Julkkisten somekuvia parodioiva komedienne MTV:lle: "Saan viestejä tavallisilta naisilta, jotka ovat olleet vuosia sodassa vartalonsa kanssa"

Tuskin kukaan päivittäin sosiaalista mediaa käyttävä on voinut välttyä törmäämästä näihin kuviin. Niitä on jaettu satoja tuhansia kertoja.

Kyseessä ovat australialaiskomedienne Celeste Barberin uudelleenlavastukset julkkisten vähän liiankin täydellisistä ja epärealistisen upeista Instagram-kuvista, joiden pääosassa ovat he itse tai heidän "tavallinen arkensa".  

Barber on kuvannut uudelleen realistiset tai jopa inhorealistiset versiot muun muassa Kim Kardashianin, Nicki Minajin tai Jennifer Lopezin Instagram-poseerauksista. Yhtä lailla ”taiteelliset” muotilehtien kuvat saavat kyytiä Barberin käsittelyssä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Mitä Barber sitten tekee? Hän kuvaa sen, miltä näyttää, kun tavallinen pulliainen tekee asioita, joita rikkaat ja etuoikeutetut julkisuuden henkilöt Instagram-tileillään meille tyrkyttävät. Hän haluaa osoittaa, miten älytöntä on, että ihannoimme julkkisten virheettömiä vartaloita ja täydellistä elämää esitteleviä kuvia, jotka kuitenkin ovat kaukana mistään normaalista.

– Haluan saada ihmiset nauramaan ja osoittaa, miten suurin osa siitä kuvamaailmasta, joita suosikkijulkkikset meille Instagram-tileillään tarjoavat, on pelkkää hevonkukkua, hän tiivisti Buzzfeedin haastattelussa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Naurua ja huumoria hän korostaa myös MTV:lle antamassaan haastattelussa.

– On tärkeää, että ihmiset voivat nauraa vapautuneesti, on oma tilanne mikä hyvänsä. Meitä pommitetaan jatkuvasti joka suunnalta epärealistisilla ulkonäköodotuksilla, joten haluan kuvillani antaa ihmisille mahdollisuuden hetkeksi hengähtää, hellittää ja ottaa rennosti.

– Tai sitten kuvista ei haeta edes sen syvempää merkitystä, vaan on hauskaa nähdä, kun tavallinen ihminen tekee itsestään naurunalaisen, Barber sanoo.

Kaikki alkoi siskosten pilailusta

Ihan perus Sinikka Hämeenlinnasta Celeste Barberkaan ei ole. Hän on näyttelijä, käsikirjoittaja ja komedienne, joka on tehnyt rooleja australialaisissa televisiosarjoissa ja ollut mukana useissa paneelikeskusteluissa.

Nyt hänen kuvansa tunnetaan ympäri maailmaa ja hänestä ovat kirjoittaneet monet lehdet kuten The Time ja People.

Kaikki alkoi alkuvuodesta 2015. Barberilla oli siskonsa kanssa tapana pilailla kahden kesken sosiaalisessa mediassa ja lähettää toisilleen erilaisia kuvahaasteita. Muutaman otoksen jälkeen kuvat alkoivat leviämään valtavalla volyymilla.

Nyt Barberilla on 1,5 miljoonaa seuraajaa Instagram-tilillään ja kommentit ovat kannustavia, ihastelevia ja kiittäviä. Lähes kaikki kuvista tykänneet tai niitä jakaneet ovat naisia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Barber on siis osunut kuvillaan johonkin sellaiseen hermoon, joka yhdistää naisia ympäri maailman.

– Olen saanut naisilta viestejä, kuinka he eivät ole kehdanneet pukea bikinejä päälle rannalle moniin vuosiin.  Mutta nyt nähtyään kuviani, he ovat uskaltaneet tehdä niin ja olla juuri sitä, mitä ovat.  Naiset ovat olleet ikään kuin sodassa vartalonsa kanssa vuosia ja vuosia.

"Koemme Barberin kanssa yhteenkuuluvuutta"

Suomalainen yhteiskuntatieteilijä ja yliopistonlehtori Hannele Harjunen on tutkinut naisten lihavuutta. Hän pitää Barberin kuvaprojektia nerokkaana.

– Tässä leikitellään sillä kontrastilla, että julkkis on muka vaan näpsäissyt tavallisesta elämästään kivan kuvan, mutta kun tavis tekee saman näpsäisyn, se ero on aika selkeä.

Muka huolettoman kuvanapsaisun taustalla ovatkin häärineet kampaajat, stailaajat, valotus on mietitty ja niin edelleen.

