Mainos

Järvien vesi ennätyslämmintä

Varhainen kevät on lämmittänyt järviveden nopeasti jopa seitsemän astetta kesäkuun keskiarvolämpötiloja lämpimämmäksi.


Järvien vedet ovat aikaisen kevään ja kesän takia lämmenneet ennätysvauhtia. Samalla veden haihtuminen vesistöistä ja maanpinnasta on kiihtynyt. Suomen ympäristökeskuksen seurannan mukaan pintaveden lämpötila ylittää järvissä aiempien vuosien alkukesäkuun keskiarvon peräti 3-7 asteella. Yhtä korkeita lukemia ei ole kesäkuun alussa mitattu viimeisten sadan vuoden aikana montaakaan kertaa.

Kaikissa suurimmissa järvissä pintavedet ovat yli 10-asteisia. Saimaalla lämpötilaksi on mitattu peräti 17 astetta, ja pohjoisen Inarijärvessäkin 13 astetta. Ympäristökeskuksen lämpötilamittaukset on tehty aamupäivisin, joten iltasella veden pintalämpö saattaa isoimmissa järvissä lähennellä 20 astetta.

Vesivarat alenemassa

Pintavesien korkeat lämpötilat selittyvät aikaisella keväällä ja kesällä. Kevät on ollut kasvillisuuden ja vesistöjen vedenkorkeuksienkin suhteen pari kolme viikkoa etuajassa. Kun myös sademäärä on keväällä jäänyt puoleen tavanomaisesta, vesistöjen ja pohjavesimuodostumien vesivarat ovat huvenneet nopeasti.

Ympäristökeskuksen tilannearvion mukaan vesistöjen ja pohjavesien vedenkorkeudet vastaavat nyt paikoin jo keskikesän tilannetta. Suurissa järvissä vettä on vielä tavanomaisesti, mutta niidenkin varastot ovat kääntymässä laskuun. Erityisen kuivaa on Lounais-Suomessa.

Vesivarojen hupenemista on vauhdittanut myös runsas haihtuminen. Maa- ja vesialueilla haihtuminen voimistui toukokuussa harvinaisen suureksi, ympäristökeskus arvioi.

Pohjavettä kohtalaisesti


Ympäristökeskus ennustaa, että vesien niukkuus jatkuu toistaiseksi, sillä merkittäviä sateita ei ole tiedossa ainakaan viikkoon. Myös järvien ja pohjavesimuodostumien vesivarastot todennäköisesti alenevat kesällä selvästi tavallista vähäisemmiksi.

Tällä hetkellä pohjavettä on ympäristökeskuksen arvion mukaan toistaiseksi kohtalaisesti useimmissa pohjavesimuodostumissa. Pohjoisissa moreenimaissa pohjavesivarastot saattavat tänä kesänä kuitenkin laskea huomattavan alhaiseksi.

Lisäksi suurimmissa soraharjuissa pohjavedenpinta on jo vuosia ollut tavanomaista alempana. Vaikka veden määrä vaihtelee niissä hitaasti, alentanee kuivuus varastoja entisestään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.