Järjestöt vaativat ilmastokokoukselta luopumista fossiilisesta energiasta

Järjestöt vaativat ilmastokokoukselta luopumista fossiilisista polttoaineista.

Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt vaativat ensi viikolla alkavalta Perun ilmastokokoukselta selkeää viestiä siitä, että fossiilisista polttoaineista pitää luopua. Yhdeksän järjestön kannanoton mukaan päästöt pitäisi saada nollaan koko maailmassa vuoteen 2050 mennessä.
- Ilmastoneuvotteluista tarvitaan vahva signaali sijoittajille, yrityksille ja kotitalouksille siitä, että fossiilisten polttoaineiden aika on ohi, sanoo Greenpeacen ilmastovastaava Kaisa Kosonen

Suomea syytetään passiiviseksi

Järjestöt moittivat Suomen omaa ilmastopolitiikkaa passiiviseksi.

- Kotimaiseksi tavoitteeksi pitää ottaa fossiilisista polttoaineista luopuminen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen vuoteen 2050 mennessä. Suomen pitää ajaa tätä tavoitetta myös ilmastoneuvotteluissa. Onnistunut ilmastosopimus ja kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ovat Suomelle ennenkaikkea mahdollisuus, muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliitton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Bruun muistuttaa, että muissa Pohjoismaissa ollaan Suomea edellä.
- Tanska aikoo pian tuottaa kaiken energiansa uusiutuvilla energianlähteillä, Ruotsi aikoo olla hiilineutraali vuonna 2050. Suomessa tällaista käännettä ei ole näkyvissä. Me voisimme esimerkiksi luopua hiilestä ja turpeesta vuoteen 2025 mennessä.

Oikeudenmukainen sopimus tavoitteena

Järjestöjen mukaan uuden ilmastosopimuksen pitää olla oikeudenmukainen.
- Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät kaikki, mutta eniten ne, jotka aiheuttavat päästöjä vähiten. Tämä ei ole kohtuullista. Ilmastosopimusta ei saada aikaan ilman oikeudenmukaisuutta. Rikkaiden maiden on tuettava kehitysmaiden ilmastotoimia ja siihen annettavaa rahoitusta on nostettava, painottaa Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Pääneuvottelija samoilla linjoilla

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka Ympäristöministeriöstä on monesta asiasta samaa mieltä järjestöjen kanssa.
- Ilmastosopimus antaa signaalin energiainvestoinneille. Kansainvälinen energiajärjestö suosittaa tuoreessa raportissaan, että fossiilisiin polttoaineisiin ei enää pidä investoida, toteaa Laurikka.

Hän allekirjoittaa myös sen, että lopputuloksen pitää olla oikeudenmukainen.
- Oikeudenmukaisuusvaatimuksesta olen samaa mieltä. Sopimusta ei synny, elleivät kaikki osapuolet koe, että sopimus on reilu. Suomen tosin on vaikea tehdä rahoituslupauksia monen vuoden päähän, koska ilmastorahoituksesta päätetään vuosittain budjettineuvotteluissa.

Sopimusta valmistellaan Perussa

Laurikan mukaan Suomen ilmastopolitiikka on aktiivista ainakin kansainvälisissä neuvotteluissa.
- Kansainvälisillä areenoilla Suomi pyrkii aktiivisuuteen ja Pohjoismaiden ryhmä tekee paljon yhteistyötä ilmastoneuvotteluissa. Sisäpolitiikka on sitten erikseen.

Pääneuvottelija muistuttaa, että Perun ilmastokokous ei ole välikokous, vaikka uusi kansainvälinen ilmastosopimus onkin tarkoitus solmia vasta vuoden kuluttua Pariisissa.
- Pariisin neuvotteluteksti on saatava Perussa hyvään vauhtiin. Keskeiset elementit pitäisi saada kasaan, jottei Kööpenhaminan epäonnistuminen toistu.

Lue myös:

    Uusimmat