Isometsä tyrmää Krista Pärmäkosken kommentin – elämänsä kisan hiihtäneelle suomalaisyllättäjälle kovaa ylistystä

2:24
Krista Pärmäkoski kommentoi takaa-ajokisaa MTV Urheilulle.

Krista Pärmäkoski jäi maastohiihdon maailmancup-viikonlopun päättäneessä Rukan 10 kilometrin takaa-ajossa kuudenneksi. Hän arvioi kuitenkin Ylelle, että olisi voinut olla järkevämmällä hiihdolla "varmasti toinen". MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ei allekirjoita suomalaistähden arviota.

Takaa-ajoon kolmantena startannut Pärmäkoski koki lähteneensä jahtaamaan edellään hiihtänyttä Sadie Maubet Bjornsenia liian kovaa. Pärmäkoski ei onnistunut tavoittamaan yhdysvaltalaista ennen kuin hän pääsi taaempaa tulleiden Norjan Heidi Wengin ja Astrid Uhrenholdt Jacobsenin porukkaan.

– Jos Pärmäkoski ei kovalla alkuvauhdilla saanut Bjornsenia kiinni, niin mitäs sitten, jos olisi lähtenyt hiljempaa. En ihan usko hänen arvioonsa, Isometsä kommentoi.

Pärmäkoski jäi armotta Wengin ja Jacobsenin kyydistä, eikä siinä pysynyt lopussa enää Bjornsenkaan.

– Kyllähän Wengin ja Jacobsenin loppunousuun tuleminen oli kovan näköistä iskemistä. 

Weng ja Jacobsen täydensivät palkintokorokkeen ylivoimaisen maannaisensa Therese Johaugin jälkeen. Hyytyneen Pärmäkosken edelle lopussa ehti myös Yhdysvaltain Jessica Diggins.

– Kuudes sija on kuitenkin maailmancupissa ihan hyvä sijoitus.

Kisa oli jo viikonlopun kolmas; perjantaina oli sivakoitu sprintti ja lauantaina 10 kilometrin perinteisen kisa, jossa Pärmäkoski tuli toiseksi. Isometsä ei usko, että Pärmäkoskella jäi kestävyydestä sinänsä kiinni.

– Vapaa on hänelle ainakin vähän huonompi tekniikka. Perinteinen vielä sujuu pikkaisen väsyneenäkin, mutta kun oli kolme kisaa putkeen ja joutuu vähääkään väsyneellä lihaksella hiihtämään, vapaa ei suju. Ei varmasti ollut kestävyyspohjasta kiinni, se on hänellä kuin kiviaitaa.

Isometsä noteeraa Pärmäkosken viikonvaihteesta ilahduttavimman seikan.

– Viime vuonna palkintopallisijoja ei juuri tullut, mutta nyt Krista on päässyt tuollaiseen kuntoon, että hän voi hiihtää palkintopallille.

"Iivo taistelee joka kisassa palkintopallisijoituksista"

Miehissä Iivo Niskanen piti saman sijan, jolla hän lähtikin 15 kilometrin takaa-ajoon, ja oli kolmas. Norjan Johannes Hösftlot Kläbo ja Emil Iversen jättivät Niskasen hurjalla loppunousun takomisella kannoiltaan.

Alla Niskasella oli lauantain voitto 15 kilometrin perinteisen kisassa.

– Iivo on ihan absoluuttisessa huipussa ja taistelee joka kisassa palkintopallisijoituksista. Se on iso asia, Isometsä ylistää.

– Eilinen oli huippusuoritus ja tänään oli oikeastaan maksimisuoritus sijana, jonka hän pystyi ennakkoon ajatellen saamaan. Norjalaiset ovat niin kovia, ettei heitä matkalla tiputeta, ja molemmat ovat armottomia loppukirimiehiä. Oli aika nopeasti nähtävissä, että näinhän siinä käy, mutta Iivo yritti kyllä kaikkensa, Isometsä ruotii.

Niskanen ja Iversen pitivät alkumatkalla vauhtia vuorovedoin ja tavoittivat Kläbon 10 kilometrin kohdilla. Takaa kukaan ei uhannut missään vaiheessa kolmikon palkintopallisijoja.

– Iivo sai kovalla vauhdinpidolla varmistettua sen, että takaa ei ollut kukaan lähelläkään tulla. Se siinä olisi ollut vaarana, jos olisi ruvettu passaamaan, että olisi kerääntynyt iso lössi eikä Iivo olisikaan ollut palkintopallilla. Siinä mielessä ihan järkevä hiihto, varmisti palkintosijan.

Kläbo hiihti alun rennon reippaasti, kunnes päästi Iversenin ja Niskasen kantaansa.

– Hän hiihti varmaan itselle sopivaa vauhtia ja odotti, että pojat tulevat aikaisemminkin kantaan. Hän on tällä hetkellä niin hyvässä kunnossa, että tuollainen vähän leppoisan näköinen hiihtelykin näytti riittävän muille. Neljännellä kierroksella hän antoi ajaa kiinni, kun huomasi, että ero pysyy samana, Isometsä arvioi Kläboa.

Perttu Hyvärinen "elämänsä parhaassa kunnossa"

Suomalaisista viikonlopun ehdottomiin valopilkkuihin lukeutui Perttu Hyvärinen. Jo lauantaina Hyvärinen hiihti mainiosti 17:nneksi perinteisen 15 kilometrillä.

Takaa-ajoon hän lähti 19:ntenä, napsi kuusi sijaa edestään ja tuli lopulta 13:nneksi, mikä on Hyvärisen maailmancup-uran paras henkilökohtainen sijoitus. Hyvärinen oli takaa-ajon osuusajoissa peräti viides.

– Osuusajat ovat tuollaisessa kisassa mitä ovat, mutta elämän paras maailmancupin sijoitus kertoo, että hän on myös elämänsä parhaassa kunnossa. Tosi hyvät hiihdot Pertulta, Isometsä ylistää.

– Vaikka kympin kohdalla näytti siltä, että on vähän sitkeää ja mietitytti, jaksaako hän, kertoo hyvästä kuntotasosta, että hän pystyy vielä pysymään letkassa, vaikka näki, että oli vaikeaa.

Hyvärisen, Iivo Niskasen ja Pärmäkosken ohella Isometsä antaa puhtaat paperit Kerttu Niskaselle. Hän oli lauantaina 10 kilometrin perinteisellä kymmenes. Takaa-ajoon hän lähti 11:ntenä ja oli lopulta 12:s. 

– Kerttu ja Perttu ovat nostaneet omaa tasoaan, Isometsä niputtaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja