani. Sieltä 1970-luvulta siirryin kasarille Queenin avulla. Erityisesti tykkään Tears for Fearsista ja George Michaelista, hän paljastaa.

Aino muistaa mainita myös kotimaisen Dingon, joka tunnetaan paitsi hiteistään, niin myös ikonisesta tyylistään.

Oma äiti inspiroi

Ainon suurin tyyli-ikoni on luultavasti hänen oma äitinsä.

– Olen nähnyt vanhoja kuvia äidistäni siltä ajalta. Ne inspiroivat paljon, hän kertoo.

Hän käyttääkin paljon äitinsä vanhoja vaatteita. Äidin vaatekaapin lisäksi Aino ostaa vaatteita yleensä kirpputoreilta ja UFFilta.

– Helpoimmat ovat sellaiset collegepaidat, joissa kaulus on leikattu ja venytetty isoksi kaula-aukoksi, Aino vinkkaa.

Tällä hetkellä hän on erityisen innostunut raikkaan sinisestä farkkukankaasta.

– Tykkään käyttää farkkutakkeja ja nahkatakkeja, hän kertoo.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Hän kertoo ostavansa tai tilaavansa vaatteita uutena suhteellisen harvoin. Katumuodin viimeisimpien tyylien sijaan uutena Aino ostaa lähinnä vaatekaapin ajattomia käyttö- ja perusvaatteita.

– On vaikea löytää sieltä itselleni mitään mielekästä, hän toteaa.

Aino haluaa muistuttaa, että vaikka hän rakastaa kasarimuotia, on siinä asioita, joista hän ei pidä.

– En halua täysin kopioida kasarityyliä. En ihan kaikista sen vuosikymmenen silhueteista tykkää, vaikka tavallaan toki ymmärrän esimerkiksi jättimäiset olkatoppaukset. Itse en ihan kyllä pysty niihin, hän tarkentaa.

Vaikutteita ottamalla Aino yhdistelee vanhaa johonkin modernimpaan niin, että lopputulos on klassisen tyylikäs.

– Hiuksissakin se voi mennä yli, että alkaa näyttämään vähän hassulta. Monille ihmisille kasari on yhtä kuin tosi extrat hiukset ja neonvärit vaatteissa. Se voi helposti alkaa näyttämään liikaa naamiaisasulta, hän pohtii.

Kasaritukan antomia on monelle mysteeri

Nostalgian nälän lisäksi moni haluaa TikTokissa tietää Ainon kuohkeiden kutrien salaisuuden, eli mikä on kasaritukan anatomia? Ainakin oikeanlainen leikkaus hiuksissa auttaa.

– Leikkaan omat hiukseni ylhäältä lyhyemmiksi. Kun päällimmäiset kerrokset ovat lyhyemmät, niin ne osat pysyvät tupeeraamalla pystyssä. Sillä tavalla saan kampaukseen volyymia, Aino kuvailee.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Ainolla on käynyt hyvä tuuri, sillä hänellä on luonnostaan lainehtivan kiharat hiukset, joita on helppo käsitellä. Avaimet onnistumiseen ovat Ainon mukaan tupeeraamisessa ja hiuslakassa.

Tulevaisuudessa hän aikoo jatkaa videoiden tekoa sosiaaliseen mediaan. Aino on tehnyt jo muutamia kaupallisia yhteistöitä somevaikuttajana yksittäisten vaate- ja kauneusbrändien kanssa.

Vinkkinä muille Aino haluaa muistuttaa pysymään rehellisenä itselleen.

– Olen yrittänyt ja uskaltanut olla oma enemmän oma itseni, niin on todella kiva, että ihmiset pitävät siitä, mitä teen. Sitten siitä tavallaan tulee se oma niche, jota muutkin voivat fiilistellä, hän kuvailee. 

Lue myös:

    Uusimmat