Mainos

Jättipalosta pelastautunut suomalainen: "Kukaan ei voi tehdä mitään, kaikki on nyt kiinni luonnosta"

1:46

Kanadan Albertassa riehuva valtava metsäpalo sysäsi kymmenientuhansien ihmisten elämän raiteiltaan. Fort McMurrayssa asuva suomalainen Hanna Bishop ei uskalla elätellä toiveita siitä, ettei palo olisi vienyt mennessään heidän omaisuuttaan.

– Välillä olen iloinen, että olen elossa ja perhe on elossa. Sitten taas välillä on niitä huonompia hetkiä, että alkaa miettiä kaikkea sitä menetettyä – tai mahdollisesti menetettyä, Fort McMurrayssa asuva suomalainen Hanna Bishop tiivistää tunnelmiaan perjantaina tuntemuksiaan.

Bishop perheineen pakeni jo päiviä jatkuneita maastopaloja muiden liki 100 000 kaupungin asukkaan tavoin. Bishopin mukaan tietoa alueelta on saatavilla vähän, ainoastaan huhupuheita.

1:42

– Tarkalleen ottaenhan ei ole tietoa siitä, mitä on menetetty. Pientä toivoa ollaan huhupuheiden kautta saatu että jotain voisi olla [asunto tai yritys]. Toppuuttelin miestäni, että älä herättele turhia toiveita vielä. Sitten voidaan tulla rytinällä alas, kun saadaan selville, että siellä ei olekaan mitään.

"Nyt todellakin tarvitaan vain sadetta"

Albertaa päiviä piinannut 30 asteen helle ja sen tuoma kuivuus on ihanteellinen olosuhde maastopalolle. Bishopin mukaan mitään ei ole enää tehtävissä ilman, että luonto puuttuu peliin. 

1:02

– Olen seurannut sääennusteita pitkin viikkoa, eikä sadetta ainakaan vielä ole luvattu sääennusteessa. Nyt todellakin vain tarvitaan sitä sadetta. Maastopalolle ei kukaan voi tehdä mitään ilman sadetta, siellä on niin kuivat olot. Kaikki riippuu nyt vaan luonnosta, että toivotaan, että tuulisi mahdollisimman vähän ja sataisi. 

"Hirvittää jättää oma mies tänne"

Jo ennen traagisia tapahtumia Bishopin perheen suunnitelmana oli tuoda perheen kuopus isovanhemmille näytille Suomeen. Nyt syitä Suomen matkaan on lukuisia.

– Voihan se tosiaan olla, että kotonamme ei ole vettä eikä sähköä eikä mitään. Siinähän voi kestää viikkoja jopa kuukausia, että kaikki perusasiat saada kuntoon, Bishop summaa mahdollista näkyä Fort McMurrayssa. 

Suomessa vastassa olisivat Bishopin vanhemmat ja ystävät. Lähtö hirvittää, mutta olisi järkevää, Bishop pohtii. 

– Hirvittäisihän se ajatus, että jättäisi oman miehen tänne, jos tilanne on vielä täällä tällainen. Toisaalta se on eri asia päästä yksin liikkumaan, kun lasten kanssa, että se on ehkä helpompi sitten selvittää täällä tilannetta itsekseen.

0:51

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja