Upeilla asukuvilla ihastuttavan valokuvaaja Eeva Rootsin vinkit oman tyylin löytämiseen: "Jos sinulla ei ole hyvä olla, niin..."

Eeva Rootsin tyylivinkit: Arkisesta asusta tyylikkäämpi tai erilainen pienillä muutoksilla 0:38
Videolla Eeva Roots jakaa vinkkejä siihen, kuinka arkisesta asusta saa hiukan tyylikkäämmän pienillä muutoksilla.

Sosiaalisen median vaikuttaja ja valokuvaaja Eeva Rootsin mukaan omaa tyyliä ei kannata hakea merkkivaatteilla pröystäilystä, eikä tyylikkyyttä voi ostaa rahalla.  

Eeva Roots, 36, julkaisee aktiivisesti sisältöä sosiaaliseen mediaan. Instagramissa Eevalla on yli 40 000 seuraajan joukko, jolle Eeva jakaa kuvia sekä rehellisiä ja todenmakuisia tarinoita elämästään. Aiheet pyörivät niin muodin kuin deittailunkin ympärillä.

Moni seuraaja tunnistaa Eevan tämän tyylikkäistä ja näyttävistä sosiaalisen median kuvista. Itseään Eeva kuvailee rennon avoimeksi rokkisieluksi, vaikka se ei hänen mielestään aina välttämättä tyylissä näy ulospäin.

– Tykkään leikitellä tyyleillä tosi paljon, Eeva kertoo.

Asukokonaisuudet vaihtelevat päivästä riippuen. Välillä hän haluaa olla naisellisempi, toisinaan leikkisämpi ja joskus päälle on parasta pukea rennot verkkarit.

Lempivaatteekseen Eeva nostaa nahkatakit.

– Niitä ei voi koskaan olla liikaa, hän nyökyttelee.

Pinnallista vai itseilmaisua?

Joidenkin mielestä tyylistä, vaatteista ja ulkonäöstä puhuminen voi tuntua pinnalliselta.

– Onhan siinä pinnallisia elementtejä, mutta kyllä itse sanon, että se on eniten itseilmaisua, Eeva toteaa.

Vaatteilla ja omalla tyylillä voi viestiä omaa persoonallisuutta visuaalisella tavalla ympäröivälle maailmalle. Eeva kuitenkin tiedostaa keskustelun kaupallisen puolen.

– Ehkä se on sitten sitä pinnallista. Eli miten trendit tulevat ja menevät niin nopeasti, ettei siinä kannata edes pysyä mukana, Eeva huomauttaa.

Suomalainen arkityyli on tunnetusti aika väritöntä.

– Mustaahan täällä näkee päivästä, sesongista ja vuodesta toiseen, Eeva hymähtää.

Musta on tuttu ja turvallinen, mutta harvemmin se on mitenkään rohkea valinta. Eevan mielestä suomalaisten ei kuitenkaan kannata kääntää katseita ulkomaille. Hänen mukaansa kenenkään ei tarvitse pakolla hakea vaikutteita esimerkiksi tyylin kärkimaista Italiasta ja Ranskasta.

– Miksi pitäisi? Yksilön ei mielestäni tarvitse ajatella sitä, mitä me suomalaiset ollaan, vaan enemmänkin sitä, mitä sinä itse olet, Eeva ohjeistaa.

Hänen mielestään jokainen voi itse määrittää sen, mikä on itsensä mielestä tyylikästä. Hän ei ikinä neuvoisi ketään laittamaan jotain tietynlaista asua päälle sen takia, että asu toisi kantajalleen itsevarmemman olon.

– Jos sinulla ei ole hyvä olla, niin ei se tule toimimaan. Voit miettiä, että sinulla on magee lookki, mutta se epävarmuus tulee näkymään, Eeva kertoo.

Hänen mukaansa asenteen ja itsevarmuuden täytyy tulla ensin. Kun on hyvä olla, niin mikä tahansa asu voi näyttää hyvältä, kun sen kantaa luontevasti.

Kallis vastaan halpa

Rahasta puhuminen on Eevasta epämiellyttävä aihe. Haastattelun alkumetreillä hän mainitsee, että ihmiset tuntuvat aina juuttuvan rahaan ja kyselevän, paljonko Eevan asut maksavat. Hän kertoo, ettei edes omista merkkivaatteita.

– Kallein yksittäinen asia, mitä omistan, on varmaan joku Guessin laukku. Senkin olen saanut yhteistyössä, Eeva hymähtää.

Hänellä ei ole yhtäkään merkkilaukkua, eikä usko, että ostaisikaan mitään pelkän merkin vuoksi.

