Mainos

Jeltsin vietti 68-vuotispäiviään

Venäjän presidentti Boris Jeltsin vietti tänään 68-vuotispäiviään perhepiirissä moskovalaisessa parantolassa, missä hän toipuu mahahaavasta.

Jeltsinin luona parantolassa kävi kolme virallista onnittelijaa: ortodoksisen kirkon päämies patriarkka Aleksi II, pääministeri Jevgeni Primakov ja presidentin kanslian päällikkö Nikolai Bordjuzha. Presidentti keskusteli vieraidensa kanssa puolisen tuntia, kertoi Jeltsinin lehdistöedustaja.

Venäjän duuma ei kuitenkaan osoittanut hyväntahtoisuutta presidentin merkkipäivän johdosta, vaan jatkoi edelleen valmisteluja presidentin syrjäyttämiseksi. Viraltapanoa pohtiva komitea torjui Jabloko-ryhmän ehdotuksen, jonka mukaan komitea ei kokoontuisi presidentin syntymäpäivänä vaan vasta sen jälkeen.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan komitean oli määrä hyväksyä kokouksessaan viides ja viimeinen syytekohta, jonka mukaan Jeltsin on syyllistynyt myös "kansanmurhaan". Tällä ilmaisulla oppositiossa olevat kommunistit ja kansallismieliset viittaavat Venäjän rajusti vähentyneeseen syntyvyyteen ja väestön köyhtymiseen.

Parlamentin vanhakantaiset kommunistit haluavat Jeltsinin syytteeseen myös mm. Neuvostoliiton hajoamiseen johtaneen sopimuksen allekirjoittamisesta ja tuhoisan Tshetshenian sotaretken aloittamisesta.

Vaikka Jeltsinin erottamista näin valmistellaankin, on kyse enemmän poliittisesta teatterista kuin todellista uhkasta Jeltsinille. Erottamisen edellytyksenä on nimittäin, että 300 kansanedustajaa 450-jäsenisessä duumassa kannattaa eroa. Lisäksi on korkeimman oikeuden vahvistettava päätös, perustuslakituomioistuimen on hyväksyttävä päätösmenettely ja sitten vielä parlamentin ylemmän kamarin, liittoneuvoston, on hyväksyttävä erottaminen määräenemmistöllä. Monikaan ei usko vakavissaan, että syyte jatkuu duumaan edemmäksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.