Jättiseuran kutsu yllätti suomalaistähden – yksi asia kävi nopeasti selväksi: "Minun ei kannattaisi mennä mukaan"

NBA:n kesäliigassa ilahduttavasti suomalaisväriä – "Ainutlaatuinen tilaisuus" 3:16
NBA:n kesäliigassa ilahduttavasti suomalaisväriä – "Ainutlaatuinen tilaisuus".

Koripalloilija Mikael Jantusen kesäsuunnitelmat menivät uusiksi, kun hän sai kutsun NBA-seura Golden State Warriorsin kesäliigajoukkueeseen. Susijengin luottomies sanoo pelaavansa omalla hyväksi todetulla tyylillään, vaikka muut ympärillä porhaltavat tavalla, johon suomalainen ei ole tottunut.

Pääkuvan videolla Tulosruudun juttu Jantusen ja Susijengin päävalmentajan Lassi Tuovin upeasta mahdollisuudesta NBA:n kesäliigassa. 

Italialaista Trevisoa päättyneen kauden edustanut Jantunen on ollut suomalaisen koripallon kesän kuuma nimi. Ensin NBA-seura Golden State Warriors kutsui Jantusen kesäkuun kahden päivän minicampille, jossa suomalainen siinä määrin esiintyi edukseen, että kutsu kävi myös heinäkuun kesäliigaan. 

Nyt Jantunen hikoilee neljä NBA-mestaruutta vuosien 2015-2022 aikana voittaneen Warriorsin paidassa seuran tulevaisuuden lupausten joukossa.

Omasta mielestäni se (minicamp) meni ihan okei, mutta en odottanut tätä, Jantunen sanoo MTV Urheilulle.

Parin päivän päästä tuli agentilta viesti, että kiinnostaisiko lähteä tänne pelaamaan. Mikäs siinä. Tässä on hyvä mahdollisuus ja kokemus ainakin, ja kun ei ollut maajoukkueen kanssa esteitä, totta kai otin kiinni mahdollisuudesta ja lähdin mukaan.

Omaa peliä

NBA:n kesäliigassa pelaavat yleisesti NBA-seurojen tulevaisuuden lupaukset ja pelaajat, jotka pyrkivät tekemään nousua NBA-parketille. Jantunen onnistui minicampilla vakuuttamaan seurajohdon pelaamalla "omalla tavallaan", millä uskoo erottuneensa edukseen.

Minicamp oli tavallaan aika yksilöpainotteista koripalloa. Yritin silti pelata sellaista koripalloa, mitä on opetettu. Ehkä se näkyi, että yritti pelata oikealla tavalla. En ole muuttanut nytkään sitä mihinkään. Yritän pelata omalla tyylilläni, millä tähän asti olen päässyt.

Kokemus on ollut Euroopassa ammattilaisena pelanneelle Jantuselle mieluisa ja mielenkiintoinen. NBA:ssa, vaikka kesäliigasta kyse onkin, kaikki on isoa.

Ei itse tarvitse paljoa murehtia muusta kuin pelaamisesta. Aika helppoa on ollut kentän ulkopuolella oleminen, Jantunen sanoo.

Kentällä on ollut ihan hauskaa. Meitä on 15 pelaajaa, en tiedä onko moni pelannut yhdessä aiemmin, mutta minulle ovat tuntemattomia äijiä. Vähän pitää totutella ja päästä samalle sivulle pelaamisessa.

Omia otteitaan suomalainen arvioi maltillisesti. Yhteisen sävelen löytäminen joukkuekavereiden kanssa kentällä on vienyt oman aikansa, mutta kun kemiat kohtaavat, alkaa tapahtua.

On löytynyt pari sellaista, keiden kanssa pystyy pelaamaan niin, ettei tarvitse miettiä. Niiden kanssa kun pelaa, pystyy olemaan ihan parhaita kentällä, Jantunen analysoi. 

Ei ole ketään kenen kanssa en voisi kilpailla täällä, se on vaan, että menee peleihin ja näyttää sen.

"Aivan eliittiurheilijoita"

Jantunen on 23-vuotiaana jo kerännyt hyvin kokemusta Euroopan ammattilaiskentiltä. Kesäliigassa pelikaverit ovat suurelta osin nuoria yliopistopelaajia. Eron näkee tietyissä asioissa.

Nämä ovat totta kai aivan eliittiurheilijoita. Urheilullisuus ja atleettisuus on eri tasoa, mihin olen itse... Ei nyt tottunut, mutta mitä yleisesti näkee Euroopassa. Siihen pitää tottua, Jantunen sanoo.

Kokemus näkyy siinä, että välillä mennään 100 prosenttia koko ajan. Puuttuu sellainen organisoitu asia välillä. Urheilullisuudella mennään vain.

