Nämä farkut ovat vuodesta toiseen ylivoimaisesti suosituimpia sukupuoleen katsomatta, vaikka sopivat vain harvalle

Nämä farkut ovat vuodesta toiseen ylivoimaisesti suosituimpia sukupuoleen katsomatta, vaikka sopivat harvalle 1:59
Videolla toimittaja Terhi Romo kokeilee klassisia Levi’s 501:siä. Kuinka ne istuvat sovittaessa?

Vuodesta toiseen suosiossa pysyvät farkut sopivat todellisuudessa parhaiten länkisääriselle vanhan ajan cowboylle.

Uusien farkkujen hankkiminen tuottaa monelle päänvaivaa, eikä farkkukaupoilla sovituskopissa uusien housujen kokeilu ole monelle mieluisaa puuhaa. Vaatekaupasta ei kuitenkaan kannata koskaan lähteä sovittamatta ensin ostoksiaan.

Vierailimme taannoin Helsingin farkkuvarastomyynti -myymälässä. Liikettä jo kolmannessa polvessa pyörittävä Tarja Pyysing paljasti MTV Uutisille, että on olemassa eräs farkkumalli, jota myydään vuodesta toiseen ylivoimaisesti eniten.

Kyseessä on perinteisen ikoniset Levi’s 501:set.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Klassikon asemaan luotetaan, mutta farkkuja työkseen myyvä Pyysing toteaa, että kyseinen malli sopii yllättävän harvalle, eli monen vartalolle istuvampia farkkumalleja voisi löytyä. Kaikesta huolimatta, Levi’s 501:set ovat kuitenkin pitäneet pintansa.

Ominainen ryppy takamuksen kohdalla

Perinteisesti Levi’s 501:sten sanotaan sopivan kaikille, jokaiselle vartalotyypille ja jokaiselle sukupuolelle. Farkkukauppias Pyysingin mukaan tilanne ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen.

501:set ovat täyspuuvillaiset, eikä suurin osa malleista juuri jousta. Naisille tarkoitetussa lahkeista lyhyemmäksi jäävä malli on 100-prosenttisesti puuvillaa, eli joustoa ei ole laisinkaan.

Vaikka 501:sissä on hivenen enemmän tilaa niin sanotusti takakontissa ja tiukempi vyötärölinja, saattavat farkut silti istua sinulle huonosti, jos omistat muodokkaan takamuksen. Jos olet vartaloltasi päärynän mallinen ja vyötärösi kapea, joudut todennäköisesti ostamaan löysemmän mallin, joka jää isoksi vyötäröltä. Asian voi ratkaista ompelijalla, mutta ihmeisiin ei välttämättä taitavinkaan käsityöläinen pysty. Sen sijaan solakammille vartaloille 501:set saattavat jäädä lököttämään takapuolesta.

– Se on leikattu vähän kuin sulla olisi länkisääret, eli se leikkaus tekee sen, Pyysing kertoo mallista.

Pitkälti saman tyylinsä säilyttänyt ikivanha farkkumalli on ikään kuin tehty vääräsääriselle ratsastavalle vanhan ajan cowboylle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Ominaista on takapuoleen jäävä ryppy, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Toisten mielestä vintagemainen ryppy imartelee takamusta, kun taas toisista se näyttää hupsulta. Omaan makuun kannattaa luottaa.

– Se ruttu, mikä jää tonne taakse, on ehkä vähän niin kuin se juttu, Pyysing vinkkaa.

Yllä olevalla videolla uusien farkkujen perään haikaileva toimittajamme Terhi Romo kokeilee ikonisia Levi’s 501:sia.

Maailman ensimmäiset farkut?

Levi's-merkin taival lähti liikkeelle jo melkein 150 vuotta sitten. Kaikki lähti patentista vuonna 1873, kun työhousuiksi tarkoitettuja denimhousuja keksittiin vahvistaa farmarihousuja repeämiselle alttiista kohdista kupariniiteillä. Nykyisin tuota sinisestä denimistä valmistettua farkkumallia kutsutaan Levi’s 501® Originals -nimellä. 501:set ovat edelleen lähellä alkuperäistä mallia.

Vaikka mallia on kehitetty vuosien saatossa ainakin 20 kertaa, on se pyritty pitämään uskollisena alkuperäisille 501:sille. Ne ovat edelleen kovaan työhön soveltuvat unisex-malliset farkut ja ajattoman tyylikkäät. Nykyisin Levi’s valmistaa myös naisille erikseen hiukan korkeavyötäröisempää mallia, jossa lahkeet kapenevat nilkkaa kohden.

Löysät farkut palaamassa muotiin

Uutisoimme aiemmin, että pillifarkuista on noussut oikea sukuolvien taisto TikTokin ansiosta. Sosiaalisessa mediassa nuorta sukupolvea edustava Z-sukupolvi nimittäin tyrmää viime vuosina ylivoimaisesti suosituimman farkkumallin.

Nuorten mukaan pillifarkut eivät ole enää muodissa, eikä kenenkään pitäisi käyttää niitä.

CNBC:n mukaan myös Levi’s -merkin johtaja Chip Bergh kertoo, että ihoa ja kurveja nuolevien pillifarkkujen aikakausi on tullut päätökseensä. Monet julkimot ovatkin viime aikoina valinneet päällensä lököttäviä ja samalla myös anteeksiantavampia farkkumalleja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Toisin kuin stretchiä sisältävät pillifarkut, ei Levi’s 501:sia ole tarkoitettu puristamaan päällä. On myös hyvä huomioida 501-farkkukaupoilla, että kyseinen malli voi kutistua ensimmäisessä pesussa jopa 10 prosenttia.

Bergh uskoo, että koronapandemia on osaltaan vaikuttanut myös farkkumuodin kehityksessä.

– Muoti kiertää ja tulee takaisin. Uskon, että pandemialla on selkeästi ollut vaikutusta kuluttajien nyt etsiessä mukavampia ja rennompia farkkumalleja, Bergh toteaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat