Jo toinen putkakuolema viikon sisällä Helsingissä: "Tässä vaiheessa ei ole syytä epäillä"

Tutkinnanjohtajan mukaan asiassa ei ole tässä vaiheessa syytä epäillä rikoksia.

Noin 20-vuotias mies kuoli keskiviikkoiltana Pasilan poliisitalossa sijaitsevassa Helsingin poliisivankilassa.

Poliisin mukaan miehen kuolema havaittiin tarkastuskierroksen yhteydessä. Häntä yritettiin elvyttää tuloksetta.

Kyseessä on toinen kuolemantapaus Helsingin poliisivankilassa tänä vuonna. Noin 35-vuotias mies kuoli poliisivankilassa aiemmin tällä viikolla maanantaina. Helsingin poliisin tiedotteen mukaan mies kuoli elvytysyrityksistä huolimatta.

Kumpaakin kuolemansyyn selvittämistä tutkii Länsi-Uudenmaan poliisilaitos. Vapaudenmenetyksen aikana tapahtuneiden kuolemien tutkinnasta vastaa aina jokin toinen poliisiyksikkö kuin se, jossa kuolema on tapahtunut.

Tutkintoja johtava rikoskomisario Jyrki Kallio sanoi STT:lle olevan todella valitettavaa, että lyhyen ajan sisällä on sattunut kaksi kuolemantapausta. Hän arvioi, että tutkinnassa saattaa kestää muutama kuukausi.

Kun oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvityksen eli yleensä ruumiinavauksen tulokset tulevat, saadaan tietää kuoleman syy ja siihen mahdollisesti vaikuttaneet tekijät.

–  Ainakaan tässä vaiheessa ei ole syytä epäillä minkään näköisiä rikoksia, Kallio sanoo.

Asia syyttäjätutkinnanjohtajan pöydällä

Asiaan mahdollisesti liittyvien poliisien toimintaa selvittää syyttäjätutkinnanjohtaja Tarmo Tanner. Hän korostaa, että asiasta ei ole käynnistetty tässä vaiheessa esitutkintaa.

– Teen tietyt selvitykset, ja jos niissä olisi viitteitä siitä, että olisi syytä epäillä jonkinlaista rikosta, sitten käynnistäisin esitutkinnan, Tanner kertoo STT:lle.

Jos selvitykset eivät viittaa siihen, että asiaa olisi syytä tutkia, jää asia Tannerin mukaan siihen.

Helsingin poliisivankila on Suomen suurin poliisivankila.

Vuonna 2019 eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kiinnitti huomiota putkakuolemiin. Tuolloin putkakuolematapauksia oli 2000-luvulla ollut noin 6–27 vuodessa. Jääskeläinen piti ongelmallisena, ettei Poliisihallituksella ollut esittää putkakuolemien lukumäärästä luotettavaa tietoa.

Huhtikuussa 2024 antamassaan lausunnossa Jääskeläinen piti hämmästyttävänä, että putkakuolemien määrästä ei edelleenkään ole ollut saatavilla luotettavaa tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat