Jari Isometsä kehuu Krista Pärmäkoskea ja Kerttu Niskasta: Loppunousua reunusti pelko, mutta tähtihiihtäjä notkahti rajusti

Tour de Ski huipentui jäätävään loppunousuun – urheilutoimittaja analysoi Suomen naisten hiihdot 4:53
Suomen naisten hiihdot analyysissä Tour de Skin huipentaneen loppunousun jälkeen.

Tour de Skin naisten kokonaiskilpailussa neljänneksi ja viidenneksi sijoittuneet Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen saavat kehuja MTV Urheilun Jari Isometsältä.

Niskanen lähti Tourin 10 kilometrin päätösetapille kolmannelta ja Pärmäkoski neljänneltä sijalta. Isometsä ounastelikin, että suomalaiskaksikkoa parikymmentä sekuntia jäljessä ollut Norjan Heidi Weng painelisi kokonaistilanteessa ohi, mutta Pärmäkoski ja Niskanen suoriutuivat loppunousun sisältäneestä päätösetapista mallikkaasti.

Pärmäkoski oli yhteislähtönä hiihdetyn loppuetapin kuudes, Niskanen kahdeksas. Pärmäkoski sijoittui neljänneksi ja Niskanen viidenneksi. Kärkikolmikon muodostivat Isometsän ennen kilpailua odottamalla tavalla Venäjän Natalia Neprjajeva, Ruotsin Ebba Andersson ja Norjan Weng.

– Sekä Krista että Kerttu hiihtivät positiiviset, hyvät loppunousut. Eilisen jälkeen oli pelko, että sieltä tulisivat (Jessie) Diggins, (Tatjana) Sorina ja jopa (Teresa) Stadlober ohi. He ovat kaikki olleet vahvoja tässä nousussa, Isometsä perkaa.

Näin ei käynyt. Diggins jäi heistä kauimmas, kokonaiskilpailussa kahdeksanneksi, yli kolme minuuttia voittaja Neprjajevasta. Vuosi sitten Diggins oli voittanut koko Tourin, ja nytkin hän johti Tour de Skitä ennen perinteisen sprinttiä, jossa Ruotsin Frida Karlsson kolasi hänet kumoon.

– Esimerkiksi Digginsin kohdalla nähtiin, että kropassa painoi. Tämä on niin tiukka rupeama, vaikka olikin vähän kevennetty Tour, Isometsä sanoi viitaten siihen, että etappeja oli nyt kahdeksan sijaan kuusi.

– Viime vuonna Diggins oli nousussa ihan parhaita ja tänä vuonna hän hävisi minuuttikaupalla kärkeen. Kristalla ja Kertulla oli omaan vapaan hiihdon tasoonsa nähden tosi hyvät hiihdot.

Pärmäkoski piti nousun alussa railakasta vauhtia ja pyrki pitämään takamatkan Wengiin pienenä. 7,5 kilometrin kohdalla Weng oli vain muutaman sekunnin edellä, mutta Pärmäkosken urakka kävi loppukilometreillä liian raskaaksi. Weng kampesi kokonaistilanteessa parinkymmenen sekunnin takaa reilut 40 sekuntia Pärmäkosken edelle.

– Kristan yltiöpäinen alkuvauhti ehkä vähän söi lopputulosta, mutta ei muuttanut millään tavalla Tourin sijoituksia. Ne olisivat pysyneet ihan samoina. Ehkä tämän päivän osakilpailussa saattoi pari sijaa mennä sen takia, mutta ihan sama millä taktiikalla hän olisi hiihtänyt, hän ei olisi pystynyt päihittämään kokonaiskilpailussa Wengiä, Isometsä alleviivaa.

– Kun hän taisteli kolmannesta sijasta ja tiesi, että Weng on päävastustaja, ei häntä voinut mahdottoman kauas päästää.

Isometsä toisaalta-hengessä huomauttaa, että omat voimavarat pitää aina tuntea.

– Ei saa yltiöpäinenkään olla. Ei Krista ollutkaan, kun hän hävisi vain minuutin keulaan. Se on jopa odotettua parempi aikaero.

Johanna Matintalon Tour "oikein roimasti plussan puolelle"

Ennen Touria Isometsä oli ajatellut, että kuuden parhaan joukossa voisi olla hyvillä hiihdoilla kaksi suomalaista. Hän toteaa lopputuloksen olleen aika lailla odotettu, mutta ehkä kuitenkin hivenen yläkanttiin.

– Tietysti Frida Karlsson lähti kauden toisen keltaisen korttinsa jälkeen matkasta pois. Huipuista eivät puuttuneet kuin Therese Johaug ja Rosie Brennan. Hyviä hiihtoja tuli matkan varrelle molemmille Suomen parhaista naisista.

Johanna Matintalo oli Tourin kokonaiskilpailussa 14:s ja Anne Kyllönen 15:s. Matintalo säväytti kiertueen aikana perinteisen sprintissä kolmossijallaan.

– Matintalo hiihti hyvän Tourin. Se nousee elämän ensimmäisen palkintosijoituksen myötä oikein roimasti plussan puolelle.

– Perinteisen kisat olivat häneltä hyvää suorittamista ja vapaa ei sitten niinkään. Se on Matintalolle tyypillistä, ja näin se todennäköisesti tulee olemaan koko hänen uransa ajan. Perinteinen on niin älyttömän paljon vahvempi kuin vapaa. Se vaikuttaa jo asenteeseen, miten hän valmistautuu kisaan: kun on perinteisen kisa, hän lähtee menestymään ja vapaan kisaan selviytymään.

Kyllösen kyydin tarkasteluun Isometsä ottaa kaksi katsantotapaa.

– Jos ajatellaan, mitä tulokset olivat viime kaudella, kun ei tullut yhtään maailmancupin pistettä, hän on siihen nähden todella paljon paremmassa vireessä. Tour meni ilman muuta yläkanttiin.

– Ihan huippuhiihto puuttui, mutta hän oli tasaisen varma.

Toisaalta.

– Jos taas peilataan muutamien vuosien takaiseen Kyllöseen, joka oli palkintopallillakin välillä, esimerkiksi Tour de Skilläkin on ollut siellä, kyllä hän edelleen on siitä aika kaukana.

– Anne on ilman muuta hiihtänyt itsensä olympialaisiin, ja sillä selvä. Se on varmasti tietynlainen tavoite hänelle ollut, ja sekin oli kova tavoite viime kauden jälkeen.



Lue myös:

    Uusimmat