– En maksaisi merkistä, en ole ikinä maksanut pelkästä merkistä, Eeva summaa.

Hän ei ymmärrä kalliilla merkeillä pröystäilyä.

– En ymmärrä, että pitää olla jotain statuksia merkkien kautta, minulle se ei ole koskaan ollut sellainen juttu, Eeva toteaa.

Eevan tyyli rakentuu tavallisten high street -brändien, kuten Zaran ja BikBokin, vaatteiden varaan.

Kalliin vaikutelman saa, kun osaa yhdistää vaatteita oikealla tavalla ja hyvällä maulla. Moni törmääkin tuttuun ongelmaan, jossa vaatekaapit rönsyävät vaatteista, mutta silti tuntuu, ettei ole mitään päällepantavaa.

– Tyypillinen ”I have nothing to wear” -tilanne, vaikka olisi sikana kaikkea! Eeva nauraa tunnistaen ongelman olemassaolon.

Hänellä on ongelmaan yksinkertainen kikka hihassa.

– Lähde siitä, että alat yhdistelemään vaatteita ihan eri tavalla, kuin mihin olet tottunut.

Arjen perusvaatteiden lisäksi Eeva kannustaa etsimään niiden rinnalle yksittäisiä, hieman erikoisempia vaatekappaleita. Erikoisempia vaatteita voi etsiä esimerkiksi kirpputoreilta.

Eeva kertoo ostavansa paljon vaatteita käytettynä. Edulliset löydöt sytyttävät häntä.

– Jos esimerkiksi löydän käytettynä jonkun takin femmalla, se tekee minut paljon onnellisemmaksi kuin se, että olisin just ostanut maailman trendikkäimmän vaatteen uutena, hän kertoo.

Eeva kertoo, että kun onnistumisia kertyy kirpputoreilla tehdyistä aarteista, voi siihen syttyä suoranainen palo.

– Mielestäni second hand on paljon coolimpaa kuin merkkivaatteet, Eeva summaa.

Meikkaamattomuushaaste

Loppukesästä Eeva haastoi itsensä kahden viikon meikkaamattomuushaasteeseen. Sen aikana hän ei meikannut ollenkaan ja eli elämää aivan tavallisesti siitä huolimatta.

– Koen, että kun meikkaa ja on tyylikäs, blondi ja ihan nättikin, niin ihmiset leimaavat herkästi pinnalliseksi, Eeva toteaa.

Meikkaamattomuushaaste lähti Eevan mukaan hänen omista ajatuksistaan.

– Halusin näyttää, että ei se ole minulle vaikeaa olla ilman meikkiä, hän kertoo.

Toisille haaste kuulostaa typerältä ja turhalta, kun taas toisista se voi tuntua pelottavalta.

– En normaalisti lähtisi perjantai-iltana terassille ilman meikkiä, Eeva huomauttaa.

Haasteen aikana hän julkaisi sosiaalisessakin mediassa normaaliin tapaan kuvia. Erona oli vain se, että hänen kasvonsa olivat paljaat meikeistä. Kahden viikon kokemus oli monella tapaa vapauttava.

– Tein kaiken ilman meikkiä, kävin deiteillä ja juhlimassa. Se oli vapauttavaa, hän kertoo.

Mitä useampi päivä haastetta oli kulunut, sitä kauniimmaksi Eeva oli itsensä tuntenut.

– Kukaan ei kommentoinut sitä ja miehet lähestyivät ihan hirveästi. Se oli yksittäinen positiivinen juttu, Eeva paljastaa.

Kuvien muokkaus

Äskettäin Eevan yksityisviesteihin kilahti erikoinen ehdotus.

– Minulla on aika rankka kuukautisturvotus. Olin silloin ajatellut, että olisi kiva kuvata kotona jotain potrettisettiä, Eeva pohjustaa tilannetta.

Kuvissa hänellä oli ihoa myötäilevä body päällä.

– Yleensä siihen aikaan kuukaudesta olo on turvonnut ja uupunut, mutta sinä päivänä ei ollut. Keskivartaloni turpoaa herkästi ja siinä kuvassa taisi olla vähän makkaraa. Minua se ei haitannut, Eeva toteaa.

Hän kertoo, ettei muokkaa kuvankäsittelyohjelmilla kasvonpiirteitään ja kehoaan. Kuukautisiin liittyvän luonnollisen turvotuksen takia hän ei halunnut olla julkaisematta kuvaa.

Sitten yllättävä viesti ilmaantui Eevan postilaatikkoon.

