Jälleen palkintokorokkeelle – Kerttu Niskanen nousi cupin ykköseksi! Krista Pärmäkoskelle kävi karusti

Kerttu Niskanen sijoittui toiseksi maailmancupin naisten 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa Ranskan Les Rousses'ssa. Voittoon hiihti selkeällä erolla Ruotsin Ebba Andersson.

Kärjen asetelmat lähtivät ensimmäistä kertaa kunnolla muovautumaan neljän kilometrin paikkeilla, kun Ruotsin Ebba Anderssonin, Suomen Kerttu Niskasen, Norjan Ingvild Flugstad Östbergin ja Teresa Stadloberin muodostama porukka lisäsi kaasua ja pystyi irtautumaan muilta. Hyvissä asemissa kärjen mukana ollut Krista Pärmäkoski samoilla vaiheilla kaatui, menetti paljon aikaa ja kirkkaimmat kärkisijat karkasivat häneltä ulottumattomiin.

Niskanen alkoi pitää vauhtia kärkipaikalla. Stadlober putosi jo pian kyydistä, mutta joukkoon nousi sen sijaan muutamien sekuntien perästä Norjan Astrid Öyre Slind.

Andersson otti keulapaikan seitsemän kilometrin tienoilla, ja hänen lujassa vauhdissaan pysyi vain Niskanen, kun taas muut jäivät armotta kyydistä.

Andersson sai revittyä 11 kilometrin kohdilla muutaman sekunnin eron Niskaseen. Pari kilometriä myöhemmin Niskanen oli jälleen ruotsalaisessa kiinni, mutta pian Andersson teki uuden iskunsa, Niskanen jäi eikä pystynyt enää vastaamaan.

Andersson voitti kilpailun lopulta 22,1 sekunnin erolla Niskaseen. Pitkien matkojen kilpailuissa meritoitunut Slind päihitti Östbergin norjalaisnaisten taistelussa kolmannesta sijasta ja ylsi ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupissa palkintokorokkeelle.

Normaalimatkojen cupin kärkeen

Niskanen hiihti tällä maailmancup-kaudella neljättä kertaa palkintokorokkeelle ja nousi ylivoimaisesti normaalimatkojen cupin kärkipaikalle. Hän ohitti sivussa Les Rousses'sta olleet Ruotsin Frida Karlssonin ja Norjan Tiril Udnes Wengin, ja heidän edelleen kipusi myös Yhdysvaltain Jessie Diggins, joka on nyt normaalimatkojen cupissa toisena, 104 pistettä Niskasen perässä.

Maailmancupin kokonaiskilpailussa Niskanen kapusi puolestaan toiseksi, takanaan Diggins ja kaksi pykälää sivussa olonsa myötä pudonnut Karlsson. Kokonaiscupin kärjessä jatkaa Tiril Udnes Weng, joka on nyt Niskasta 202 pistettä edellä.

Matintalo seitsemäs

Les Rousses'n kilpailun toiseksi parhaan suomalaissijoituksen hiihti seitsemänneksi sivakoinut Johanna Matintalo.

Pärmäkoski eteni kaatumisensa jälkeen 4,8 kilometrin väliaikapaikassa 13:ntena, reippaasti seuraavia hiihtäjiä perässä, mutta nousi myöhemmin taisteluun viidennestäkin sijasta. Paljon energiaa kaatumisensa jälkeen takuulla polttanut Pärmäkoski hyytyi kuitenkin loppukilometreillä ja sijoittui kymmenenneksi.

Eveliina Piippo oli 17:s ja Anne Kyllönen 20:s. Katri Lylynperä keskeytti vaikeasti osaltaan käynnistyneen kilpailun jo ensikilometreillä.

Miesten 20 kilometrin otatus käynnistyy Suomen aikaa kello 15.45.