Järisyttävä erehdys: Hakemus myöhästyi päivällä, yli kahden miljoonan euron tuki suomalaisurheilulle jää saamatta

3:17
Paralympiakomitean pääsihteerin Riikka Juntusen silmät kostuivat – kertoo, miksi valtionavustushakemus oli myöhässä.

Suomen Paralympiakomitea ei saa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää vuotuista valtionavustusta tälle vuodelle. Syy on äärimmäisen nolo ja harmillinen: hakemus valtionavustuksesta jätettiin myöhässä ministeriön asettamasta takarajasta, joka oli 1. joulukuuta 2022.

Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen myöntää jättäneensä hakemuksen vasta seuraavana päivänä takarajan jälkeen eli perjantaina 2. joulukuuta.

Vahingon mittakaava Paralympiakomitealle on järkyttävä, sillä järjestön vuosibudjetti on 3,36 miljoonaa euroa, ja vuoden 2022 yleisavustuksen suuruus oli 2 060 000 euroa.

– Tässä tilanteessa minua ei lohduta tieto siitä, että virheitä sattuu ja erehdykset ovat inhimillisiä. Tein virheen, jota yhdenkään järjestöä johtavan ihmisen ei pidä tehdä. Valtionavustuksen hakeminen on yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein, työtehtäväni. Tehtyä en saa tekemättömäksi, vaikka kuinka haluaisin, pääsihteeri Juntunen toteaa tiedotteessa.

– Pyydän anteeksi ja olen pahoillani tästä talouden tilanteesta, johon olemme joutuneet.

Juntunen on saanut Paralympiakomitean hallitukselta kirjallisen varoituksen inhimillisestä virheestään. Paralympiakomitea korostaa tiedotteessaan, että pääsihteerin toimintaan ei liity väärinkäytöksiä tai rikosta.

– Olemme tarkistaneet myös toimintatapamme vastaavien erehdysten estämiseksi, kertoo Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Paralympiakomitean hallitus antoi Juntuselle tehtäväkseen minimoida taloudellisen iskun aikaan saamat vahingot järjestön toiminnalle.

– Teen kaikkeni, että selviämme tästä vuodesta ja että virheestäni aiheutuvat haitat olisivat järjestölle, työntekijöille, urheilijoille ja liikkujille mahdollisimman pieniä. Tilanne aiheuttaa epätietoisuutta, eikä tässä vaiheessa ole muuta vaihtoehtoa kuin sietää sitä. Teen kaiken mitä on tehtävissä, jotta vuosi 2023 jää mieleen urheilusuorituksista eikä minun tekemästäni virheestä, Juntunen toteaa.

Paralympiakomitean taloudellinen tilanne on viime vuoden jäljiltä Juntusen mukaan kohtuullinen.

– Olemme lisäksi tehneet tähän astikin paljon hankkeita ja siihen meillä on osaamista. Jonkin verran toimintaa pystytään toteuttamaan hankkeiden kautta, mutta se paikkaa vain pienen osan kokonaisuudesta. Oma varainhankinta ja muu tuki ovat nyt entistä tärkeämpiä oljenkorsia. Sen lisäksi säästämme sieltä mistä voimme, siirrämme joitain asioita tuleville vuosille ja keskitymme vain kaikkein olennaisimpaan, Juntunen sanoo.

Paralympiakomitean mukaan vuoden suurimman tapahtuman eli kehitysvammaisten Special Olympics -matkan järjestäminen Berliiniin ei vaarantuisi. Suomesta kisoihin on lähdössä 65 urheilijaa.

Parahuippu-urheiluun avustuksen menettämisellä ei Paralympiakomitean tiedotteen mukaan ole juurikaan vaikutusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja