Jalkapallokenttien pelottavimmasta katseesta muistettu ex-huipputuomari lataa VAR:ista: "Sillä ei ole mitään väliä"

3:37
Videolla Tulosruudun raportti Hollannin ja Japanin välisestä neljännesvälierästä.

Jalkapallon MM-kisojen VAR-tuomiot ovat kohahduttaneet maailmalla. Jalkapalloviheriöillä eritoten katseestaan muistettu ex-huipputuomari ja nykyään kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan tuomarikomitean puheenjohtajana työskentelevä Pierluigi Collina otti kantaa VAR:iin Fifan järjestämässä mediatilaisuudessa.

VAR on noussut huomion keskipisteeksi Ranskassa pelattavissa MM-kisoissa. Sen on tarkoitus auttaa tuomareita vähentämään virheitä ja lisäämään oikeita tuomioita. Samalla se on kuitenkin herättänyt kysymyksiä siitä, kuinka VAR:ia tulisi arvioida. Sen vuoksi Fifa piti lehdistötilaisuuden keskiviikkona. Tilaisuudessa kerrottiin, miksi se otettiin käyttöön ja kuinka se on toiminut kisojen aikana.

– Kun käytimme VAR:ia viime vuoden MM-kisoissa, oli se suuri menestys. Voin sanoa, että odotukset eivät olleet korkealla, mutta lopulta kaikki meni hyvin. Sen takia olimme sitä mieltä, että VAR tulisi myös mukaan naisten MM-kilpailuihin. Se olisi mielestämme oikeudenmukaista. Ajatuksena on se, että tekisimme lajista viehättävämmän ja nautittavamman, Collina sanoi.

Samalla kuusi kertaa maailman parhaimmaksi tuomariksi valittu Collina myöntää ongelman uudessa tekniikassa. 

– Meillä oli esimerkki miesten EM-kilpailuista vuodelta 2016. Espanjan ja Kroatian välisessä ottelussa maalivahdilla ei ollut molemmat jalat maaliviivalla. Hän onnistui torjumaan pilkun kulmapotkuksi. Silloin meistä tuntui, että asialle pitäisi tehdä jotain. Jos jokin ei täsmää, oli sitten paitsiossa kaksi senttimetriä tai kaksi metriä. Sillä ei ole mitään väliä. Meillä on säännöt, joita tulee noudattaa, riippumatta siitä, kuinka tiukka tilanne on kyseessä. Keskustelulle ei ole tilaa. Jos VAR näyttää, että maalivahdit eivät noudata sääntöjä, tulee pilkku suorittaa uudelleen, Collina kertoi.

– VAR toimii loistavasti. Sillä ei tule kuitenkaan olemaan viimeistä sanaa. Se on tuomarilla. Jalkapallo ei perustu pelkästään faktoihin. Se on subjektiivinen mielipide. Kokonaisuudessaan tuomarit ovat suoriutuneet tehtävistään hyvin, Collina päätti.

Jalkapallon MM-kilpailut jatkuvat torstaina, kun vuorossa on ensimmäinen puolivälierä Norjan ja Englannin välillä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja