Järjestöt huolissaan koirahyökkäyksistä: "Osa ihmisistä täysin vastuuttomia koiran hankinnassa ja kasvatuksessa"

Eläintenkouluttaja Tanja Karpela 9:01

Monet koirajärjestöt ovat huolissaan koirahyökkäysten lisääntymisestä. Suomen Kennelliiton viime tiistaina koolle kutsumassa keskustelussa joukko rotujärjestöjä ja -yhdistyksiä pohti keinoja koirahyökkäysten ennaltaehkäisemiseksi. Järjestöjen mielestä osa ihmisistä on vastuuttomia niin koiran hankinnassa, kasvatuksessa kuin omistamisessakin.

Video: Politiikasta eläintenkouluttajaksi siirtynyt Tanja Karpela kertoo, miten koiran häiriökäytökseen pitää reagoida.

Eri maissa koirahyökkäyksiin on reagoitu eri tavoin esimerkiksi kieltämällä tai rajoittamalla joidenkin rotujen omistamista.

– Suomen Kennelliitto ei perinteisesti ole kannattanut rotukieltoja, sillä ne voivat johtaa laittoman koirakaupan lisääntymiseen ja tehdä koirista statussymboleja. Rotujen kieltäminen johtaisi myös siihen, ettei koirien kasvatusoloja ja hyvinvoinnin turvaamista voida kontrolloida mitenkään. Rotusekoitusten vuoksi kieltojen valvonta olisi käytännössä mahdotonta, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Tilaisuudessa oltiin erityisen huolissaan järjestäytyneen koirankasvatuksen ulkopuolisesta rekisteröimättömien koirien kaupasta, jossa koiran luonteeseen ja omistajan kykyihin hallita koiraa ei välttämättä kiinnitetä mitään huomiota.

Esille nousi myös, että eri rotujärjestöjen ja -yhdistysten olisi hedelmällistä tehdä keskenään enemmän yhteistyötä, jotta koiran luonteeseen ja vastuullisen koiran hankinnan ja -pidon tueksi kehitettyjä hyviä käytäntöjä saataisiin leviämään laajemmalle. Kasvattajan on myös harkittava huolella, kenelle hän pennun myy.

– Rodut ovat syntyneet erilaisiin tehtäviin eivätkä kaikki rodut sovi kaikille ihmisille tai kaikkiin olosuhteisiin. Sen vuoksi koiran hankintaa on harkittava hyvin huolellisesti ja mietittävä kykyjään sekä mahdollisuuksiaan vastata koiran käyttätymistarpeisiin.

Lue myös:

    Uusimmat