– Joku kuvankäsittelijämies kommentoi, että kuvani ovat todella hienoja ja ammattimaisia, että ehkä kuitenkin tykkään siitä, että ne ovat luonnollisia, Eeva aloittaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä

Mies ehdotti viestissään, että voisi muokata Eevan puolesta tämän kuvia. Hän oli viestiin liittänyt kuvan Eevasta ja ympyröinyt punaisella eri kohtia kehosta ja kasvoista, mitkä mies voisi retusoida tai muokata pois.

– Tämä on kyllä ihan oma valintani, etten tee keholleni tai kasvonpiirteilleni niitä juttuja, Eeva tuhahtaa.

Somen asukuvat

Eeva julkaisee lähes päivittäin näyttäviä ja tyylikkäitä asukuvia.

– En niitä mitenkään erityisesti mieti tai suunnittele. Nykyään, kun tätä somea tekee, niin tässä on jo tietty rytmi ja rutiini, Eeva kertoo.

Eri asia on toki yhteistyöt tai kampanjat, jotka voivat vaatia hieman suunnittelua.

Erään asian Eeva haluaa kuitenkin tuoda pöydälle.

– En tuo niillä asukuvilla mitään tarinaa katsojalle, vaan se on siellä kuvatekstissä. Tarvitsen paljon asukuvia, jotta voin kirjoittaa kaikesta, mitä mielessäni on.

Olemme aiemmin kirjoittaneet Eevan Dating Diaries -sarjasta, jota hän on julkaissut säännöllisen epäsäännöllisesti Instagramissa. Julkaisussa Eeva pohtii erilaisia parisuhteeseen, sinkkuuteen ja deittailuun liittyviä ajatuksiaan.

Eeva Roots: Kuusi vinkkiä miehille deittailuun 2:49
 

Katso myös: Videolla Eeva Roots jakaa kuusi vinkkiä miehille deittailuun.

Vinkit näyttävien kuvien ottoon

Sitä ei ehkä Eevan sosiaalista mediaa katsellessa huomaisi, mutta suurimman osan kuvista Eeva on ottanut yksin itselaukaisimella. Harvemmin kameran takana on toiminut joku muu ihminen. Hänellä onkin muutamia vinkkejä siihen, kuinka yksin voi ottaa kivoja kuvia itsestään.

– En uskaltaisi mennä ruuhkaiselle keskustan kadulle ottamaan yksin kuvia. Rakastan Helsingin keskustan aluetta, mutta etsin ne sivukadut, missä on vähemmän liikennettä, Eeva vinkkaa.

– Kun on yksin kamerajalustan kanssa, on kiva lookki ja poseeraat, niin ihmiset pysähtyvät aina katsomaan, Eeva toteaa harmitellen.

Jos asetelmassa olisi kameraa operoiva kuvaaja ja malli, ei kukaan sitä ihmettelisi.

Eeva ehdottaakin, että kuvauspaikkaa kannattaa etsiä hiljaisilta sivukaduilta, vaikka syrjäisimmille paikoille ei tarvitse vetäytyä yksin. Pääasia, että saa hetken kuvausrauhan.

– Heittäydy viideksi minuutiksi hyvään energiaan, niin se on sillä selvä, hoidettu. Sitten verrataan siihen, että seisot kameran edessä tunnin ja jahkailet, että uskallatko tehdä mitään, Eeva vinkkaa.

Viiden minuutin ja sadan prosentin tehokas panostus riittää.

– Sitten asu vaihtoon ja seuraavalle sivukadulle, Eeva nauraa.

Valokuvaajana Eeva kannustaa maallikkoa kuvaamaan luonnonvalossa. Myös keskipäivän jyrkkää aurinkoa hän kehottaa välttämään. Valon lähdettä kannattaa käyttää niin, ettei katso suoraan sitä kohti, vaan pieni sivuvalo toimii parhaiten. Myös taustalla voi olla valtava merkitys.

– Seinän edessä kannattaa ensin vähän testata. Valkoinen, harmaa tai beige seinä ja seinän tekstuuri saa ihonsävyn ja vaatteet näyttämään ihan erilaisilta, Eeva kertoo.

Eeva toteaa, että ei kannata jäädä väkisin kuvaamaan sellaiseen paikkaan, joka ei toimi.

– Voi kokeilla myös eri etäisyyksiä ja liikkua saaden monipuolisen kuvasarjan itsestään. Jos olet vain yhdessä paikassa, samassa asennossa koko kuvasarjan ajan ja samalla etäisyydellä, niin saat vain yhden kivan kuvan, jos edes sitäkään. Mieluummin liiku ja käytä tilaa, hän ehdottaa.

Voit seurata Eevan elämää tarkemmin hänen Instagramissaan.

Lue myös:

    Uusimmat