Harjunen huomauttaa, että osassa kuvissa Barber tietoisesti haluaa esimerkiksi katseellaan alleviivata, kuinka naurettavia kuva-asetelmat ovat.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Se, miksi naiset kuorossa ihastelevat Barberin kuvaprojektia liittynee Harjusen mukaan siihen, että koemme sukulaisuutta ja yhteenkuuluvuutta Barberin edustamaan kuvamaailmaan. 

– On helpottavaa nähdä tavallinen ihminen julkisessa sfäärissä. Perusihmisiä nähdään edelleenkin hyvin vähän julkisissa kuvissa tai kuvituksissa. Se, että tavallinen ihminen asetetaan näin katseenalaiseksi, on vielä poikkeuksellista.

Harjunen puhuu siitä, kuinka tärkeää olisi, että lehtien sivuilla ja televisiossa, mediassa ylipäänsä esillä oleva ihmiskuvasto olisi monipuolisempi. Siinä ollaan kuitenkin jo menty eteenpäin huomattavasti, jos katsotaan vaikka kymmenen vuotta taakse päin.

– On ollut ilahduttavaa nähdä, että ylipainoista tai pyöreää ihmistä ei valita aina kuvittamaan pelkästään terveysongelmia tai sairautta käsittelevää aihetta, Harjunen napauttaa.

Kehomyönteisyys tuli fitness-ihanteen rinnalle

Harjunen katsoo, että vuosi 2016 oli ratkaiseva vedenjakaja, jolloin kehopositiivisuus ja kehomyönteisyys -aate alkoi lyödä läpi myös Suomessa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Se on näkynyt niin valtakunnan isoissa medioissa kuin myös sosiaalisessa mediassa ja keskusteluissa.

Esimerkkejä uudenlaisesta armollisuudesta kehoa ja ulkonäköä kohtaan ovat tarjonneet muun muassa Ylen toimittaja Jenny Lehtisen luotsaama juttusarja Jenny ja läskimyytin murtaja ja Vaakakapina. Yhtä lailla juuri kukaan ei enää puolustele näännyttäviä laihdutuskuureja, vaan puhutaan elämäntapamuutoksesta ja rennosta suhtautumisesta painonpudotukseen.

– On alettu puhua enemmän terveydestä ja hyvinvoinnista eikä nosteta aina esiin sitä painoa. Yhä vahvemmin esiin on noussut myös se ajatus, että terveydessä ja hyvinvoinnissa voi olla kyse vain vaa´an lukemista.

Jos Suomessa ollaan otettu edistysaskelia rikkaamaan vartalokuvan leviämiseksi, muualla maailmalla ollaan jo pidemmällä.

Esimerkiksi Ruotsissa nuorisovaatemerkki Monki julkaisi tänä keväänä ensi kertaa alusvaatemalliston, jota esittelivät nuoret, eri kokoiset ihmiset. Kuvia ei ole muokattu lainkaan, kun muotimaailmassa yleensä alusasu- ja uimapukukuvat käsitellään aina. Monki sanoo tiedotteessaan, että käsittelemättömien kuvien julkaiseminen ei pitäisi olla edes erityisen rohkeaa, mutta harvinaista se on.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hyvissä väleissä julkkisten kanssa

Celeste Barberin Instagramiin tupsahtelee uusia kuvia tasaiseen tahtiin. Hän ei pidä erityistä meteliä itsestään, vaikka on antanutkin haastatteluja useille medioille.

Omilla sivuillaan hän kertoo olevansa kahden pienen pojan äiti ja kahden teini-ikäisen tytön "ilkeä" äitipuoli. Lisäksi hän mainitsee olevansa naimisissa "huomattavasti kuumemman" miehen kanssa kuin mitä hän on. Barber pitää haastatteluvastauksissaankin ilkikurista huumoria yllä ja kyselee, miten helvetissä me tarkenemme täällä Suomessa.

Kysyn Barberilta, milloin pilkkaaminen julkkistenkin kohdalla menee liian pitkälle. Siihen hän ei vastaa, sen sijaan hän kertoo, että hän on hyvissä väleissä kaikkien A-listan julkkisten kanssa, joiden kuvia hän on uudelleen lavastanut. 

– Odotan jo kutsua Kardashianieiden joulubileisiin, hän kuittaa.

Nettisivuillaan hän kertoo, että hänen Instagram-sivujaan fanittavat muun muassa Robbie Williams, Cindy Crawfordja Ashton Kutcher.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja