Järjestö: Kiina ottanut kiinni koronaviruksesta varoittaneita ja sensuroinut tietoja taudista

Maailmalla reagoidaan Koronaviruksen leviämiseen – Venäjä sulki Kiinan vastaisen rajan, Finnair lopetti varaukset 6:21
Koronavirus on levittäytynyt Kiinasta useisiin Aasian maihin, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Eurooppaan.

Kiinan hallituksen reaktio koronavirukseen viivästyi, sillä se pyrki estämään tiedon leviämisen julkisuuteen eikä hoitanut tapausten raportointia asianmukaisesti, syytää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Julkisuudessa on laajasti kerrottu Wuhanin kaupunkiin kohdistuneista matkustusrajoitteista, mutta Kiinan toimet olivat muutenkin poikkeukselliset. Järjestö muun muassa syyttää Kiinan ottaneen kiinni taudista kertoneita ihmisiä ”juorunlevittäjinä”, sensuroineen aihepiiriä käsittelevää verkkokeskustelua sekä rajoittaneen uutisointia mediassa.

– Viranomaisten tulisi huomata, että sensuuri vain lietsoo yleisön epäluottamusta ja sen sijaan rohkaista kansalaisyhteiskunnan osallistumista ja median raportointia tästä kansanterveydellisestä kriisistä, tutkija Yaqid Wang kommentoi järjestön sivuilla.

Järjestö syyttää Kiinan pyrkineen kritiikin hiljentämiseen sen sijaan, että se pyrkisi faktoin hiljentämään taudista leviävät valeet ja virheelliset tiedot. Muun muassa sairastuneiden perheiden pyyntöjä avun saamiseksi on sensuroitu.

Myös liikkumisrajoitukset Wuhanissa ovat aiheuttaneet ongelmia. Järjestö on saanut tietoja siitä, että joillakin henkilöillä on ollut vaikeuksia saada terveydelleen välttämättömiä lääkkeitä matkustusrajoitusten vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat