Jarkko Nieminen: Federer osoitti miksi on ykkönen

Jarkko Niemisen tie nousi pystyyn miesten ammattilaistenniksen Thaimaan avoimessa turnauksessa. Sveitsiläinen maailmanlistan ykkönen Roger Federer oli Niemiselle Bangkokissa kaksinpelin välierässä totutusti liian kova 56 minuutissa luvuin 6-3, 6-4.

Federer ja Nieminen olivat kaksinpelissä vastakkain seitsemännen kerran. Keskinäinen tilasto on Niemiselle lohduton, sillä Federer johtaa kohtaamisia 7-0. Nyt Nieminen pystyi pelaamaan täysimittaisen ja täysipainoisenkin ottelun, toisin kuin edelliskerralla tammikuussa Australian avoimissa, joissa hän vatsalihaksen kipeydyttyä joutui luovuttamaan kesken ottelun Federerille.

Häviö ei ollut Niemiselle lauantaina häpeäksi. Federer on voittanut tänä vuonna 76 ottelua ja hävinnyt vain kolme. Sveitsiläinen on lähellä ennätystään, sillä vuonna 2003 hän voitti yhteensä 78 ottelua.

Thaimaan avoimissa kuudenneksi sijoitettu Nieminen mursi vastustajansa syötön heti ottelun ensimmäisessä pelissä.
- Aloitin hyvin, se oli täydellinen alku. Murtamalla perään oman syöttöni Federer kuitenkin osoitti, miksi hän on maailman ykkönen.

- Hän kontrolloi peliä ensimmäisessä erässä, mutta toisessa pystyin parantamaan otteitani. Sain murtopallon, mutta lyöntini jäi hivenen lyhyeksi. Jos olisin pystynyt siinä tilanteessa parempaan, tilanne olisi ollut 3-1 ja kaikki auki, myös kaksi vuotta sitten Thaimaan avointen välierässä pelannut Nieminen tuumi.

Thaimaan avointen mestaruutta puolustavalle Federerille voitto oli ATP-kiertueella 30. peräkkäinen. Sillä hän sivuaa Jimmy Connorsin aiemmin yksin omistamaa nykytenniksen ennätystä. Viimeksi Federer hävisi touko-kesäkuussa Ranskan avointen välierässä Espanjan Rafael Nadalille.

Pienestä kiinni

Välierän hyvin aloittanut Nieminen mursi vastustajansa syötön heti ensimmäisessä pelissä, kun Federer epäonnistui kämmenlyönnissään. Nieminen jäi kuitenkin ensimmäisellä syöttövuorollaan pisteittä, ja tilanne tasoittui nopeasti.

Nieminen hävisi syöttönsä myös avauserän kuudennessa pelissä, kun hänen kämmenlyöntinsä karkasi verkkoon. Federer hallitsi peliä hienokseltaan ja painosti varsinkin Niemisen kämmenpuolta. Avauserä kesti 26 minuuttia.

Toisessa erässä Nieminen piti kaksi ensimmäistä syöttövuoroaan. Hänelle avautui neljännessä pelissä murtopallolla mahdollisuus 3-1-johtoon, mutta Federer ohitti suomalaisen kämmensijoituksellaan.

Sitä vastoin Federer kykeni syötönmurtoon toisen erän seitsemännessä pelissä.
- Johdin sitä peliä 30-0. Pelit olivat toisessa erässä todella tiukkoja. Kunpa olisin pystynyt kääntämään ne edukseni, maailmanlistan 42:s Nieminen aprikoi.

Välieräpaikka oli hänelle kauden kolmas ATP-kisoissa. Aiemmin tänä vuonna Nieminen on selviytynyt neljän parhaan joukkoon Münchenissä ja Stuttgartissa.

Niemisen kausi jatkuu Tokiossa

Niemisen kausi jatkuu maanantaina alkavassa Tokion 665 000 dollarin turnauksessa, sen jälkeen hänen matkansa on määrä jatkua Tukholmaan, Pietariin ja Pariisiin.

Nieminen, 24, on samaa 1981 syntyneiden ikäluokkaa kuin Federer. Vaikka Federer on kohdellut Niemistä pelikentällä tylysti, kaveruksilla on keskenään kelpo välit.

- Tunnemme toisemme juniorivuosilta. Roger on sama hauska kaveri vuosien takaa, ja nyt maailman paras. On vaikuttavaa, ettei mikään hänessä ole muuttunut, vaikka hän on suuri tähti, Nieminen mietti.

Federeriltäkin riitti ymmärtämystä Niemiselle.
- Johdan hyvää kaveriani voitoissa 7-0, mutta joskus pelit vain menevät näin. En ole valmistautunut turnaukseen kovin hyvin, koska tulin tänne suoraan Davis cupista, Federer kertoi.

Maailman ykköspelaaja kohtaa loppuottelussa Britannian vasta 18-vuotiaan Andy Murrayn. Sijoittamaton Murray murskasi kotikatsomon toiveet kukistettuaan välierässä Thaimaan Paradorn Srichaphanin 6-7 (3-7), 7-5, 6-2.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat