Mainos

Jeltsinin leikkauksesta päätös huomenna

Presidentti Boris Jeltsin voi venäläisten uutistoimistojen mukaan tänään jo paremmin. Jeltsin kiidätettiin sairaalaan sunnuntaina vuotavan mahahaavan takia. Interfax-uutistoimisto kertoi, että Jeltsiniä hoitavat lääkärit neuvottelevat tänään aamupäivällä jatkohoidosta. Huomenna hänelle on määrä tehdä uusi tähystys, jonka yhteydessä otetaan ehkä kudosnäytteitä. Jeltsinin kansliapäällikkö Nikolai Bordjuzha kertoi uutistoimisto Tassille, että presidenttiä ovat päässeet tapaamaan Moskovan keskusklinikalle vain perheen jäsenet.

Presidentti Boris Jeltsiniä hoitavat lääkärit päättivät eilen, että presidentin vuotavaa vatsahaavaa hoidetaan ainakin ensi alkuun lääkkeillä. Päätös mahdollisesta leikkauksesta tehdään huomenna, kertoi Jeltsiniä hoitavan lääkäriryhmän johtaja Sergei Mironov.

Mironov sanoi olevansa varovaisen toiveikas siitä, että leikkaus voidaan välttää, jos kaikki sujuu yhtä hyvin kuin nyt. Siinä tapauksessa Jeltsin jää hänen mukaan sairaalaan "kahdeksi, kahdeksi ja puoleksi tai kolmeksi viikoksi". Lausunto oli Mironovin ensimmäinen presidentin vatsahaavasta. Se näytti sulkevan pois mahdollisuuden Jeltsinin ja Ranskan presidentin Jacques Chiracin tapaamisesta 28. tammikuuta Pariisissa. Huippukokousta oli mainostettu Venäjän presidentin ulkopoliittisena paluuna kolmen kuukauden sairastelun jälkeen.

Jeltsinin lehdistöedustaja Dmitri Jakushkin kertoi presidentin tilan olleen maanantaina tyydyttävä.
-Lääkärit vahvistivat taudinmäärityksen ja sopivat presidentille annettavasta lääkityksestä, Jakushkin kertoi lääkärien neuvonpidon jälkeen.
Venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Jeltsinin toipuminen kestäisi kuukauden. Sairaalassa presidentti joutuu ilmeisesti olemaan ainakin kaksi viikkoa.

Jeltsin kiidätettiin sunnuntaina sairaalaan verta vuotavan vatsahaavan takia. Viimeksi 67-vuotias presidentti oli sairaalahoidossa marras-joulukuun vaihteessa. Silloin hän kärsi keuhkoputkentulehduksesta. Kremlin tiedottaja Dmitri Jakushkin sanoi myöhään maanantaina Venäjän televisiossa, ettei Jeltsin ole luopunut presidentin toimivaltuuksistaan sairaudesta huolimatta. Mm. Venäjän ydinaseet ovat edelleen presidentin valvonnassa.

Tarkkailijoiden mukaan presidentti Jeltsinin terveysongelmat eivät ole nykyisin enää samanlainen lähes paniikin aihe Venäjällä kuin aiemmin. Jeltsinin tämänkertaisen sairaalamatkan jälkeen vallitseva rauhallisuus on selkeä osoitus siitä, että hän ei ole enää poliittisen vakauden ilmapuntari Venäjällä. Jo aiemmin on monissa arvioissa oltu sitä mieltä, että Venäjän tosiasiallinen johto on siirtynyt suureksi osaksi pääministeri Jevgeni Primakovin käsiin.

-Jeltsinin terveysongelmat eivät ole uusi asia, eivätkä ne estä maan normaalia toimintaa, huomautti eräs läntinen diplomaatti Moskovassa.
Eräät venäläiset kommentoijat olivat vieläkin suorapuheisempia.
-Ainoa seikka joka voi todella tehdä Venäjän poliittisen tilanteen epävakaaksi, on Jeltsinin yritys palata valtaan, sanoi Moskovan poliittisen insituutin tutkija Sergei Markov.
(STT-AFP-DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.