Jantunen pyrkii pitämään päänsä kylmänä ja pelaamaan omaa peliään.

Yritän välillä hidastaa peliä, mutta kun ei olla kaikki ihan samalla sivulla, siihen menee aika helposti mukaan. Se on peli, mihin minun ei kannattaisi mennä mukaan. En kauhean monen kanssa halua täällä lähteä hyppykisaan. Yritetään pysytellä omissa vahvuuksissa, ja omasta mielestäni olen sitä hyvin tehnyt.

Vaikka pelikaverit ovat pääasiassa nuoria lupauksia, on Jantunen päässyt tutustumaan myös lajin supertähtiin. NBA-kauteen valmistautuva Warriorsin ykkösjoukkue harjoittelee samalla hallilla.

Joku päivä lounaan jälkeen Chris Paul tuli vastaan. Siellä se hengasi hallilla. Ne vetävät omia treenejä totta kai. Tosi hyvin otti vastaan, jutteli ja kysyi, miten menee ja miltä tuntuu. Tunnistin totta kai kuka hän on, mutta ei siinä näkynyt status, että on suurimpia tähtiä sarjassa.

Parempana takaisin

Vaikka mahdollisuus NBA:n kesäliigassa saattaa avata Jantuselle joitakin ovia, suhtautuu pelaaja itse tilanteeseen rauhallisesti. Jantunen uskoo vahvasti palaavansa Pohjois-Amerikasta parempana pelaajana kuin sinne mennessään oli.

Se edellä menen, että oppisin mahdollisimman paljon. Toisaalta suhtaudun niin, että ei kauheasti ole ainakaan hävittävää täällä. Näytöt on annettu Euroopassa ja olen näyttänyt, että pystyn pelaamaan maaotteluita ja huippusarjoissa. Ei ole ongelmaa kilpailullisuuden suhteen, Jantunen sanoo. 

Jos menee hyvin, totta kai voi avata jotain ovia. Jos ei jostain syystä suju ja minuutit jäävät vähemmälle, niin sitten otetaan kaikki irti kokemuksesta ja opitaan siitä, mitä täällä tehdään ja mennään Eurooppaan pelaamaan.

Ensi kauden pelipaikka Jantusella on vielä epäselvä. Jantunen kertoo uuden joukkueen kartoituksen olevan käynnissä. Paluu Trevisoon on miehen mukaan "varasuunnitelma".

Myös Pohjois-Amerikan kentät kiinnostaisivat.

Jantunen toteaa, että silloin puhuttaisiin todennäköisemmin NBA:n farmiliigana toimivasta G-liigasta. Liikaa Pohjois-Amerikan kenttiä mies ei sanojensa mukaan kuitenkaan mieti.

Joukkueissa on 1518 äijää, kaikki haluavat antaa näytöt, ja monelle on se hyökkäyspään pelaaminen ja pisteiden tekeminen, mikä on näyttöjen antoa. Välillä on vähän tungosta siihen, kuka saa käsitellä palloa ja ottaa heiton. Minä yritän sitten vähän... Jonkun pitää saada se peli rullaamaan. Viisi äijää ei voi ottaa samassa hyökkäyksessä heittoa.

En ainakaan ota paineita siitä, että ensi kaudella pelaisin Pohjois-Amerikassa. En lähde kumartelemaan ja otan omat heitot totta kai, ei siitä ole kyse.

MM-kisoihin

Jantusen kesä jatkuu Pohjois-Amerikan-seikkailun jälkeen valmistautumisella MM-kisoihin, jotka pelataan elo-syyskuussa. Jantunen uskoo tuovansa tuliaisina Pohjois-Amerikasta uudenlaisia oppeja myös maajoukkuepelaamiseen.

Täällä on todella atleettista ja nopeatempoista ja mennään välillä ilman kontrollia sata lasissa. Jos sen oppisi ja pystyy yhdistämään sellaiseen rytmittämiseen, Jantunen pohtii.

Sanotaanko näin, että sitten on vähän niin kuin kaikki nähty koriskentällä. En nyt sano, että olen kauhean vanha vielä, mutta se helpottaisi pelaamista kauheasti. Jos joskus maaottelussa halutaan lähteä aivan täysiä, sitten siihenkin on totuttu täällä.

Myös heittotaito on petraantunut kesän aikana. Jantusen mukaan Pohjois-Amerikassa heitetään vielä vähän kauempaa kuin Euroopassa.

Luulen, että se on asia, mitä olen kehittänyt kesän aikana. Yksi asia, mitä voin tuoda lisää, on yksi suhteellisen hyvä heittäjä kaaren takaa Susijengiin. Se on hyvä asia.

 

Juttua muokattu 13.7. kello 19.10. Tarkennettu kohtaa Jantusen sopimustilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat