”Hyi, miten oksettavaa!” – lymfedeemaa sairastava Piia käyttää hellemekkoja vihapostista huolimatta

Piia Viena bloggaa ja vloggaa arjestaan ja kannustaa kaikkia etsimään omaa tyyliään.

Piia Viena rakastaa mekkoja, ja kesähelteillä ne ovatkin toimivin vaate. Vienan blogi ja Instagram-tili esittelevät lämpimille keleille sopivaa muotia muun hyväntuulisen arjen ohella.

Osaa ihmisistä Vienan rento suhde pukeutumiseen ärsyttää. Viena sairastaa lymfedeemaa, jonka takia jalkoihin on kertynyt paljon turvotusta. Pitkään se sekä ylipaino estivät keveän kesäpukeutumisen.

– Käytin aiemmin aina leggingsejä ja sitten valittelin, kun on niin kuuma. Kun lopulta päätin jättää ne pois, niin kesätkin muuttuivat mukavammiksi, hän nauraa.

"Siellä voi laittaa nimettömänä, että 'hyi, miten oksettavaa'"

Viena kokee tärkeäksi näyttää seuraajilleen, että ei ole vain yhdenlaista tapaa olla ja elää. Hän ei juuri käytä meikkiä tai muita ehosteita, eikä enää piiloudu vain muiden mielipiteiden takia. Se ei tunnu kaikille sopivan.

– Blogissa ne ilkeät kommentit tulevat, siellä voi laittaa nimettomänä, että ”hyi, miten oksettavaa, et voi käyttää tuollaisia vaatteita noiden jalkojesi kanssa”.

Eräällä kauppareissulla hän päätyi salakuvatuksi: hän oli etsinyt kaupan karkkihyllyllä raskaana olevalle ystävälleen tämän suosikkikarkkeja, ja ilmeisesti joku ohikulkija oli pitänyt tilannetta huvittavana.

– Minusta oli otettu kuva sillä ajatuksella, että ”läski on irttarihyllyllä etsimässä karkkia”, Viena päivittelee.

Kasvotusten ja omalla nimellään ihmiset sen sijaan vain tsemppaavat ja kiittelevät.

Ilahduttavaa oli esimerkiksi, kun kerran kaupungilla muutama kuudesluokkalainen tyttö tuli juttusille. Yksi heistä kertoi saaneensa Vienan YouTube-videoista rohkeutta muuttaa hiustyyliään.

Omaa tyyliä voi tuoda arkeen vähitellen

Entinen farkku- ja teepaitatyttö kammosi nuorempana mekkoja, mutta nykyään Viena säteilee värikkäissä leningeissä.

Hän kuitenkin tietää kokemuksesta, ettei rohkeutta pukeutumiseen saa sormia napsauttamalla, ja neuvookin muita aloittamaan pienesti.

– Pue mekko ensin päälle vain kotona. Sitten voit viedä vaikka roskat se päällä, sitten lähteä mekossa kauppaan. Sellaista uskallussiedätystä, hän sanoo.

– Minulle on laitettu viestejä, joissa kerrotaan, että uskalletaan helteelläkin käyttää vain housuja ja puolipitkähihaisia paitoja. Mietin, että herranen aika, laita nyt edes teepaita! Minullakin on sairaalloisesti ylipainoa, mutta en todellakaan kärsi, vaan pukeudun sään vaatimalla tavalla.

Viena kertoo olleensa viime vuosina aktiivisemmilla laihdutus- ja kuntokuureilla, mutta tällä hetkellä hän keskittyy rauhassa tarkkailemaan syömistään ja löytämään omaan elämään sopivaa urheilua. Jalkojen takia lääkäri on suositellut kuntosalin sijaan uintia sekä tietynlaista jalkajumppaa, joten ne kuuluvat arkeen.

Aikanaan myös blogiharrastus lähti laihdutusprojektista. Nykyään se on kuitenkin enemmän lifestyle-blogi, joka juhlistaa värikästä ja iloista elämää.

Nimettömien urputtajien kommentteja Viena ei jaksa ymmärtää: hän juttelee mielellään myös eri mieltä olevien kanssa, jos keskustelu on kunnioittavaa ja asiallista.

– Mutta jos joku vain sanoo, etten saisi näyttää jalkojani, koska alkaa yököttää, niin sanon vain, että älä katso kuviani, Viena toteaa.

– Kun kuljen kaupungilla, niin ei siellä kukaan ehdi minun jalkojani katsoa. Jos somessani mikä tahansa juttu ärsyttää, niin älä enää tule sinne!

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Oletko bikinikunnossa? Tämä video kertoo sen helposti 0:25
Video paljastaa, oletko kesäkunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat